Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.
Chystáte se do banky nakoupit podílové fondy? Zjišťovali jsme, na co byste se měli připravit. Chcete vědět, co předvedli bankovní poradci v několika českých a moravských městech? Kdo z nich dopadl nejlépe? A kde jsme uslyšeli nejkurióznější radu? Přečtěte si výsledky našeho testu.

Ve včerejším článku jste si mohli přečíst úvod našeho testování. V něm jsme se kromě jiného zamýšleli nad tím, zda by měl bankovní poradce klientovi s investováním radit, či ne. Dnes jsme pro vás připravili detaily našeho testu a pochopitelně i jeho výsledky. Jak to tedy všechno dopadlo, ve které bance odvedli dobrou práci a ve které ne?

Výsledky jednotlivých bank


BANKA: Živnobanka (profil, názory), pobočka v budově centrály

Jak vypadal modelový klient
Má 250 tisíc korun, které nebude v následujících 4-5 letech potřebovat. Má minimální zkušenosti s investováním, za potenciálně vyšší výnos je ale ochoten přijmout vyšší riziko.

Postup: Banka má pro investování specializované přepážky, bankéř doporučoval na základě slovního zadání, nedělal test vztahu k riziku. Rovnou se zaměřil na fondy. Vysvětlil poplatky, upozornil na 6 měsíční časový test.

Chyby: Doporučoval jen na základě slovního zadání.

Doporučení: Pioneer růstový (profil, názory, koupit) (smíšený fond investující do globálních akcií a dluhopisů) a Pioneer Dynamický (profil, názory, koupit) (smíšený fond se zaměřením na Evropu), bez procentuálního rozložení.


BANKA: Raiffeisenbank (profil, názory), pobočka v budově centrály, Praha 4

Postup: Bankéř jako první nabídl stavební spoření, pak hypoteční zástavní listy (banka je měla emitovat během měsíce), poté kapitálové životní pojištění s úrazovým pojištěním s vázací lhůtou 5 let a pak konečně nabídl i fondy.

Chyby: K vypracování dotazníku musel být dotlačen. Maloval příliš pozitivní výnosy - řekl, že 200 tisíc v dluhopisech může vynést 10 tisíc (to je ještě reálné) a 50 tisíc v akciích může vydělat třeba i 40 až 50 tisíc za rok (velmi, velmi optimistické, přímo jako stvořené ke "zblbnutí" neznalých investorů). Další "drobnosti" - viz seznam přebreptů.

Doporučení: Na základě dotazníku: Raiffeisen Český dluhopisový (profil, názory) (55 % portfolia); Raiffeisen Dluhopisový fond Konvergence (25 % portfolia); zbytek po 10 % do Raiffeisen Evropský akciový (profil, názory) a Raiffeisen Východoevropský akciový (profil, názory). Bankéř nicméně řekl, že on by místo posledního změného fondu zvolil Raiffeisen Euroasijský. (Kromě Českého dluhopisového jsou všechny fondy v euru).


BANKA: HVB (profil, názory), malá pobočka v nákupním centru Flora v Praze

Postup: Ochotný bankéř začal nabídku termínovanými vklady, které však v zápětí vyloučil. Zmínil i hypoteční zástavní listy. K fondům nabídl schůzku se specialistou, který může dorazit na pobočku.

Chyby: Vyjma faktu, že nedokázal sestavit portfolio, žádné.

Doporučení: žádné


BANKA: eBanka (profil, názory), pobočky Spálená, Karlovo náměstí (obě Praha), Palackého (Brno)

Postup: Zájemce se vždy zasekl na recepci, kde byl poslán do ČP Investu (profil, názory) nebo ING Bank (profil, názory) (obě firmy jsou partnery eBanky pro fondy), v brněnské pobočce poslali potenciálního klienta rovnou ke konkurenci.

Chyby: Pobočka Palackého by připravila banku o potenciálního klienta (viz sloupek "Přebrepty...").

Doporučení: žádné


BANKA:
GE (profil, názory), pobočky na Karlově náměstí (v Praze) a Benešově

Postup: Postupně nabízí stavební spoření, penzijní připojištění, teprve pak termínované vklady. Podílové fondy nevedou.

