Co se děje na realitních trzích?

Co se děje na realitních trzích?
Reality se v poslední době stávají významnou třídou aktiv. Investice do realitních fondů představuje zajímavou možnost jak diverzifikovat svá investiční portfolia, a to s velmi zajímavým výnosem. Proč se v úvodu roku 2006 realitní trhy těší značnému zájmu investorů a co bude dál?

Do realitních společností lze vedle realitních fondů investovat prostřednictvím některých indexových certifikátů nebo ETF (Exchange Traded Funds), popřípadě přímo do jednotlivých realitních titulů. O tom, že investice do nemovitostních fondů mohou již být zajímavým řešením i pro širším české vrstvy investorů, jsme psali v článku Přicházejí nemovitostní fondy pro každého?.

Lednový vývoj byl na realitním trhu ovlivněn korekcí na japonských akciích, která měla za následek také slabé výnosy u realit. Japonský EPRA Index si připsal od počátku roku slabých 2,77 %. Japonský realitní trh ale mimořádně performoval v roce 2005, proto byla lednová korekce očekávána.

Slušný výkon předvedl naopak americký trh, téměř 10 % je toho důkazem. Americkým REITs (Real Estate Investments Trusts) napomáhá stále silná spotřebitelská poptávka a také skutečnost, že cyklus zvyšování sazeb ze strany FEDu se přiblížil ke konci.

Realitní indexy ve světě k 24. 2. 2006 1 měsíc
(v %)
rok 2006
(v %)
rok 2005
(v %)
Evropa EPRA Index* 2898,07 10,38 12,28 26,10
USA NAREIT** Index 7875,95 3,73 9,56 12,16
Japonsko EPRA* Japonsko 3058,57 8,79 2,77 76,50
* European Public Real Estate Association (http://www.epra.com/indices_constituents.jsp)
** National Association of Real Estate Investment Trusts

Evropa jde nahoru

V kurzu se již delší dobu drží evropské realitní společnosti. Důvody lze v minulém měsíci hledat v oživení na trhu kancelářských nemovitostí, kde po období stagnace dochází k nárůstům výše nájmů (Německo, Francie, Švédsko). Také přetrvávání nízkých úrokových sazeb, nejen v eurozóně ale i ve Švédsku nebo Švýcarsku, umožňuje realitním společnostem levně financovat své investice.
Příznivá makroekonomická data a další očekávané oživení největší evropské ekonomiky posunuly německý subindex od 1. ledna 2006 již o 21,62 % výše! Zásluhu na těchto výsledcích má společnost IVG Immobillien, jejíž investice se zaměřují na kancelářské prostory a nákupní centra. Investoři očekávají brzké zavedení daňově výhodného statutu REIT.

Evropské regiony k 24. 2. 2006 1 měsíc
(v %)
rok 2006
(v %)
rok 2005
(v %)
Německo RPGR Index* 1387,71 7,56 21,62 44,50
Francie RPFR Index* 3507,62 14,54 17,75 28,14
Velká Británie RPUK Index* 2681,86 10,72 11,11 22,98
Holandsko RPNL Index* 2896,07 12,45 12,46 18,60
Španělsko RPSP Index* 5957,50 10,85 17,36 71,64
Švédsko RPSD Index* 4044,45 13,27 12,91 34,89
* EPRA subindex - Bloomberg ticker

Velmi dobré výsledky společností z minulého roku přidávají francouzskému i španělskému indexu. Na společnost Unibail zlepšily svá doporučení největší světové banky (např. Morgan Stanley). Společnost vykázala nárůst čistého zisku o 68 %, její akcie se prodávají letos o 18 % výše.
Růst zisku vyšvihl na výsluní také švédský Kungsleden. Společnost ohlásila nárůst za rok 2005 ve výši 122 %, kurz se vydal na opravdovou královskou cestu a posunuje index švédského realitního trhu o 13 % výše.

Co bude dál?

Řada realitních společností či REIT zaměřených na západní Evropy se v současnosti obchodují s vysokou prémií (20-30 %) vůči svému (_NAV) (net asset value) na akcii. Tyto společnosti povazujeme již za nadhodnocené. Po vysokých nárůstech v posledních měsících proto očekáváme korekci i v souvislosti s dalším zvyšováním úrokových sazeb ze strany ECB. Preferujeme společnosti zaměřené na východoevropské realitní trhy (Polsko, ČR, Maďarsko), které se dají pořídit za cenu blízkou svému NAV. Jedná se především o Immoeast nebo Meinl European Land.

Autoři působí ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Jaký výnos byste očekávali od nemovitostních fondů? Je to typ investice pro vás? Máte třeba s REITs již vlastní zkušenosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I měkké přistání cen nemovitostí může znamenat velké ztráty

16. 3. 2006 | Martin Zika | 1 komentář

I měkké přistání cen nemovitostí může znamenat velké ztráty

Že se trhy nemovitostí zpomalují, je již jasné. Jakým způsobem ale přistanou? I když Ameriku asi čeká "lehké dosednutí", stále to ale může znamenat tvrdý náraz pro ekonomiku a mnoho... celý článek

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

14. 3. 2006 | Petr Vykoukal

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

Chystáte se do banky nakoupit podílové fondy? Zjišťovali jsme, na co byste se měli připravit. Chcete vědět, co předvedli bankovní poradci v několika českých a moravských městech? Kdo... celý článek

Kupujete podílové fondy v bance? Buďte opatrní!

13. 3. 2006 | Petr Vykoukal

Kupujete podílové fondy v bance? Buďte opatrní!

Už několikrát jsme v minulosti otestovali schopnosti bankovních prodejců podílových fondů. To, že výsledky byly před několika lety spíše neslavné, bychom mohli považovat za dětskou... celý článek

Přicházejí nemovitostní fondy pro každého?

14. 2. 2006 | Petr Vykoukal

Přicházejí nemovitostní fondy pro každého?

Novela zákona o kolektivním investování slibuje převratnou novinku – zpřístupnění nemovitostních fondů širším vrstvám investorů díky nižšímu investičnímu limitu. Norma ovšem vyvolává... celý článek

Vyplatí se právě vám investovat do nemovitosti? Spočítejte si to!

2. 2. 2006 | Petr Syrový

Vyplatí se právě vám investovat do nemovitosti? Spočítejte si to!

Uvažujete o koupi nemovitosti za účelem jejího pronájmu? Máme pro vás exkluzivní nástroj: kalkulačku, která například spočítá, jaké měsíční cash flow bude vaše investice generovat či... celý článek

Partners Financial Services