Tisková zpráva Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky

Pavel Slavík | 18. 8. 2005

AFIZ provede hloubkový audit nových i stávajících členů

Praha, 17. 8. 2005

Dne 17. 8. 2005 proběhlo zasedání představenstva Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky AFIZ, které se zabývalo stanoviskem asociace k aktuální kauze společnosti OVB Allfinanz „Helvag“.

Představenstvo se shodlo, že nemůže vyvozovat případnou disciplinární odpovědnost OVB Allfinanz a.s. za zařazení investice Helvag do portfolia ani za způsob jeho nabídky klientům. V letech 1997 až 2001, kdy měla společnost OVB Allfinanz a.s. tuto investici v nabídce, AFIZ neexistovala. Představenstvo AFIZ rozhodlo o dokončení vnitřních norem, které definují standardy pro výběr produktů nabízených členy AFIZ a standardy pro interní postupy členů AFIZ, které zajistí dodržování etických pravidel jednání s klienty všemi obchodními zástupci.

Představenstvo AFIZ již dříve rozhodlo o povinnosti každého nového zájemce o členství v AFIZ (z řad právnických osob) podstoupit hloubkový audit vnitřních procesů a postupů, které uplatňuje při výběru partnerů a jednání s klienty. Tuto povinnost zároveň zavedlo i pro stávající členy.

Jaký je váš názor?

Co si o stanovisku představenstva AFIZ ČR myslíte? Napište svůj názor!

Společnost OVB Allfinanz a.s. se smluvně zavázala, že podstoupí tento hloubkový audit jako první s cílem prověřit a korigovat systém interních pravidel a postupů obchodních zástupců při komunikaci s klienty.

Představenstvo AFIZ svému členovi, společnosti OVB Allfinanz a.s. doporučuje, aby v zájmu zachování důvěry veřejnosti k celému zprostředkovatelskému a poradenskému sektoru zvážila svůj dosavadní postoj k morální odpovědnosti za zařazení neregulované a nedozorované formy investice do veřejné nabídky, byť tím neporušila žádný platný právní předpis a právní odpovědnost za ztrátu investovaných peněz nenese.

Toto doporučení vysvětluje Ing. Martin Gardavský, místopředseda představenstva AFIZ, takto: „Poskytování služby zprostředkování finančních produktů a finančního poradenství je založeno na kvalifikovaném výběru a nabídce produktů vhodných pro konkrétního klienta. Z tohoto důvodu není možné se zcela zříci morální odpovědnosti za doporučení produktu klientovi tak, jako by si klient příslušný produkt koupil zcela bez účasti zprostředkovatele či poradce,“ a dodává: „takový postoj popírá podstatu poskytované služby a narušuje důvěru veřejnosti k celému sektoru zprostředkovatelských a poradenských služeb na finančním trhu.“

Martin Gardavský zároveň jménem celého představenstva vyjádřil upřímnou lítost nad ztrátou finančních prostředků klientů investovaných do aktivit skupiny Helvag, ke které došlo v důsledku trestné činnosti některých členů vedení zahraničních právnických osob ve skupině Helvag.

 

 Více informací:
Ing. Martin Gardavský, generální sekretář a místopředseda představenstva AFIZ
e-mail: gardavsky@afiz.cz
tel. 222 515 567

Co si o stanovisku představenstva AFIZ ČR myslíte? Napište svůj názor!

O AFIZ:

Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky (AFiZ) byla založena v prosinci roku 2002 jako reakce na novelu zákona o cenných papírech (308/2002 Sb.), která ustanovila investičním zprostředkovatelů povinnost získat registraci KCP. Do konce listopadu 2004 působila Asociace pod názvem Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů České republiky (ARIZ ČR). V tomto období své existence se AFiZ soustředila na pomoc svým členům při zvyšování jejich odbornosti a získávání registrace Komise pro cenné papíry.

Za poslední rok došlo nejenom ke změně názvu, ale i podstatnému rozšíření činnosti asociace. V současné době již těžiště své činnosti postupně přesunuje do oblasti legislativy, dalšího vzdělávání svých členů, vytváření etických norem a profesních postupů pro práci investičních zprostředkovatelů. Na tomto úkolu spolupracuje s Komisí pro cenné papíry, Ministerstvem financí a UNIS ČR.

V současnosti AFIZ sdružuje 19 právnických osob a 1775 fyzických osob působících v oboru finančního zprostředkování a poradenství.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services