Chyby: Pro jednorázové investování jsou stavební spoření i penzijní připojištění nevhodné.

Doporučení: žádné


BANKA: Volksbank (profil, názory), pobočky Kaprova, Lazarská (obojí Praha), Palackého (Brno)

Postup: Z pobočky Kaprova byl zájemce odeslán do Lazarské. Specialistka na investování se nejdříve ujišťuje, jaké má zájemce zkušenosti s investováním, ptala se na vztah k riziku. Následně pak nabídla investování do jednotlivých akcií. Nabídla také fondy, zmínila Český akciový (profil, názory, koupit).
V brněnské pobočce na Palackého ulici nejdříve nabídli termínovaný vklad, poté, co zájemce řekl, že by chtěl něco lepšího, si ho přebírá pracovník, který má na starosti investiční poradenství. Jako první doporučuje dluhopisy - banka dělá kotace na řadu, především německých a rakouských dluhopisů, po započtení spreadu (rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou) však moc nevyděláte, dluhopisový fond poskytne rozhodně lepší službu. Pak přichází nabídka investování do individuálních akcií - "jak vidím z ceníku, můžete investovat třeba i v Thajsku", nicméně to asi nebude pro modelového klienta vhodné. Konečně nabízí také fondy, především ING (partner banky). Se sestavením portfolia radit nechce.

Chyby: Nedělají investiční dotazník. Jen tak z "voleje" nabízí klientům investování do individuálních akcií. Fondy nabízí až nakonec.

Doporučení: Nejvýše 20 % do akcií, zbytek půl na půl termínovaný vklad a dluhopisový fond (Palackého); nejvýše 40-45 % do akcií (Lazarská).

"Přebrebty" přepážkových pracovníků
"Když banka zkrachuje, žádnou náhradu za své peníze ve fondu nedostanete," tvrdil přepážkový pracovník v Raiffeisenbank. Těžko říci, co tím myslel, nicméně krach banky, nedej bože Raiffeisenbank, by se neměl na hodnotě majetku projevit (tedy pokud by v ní fond neměl všechny peníze).

"Při investici na 5 let není měnové riziko velké a třeba bude už v ČR euro zavedeno," tvrdil ten samý pracovník. V současnosti má koruna tendenci proti euru posilovat, existují dokonce odhady, že během několika let posílí koruna o deset i více procent. Pokud byste tedy dnes své koruny převedli na eura a tato předpověď se naplnila, ztratíte těchto deset či více procent. Problém nevidíme v tom, že pracovník o této předpovědi nemluví (může mít jiný názor), ale v tom, že bagatelizuje měnové riziko, které je přitom u nabízeného fondu značné.

Třetí "skvělou" myšlenkou bankéře Raiffeisenbank bylo, že leden je dobrý měsíc na nákup fondů, resp. podzim a zima jsou dobré pro nákup, jaro a léto na prodej.

Pracovnice KB doporučila Balancovaný fond, protože "běží pěkně". Tak přesně takto by neměl znít argument proč si fond vybrat.

"Na takové věci (myšleno investování - pozn. aut) nejsme zařízeni, zkuste raději ČSOB nebo Komerční banku," těmito slovy nás ke konkurenci poslala recepční brněnské eBanky. Tato banka přitom prodává fondy ČP Investu a ING…


BANKA: Česká spořitelna (profil, názory), pobočky Vsetín, Benešov

Postup: Pracovnice ve Vsetíně začala zajištěnými fondy, přešla k podílovým, nabídla i investiční životní pojistku. Na základě dotazníku doporučila konzervativnější mix podílových fondů.
Pracovník v Benešově říká, že akciové fondy nejsou vhodné pro začátečníky, že nejlepší je kombinace peněžní fond + dluhopisy + zajištěné fondy (viz dále co doporučil).

