Akcie: pěkné ukazatele

Akcie: pěkné ukazatele
Většina makroekonomických ukazatelů USA vykázala příznivé hodnoty - výstavba nových domů dosáhla rekordních úrovní, průmyslová výroba rostla více, než se čekalo a spotřebitelské ceny mírně klesly. Po obchodování se evropské burzy dostaly blízko svým tříletým maximům.

Spojené státy

V pondělí ceny amerických akcií mírně posilovaly. Očekávalo se, že v následujících dnech budou zveřejněny makroekonomické údaje, které mají ukázat, že i přes vysokou cenu ropy růst ekonomiky zůstává silný. Akcie výrobce dermatologických zařízení, společnosti Connectics, spadly o 27 % poté, co firma snížila výhled hospodaření na rok 2005. Výkonný ředitel společnosti Northwest Airlines uvedl, že během minulých několika měsíců prodal 59 % ze svých akcií, ceny akcií firmy klesly o 12 %.

Lepší než očekávané výsledky společností Best Buy (profil, názory) a Lehman Brothers dopomohly burzám v úterý k dalšímu pozvolnému růstu. Společnost Best Buy zvýšila svůj odhad zisku pro letošní rok z 3,10 dolarů na akcii na 3,25 dolarů, cena akcií firmy tak vylétla o 15 %. Investiční banka Lehman Brothers překonala svým ziskem ve druhé čtvrtletí původní předpoklady, její akcie tak vyrostly o 3 %. Třetí největší americká mediální společnost Viacom (profil, názory) uvedla, že schválila plán vedení společnosti, podle kterého se firma rozdělí do dvou celků. Cena akcií vzrostla o 1 %.

Ve středuzaznamenal Wall Street třetí růst za sebou. Většina zveřejněných makroekonomických indikátorů měla na trh pozitivní dopady. Průmyslová výroba v květnu rostla více, než se čekalo, a spotřebitelské ceny mírně klesly – potvrzuje se tak, že inflace dále výrazněji neroste. Také průmyslová výroba v Číně byla vyšší, než se původně očekávalo. To podpořilo cenu akcií oceláren US Steel k růstu o 6,5 %.

Ani čtvrtek nevybočil z mírného posilování. Tentokrát se tahouny staly společnosti těžební a zpracovávající komodity. Většina makroekonomických ukazatelů vykázala příznivé hodnoty, výstavba nových domů a získaných stavebních povolení dosáhla na rekordní hodnoty. Cena zlata se dostala na hodnotu 437,9 0 dolarů za unci a cena mědi dosáhla 16letého maxima. Akcie hliníkárny Alcoa (profil, názory) se zvedly o 1,3 %. Investiční banka Goldman Sachs oznámila první čtvrtletní pokles za tři roky, její akcie přesto stouply o 3,4 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty výše. Očekávalo, že příznivý trend bude pokračovat.

Evropa

V začátku nového týdne evropské burzy mírně oslabily. Ztrácely především akcie investičních bank jako Credit Suisse. Příčinou bylo překvapivé oznámení americké banky Morgan Stanley, že očekává ve druhém čtvrtletí pokles zisku mezi 15 až 20 %.

Úterní seanci k růstu dopomohly akcie ropných společností jako Repsol a Royal Dutch, cena ropy se totiž obchodovala nad 55 dolary za barel.

Uprostřed týdne evropské trhy svoje zisky ztratily. Směrem dolů je tlačily akcie společností Philips (profil, názory), které ztratily 5,8 %, a největší evropský výrobce léčiv GlaxoSmithKline (profil, názory), jehož akcie oslabily o 1,5 %.

Při čtvrtečním obchodování se evropské burzy dostaly blízko ke svým tříletým maximům. Akcie důlních a těžebních společností, jako např. BHP Billiton a Rio Tinto vzrostly díky stoupajícím cenám kovů.

V pátek v poledne burzy vystoupaly vzhůru taženy optimismem ohledně dalšího vývoje cen akcií.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: euro se vůči dolaru propadá

6. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: euro se vůči dolaru propadá

Euro se dostalo na 7měsíční minimum vůči dolaru. Podnikatelská důvěra v květnu v Evropě klesla na 21měsíční minimum, také spotřebitelé jsou více pesimističtí. Americká inflace se zdá... celý článek

Akcie: cena ropy klesá

23. 5. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy klesá

Polovina minulého týdne přinesla největší třídenní růst cen amerických akcií za šest měsíců. Příčinou se stal příznivý vývoj inflace a klesající cena ropy. Ta se dostala na nejnižší... celý článek

Akcie: konkurenceschopnější USA

16. 5. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: konkurenceschopnější USA

Po 5denním růstu začala minulý týden cena ropy opět klesat. Na burzách se příznivě projevilo snížení obchodního deficitu USA. Evropské trhy naopak nepříznivě ovlivnila zpráva o snížení... celý článek

Akcie: americké sazby podle očekávání vyšší

9. 5. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: americké sazby podle očekávání vyšší

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu na 3,0 %. Cena ropy v New Yorku se dostala na nejnižší hodnotu za dva měsíce. Střed týdne přinesl jeden z nejlepších... celý článek

Akcie: konečně posílení

25. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: konečně posílení

Po delší době mohli investoři zase usínat spokojeni, Wall Street ve čtvrtek zažila největší zisk za rok a půl. Hodnota indexů Dow Jones Industrial Average a S&P 500 vylétla o 2,0 %... celý článek

Partners Financial Services