Chyby: Pracovnice ve Vsetíně si mírně protiřečila, nejdříve uvedla, že do akcií by v požadovaném časovém horizontu neinvestovala, současně by však neinvestovala ani do dluhopisů, protože nemají dostatečnou výnosnost - tak co si tedy má klient vybrat?
Pracovník v Benešově neudělal investiční dotazník, hodnotil spíše na základě slovních otázek; začátečníkovi řekl, aby se vyhnul akciím, jeho doporučení je ale velmi agresivně akciové - Sporotrend (profil, názory), do kterého doporučil dát 70 %, je fond zaměřený na emerging markets střední a východní Evropy, velká část portfolia je v Rusku a Turecku.

Doporučení: Vsetín - Konzervativní mix (70 % peněžní trh, 20 % dluhopisy, 10 % akcie), část peněz do zajištěných fondů.
Benešov - 30 % Sporoinvest (profil, názory) a 70 % Sporotrend.

Jak by měl vypadat postup přepážkového pracovníka
Nejdříve by měl "donutit" klienta, aby přesně definoval své přání, tedy na jak dlouho chce uložit peníze, jestli jednorázově nebo pravidelnými úložkami. Na základě toho by měl již vybrat vhodné produkty. Pokud by někteří testovaní postupovali takto, nenabízeli by stavební spoření někomu, kdo má zájem o jednorázový vklad. Pokud nabídnou rizikové investice (podílové fondy, případně investiční pojistky), pak by bezpodmínečně měli klientovi předložit test vztahu k riziku a na jeho základě doporučit vhodné fondy. Pokud banka interními pravidly poradcům zakazuje dávat doporučení, pak by to měli klientovi říct přímo a nekličkovat slovy, ať si vybere sám a že je to na něm. Rozhodně by poradce měl v takovém případě vysvětlit a popsat rizika a přínosy jednotlivých typů fondů či jiných nabízených investic. Také by neměl zapomenout (každý poradce, i ten co radí) klientovi vysvětlit, že vyšší výnosy většinou také vyžadují přijmout vyšší riziko a rovněž skutečnost, že minulé výnosy nejsou zárukou budoucích.


BANKA: ČSOB (profil, názory), pobočky Benešov, Vsetín, Palackého (Brno)

Postup: Poradce se nejdříve vyptává na celkovou finanční situaci klienta - měsíční příjmy, výdaje. Z toho vypracuje základní verzi Klíčového plánu, z něj mimo jiné vyleze, že by klient měl mít na termínovaných vkladech a ve fondech peněžního trhu šestinásobek svých měsíčních výdajů. Díky tomu od poradkyně na Palackého v Brně zní první návrh rozložení portfolia jako 30 % termínovaný vklad, 30 % fond peněžního trhu, 20 % dluhopisový fond a 20 % zajištěný fond. Teprve poté, co klient vyplnil dotazník, se doporučení mění na ČSOB růstový fond (profil, názory) (smíšený fond fondů).

Chyby: Brno - žádné velké, výklad je možná až moc dlouhý, ale pokud klient fondům skutečně nerozumí, může to být přesně to co potřebuje.
Benešov - do dotazníku musel být dotlačen.
Vsetín - nepoužila dotazník, rozdělení peněz do fondů střílela od boku

Doporučení: Benešov - 20 % akciový mix; 40 % garantovaný fond, 20 % dluhopisový fond, 20 % termínovaný vklad s tím, že peníze budou převedeny za měsíc do nové tranše garantovaných fondů
Brno - 65 % zajištěný fond, 20% Středoevropský (smíšený fond zaměřený na střední Evropu včetně Německa a Rakouska)a 15 % ČSOB akciový mix (profil, názory) (akciový fond)
Vsetín - 16 % Konzervativní (profil, názory), 4 % Dynamický (profil, názory), 32 % Asijský růst (zajištěný fond), 48 % Světový růst (zajištěný fond)


BANKA: KB (profil, názory), pobočky Benešov a Vsetín

Postup: Ani v jednom případě nejevil žádnou koncepci. Ve Vsetíně jako první nabídla poradkyně investiční životní pojistku, pak ještě donesla brožurku o podílových fondech, ať si klient polistuje... A měla velkou snahu něco prodat - třeba aspoň účet.

V Benešovské pobočce to bylo jen nepatrně lepší. Pracovnice působí spíše jako úředník, upozornila klienta, že čím vyšší výnos, tím vyšší riziko, doporučila vše dát do jednoho fondu (! - asi je s tím méně práce) a doporučila Balancovaný (profil, názory), protože "běží pěkně"! Nakonec doporučí dát 20 % do Balancovaného a zbytek do peněžního trhu, za chvíli se opraví a doporučí vše do Zajištěného fondu.

Chyby: nic nevysvětlili, doporučení zdůvodňují něčím tak vágním jako "běží pěkně".

Doporučení: Ve Vsetíně žádné; v Benešově 20 % Balancovaný fond (smíšený fond, akciová část ve střední Evropě a Rusku), zbytek peněžní trh.

Na článcích se podíleli Dana Chytilová, Kateřina Boušová, Pavel Slavík a Martin Zika.

Co si myslíte o výkonu bankéřů? Jaké zkušenosti s nimi máte vy? Jak byste rozložili portfolio?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2006 13:04, Jirka

Obávám se, že nerozlišujete pojmy finanční poradce a finanční zprostředkovatel. První je živnostník, činnost druhého není podle zákona o živnostenském podnikání živností. Je mezi vyjmenovanými případy činností, které živností nejsou (v jednom z prvních paragrafů). Patrně děláte obojí.:-)

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2006 10:43, Dudek

Hm, to je dobrý. Ale u vaší společnosti, resp. u vás bych si nic nesjednal. Vy o tom totiž také moc nevíte. :-)
1. žádný certifikát KCP či MF nikdo nepotřebuje, jen se potřebuje zaregistrovat, ono se to i registrace nazývá. :-)
2. na co živnostenský list, když jde o pojištění a investice? Vy jte, pane, vedle jak ta jedle. Je vidět, že znáte právní předpisy, které toto podnikání upravují. Přečtěte si aspoň zákon č. 38/2004 Sb. a prováděcí vyhlášku, dozvíte se zajímavé a užitečné informace. :-)

A takovejch "odborníků" po naší vlasti běhá neskutečný množtví. Ale tváří se jako nezávislí odborníci, kteří jsou ti praví. Bohužel si nevidí na špičku nosu. :-)

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kupujete podílové fondy v bance? Buďte opatrní!

13. 3. 2006 | Petr Vykoukal

Kupujete podílové fondy v bance? Buďte opatrní!

Už několikrát jsme v minulosti otestovali schopnosti bankovních prodejců podílových fondů. To, že výsledky byly před několika lety spíše neslavné, bychom mohli považovat za dětskou... celý článek

Nejjednodušší investování: fondy cílové a životního stylu

8. 2. 2006 | Roman Stuchlík

Nejjednodušší investování: fondy cílové a životního stylu

Pro mnohé investory je správa vlastního portfolia podílových fondů příliš složitý úkol, preferují co největší jednoduchost. Jako reakce na nechuť starat se o portfolio vznikly tzv.... celý článek

Jak nejvýhodněji uložit krátkodobý přebytek? Do banky, nebo do fondu?

1. 2. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Jak nejvýhodněji uložit krátkodobý přebytek? Do banky, nebo do fondu?

Co dělat s krátkodobým přebytkem peněz? Existují dvě možnosti: uložit do banky nebo do fondu peněžního trhu. Oboje pochopitelně má své výhody a nevýhody, vše jsme proto porovnali. Víte,... celý článek

Peněžní trh má vždy smysl

12. 1. 2006 | David Urbánek

Peněžní trh má vždy smysl

I když nyní nepřináší fondy peněžního trhu po zohlednění inflace kladný reálný výnos, není důvod se jim vyhýbat. Stále plní svůj účel výhodné alternativní investice k bankovním účtům.... celý článek

Podílové fondy na krátko, středně i dlouho

9. 12. 2005 | Petr Vykoukal

Podílové fondy na krátko, středně i dlouho

Rozhodli jste investovat do podílového fondu, ale nevíte, jak si na trhu vybrat? Pomůžeme vám. Kdy zvolit fond peněžního trhu, kdy fond dluhopisový a kdy akciový? Na co si dát pozor... celý článek

Partners Financial Services