Akcie: cena ropy klesá

Akcie: cena ropy klesá
Polovina minulého týdne přinesla největší třídenní růst cen amerických akcií za šest měsíců. Příčinou se stal příznivý vývoj inflace a klesající cena ropy. Ta se dostala na nejnižší úroveň od 11. února. Burzám také pomohlo, že výnosy dluhopisů zůstávají nízké.

Spojené státy

Vstup do nového týdne se vydařil, napomohl mu další pokles ceny ropy. Nižší než očekávaná hodnota zpracovatelského indexu New York Empire zmírnila obavy z tempa dalšího zvyšování úrokových sazeb. Burzovní index Dow Jones Industrial Average (profil, názory) stoupl o 1,1 %, S&P 500 (profil, názory) vyrostl 1,0 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) se zvýšil o 0,9 %. Podle analytiků potřebují trhy vidět, že inflační tlaky se nyní opravdu výrazněji zastavují. Ceny akcií ropných společností tak šly, v souvislosti s poklesem ceny ropy, proti příznivému vývoji cen ropy. Banka JP Morgan Chase (profil, názory) snížila investiční doporučení na akcie společnosti Dow Chemical (profil, názory) z "převážit" na stupeň "neutrál". Její akcie tak oslabily o 2,6 %, důvodem ke snížení doporučení se staly obavy o ziskovost firem orientovaných na komodity a jejich zpracování.

V úterý Wall Street úspěšně navázal na předchozí den, i když z počátku byl pod tlakem dvou negativních jevů - výrobní ceny vyrostly oproti předpokladům více a došlo k neočekávanému snížení průmyslové výroby za minulý měsíc. Nepříznivá zpráva přišla také z automobilového sektoru, protože společnost S&P snížila kreditní rating největšímu severoamerickému výrobci autodílů firmě Delphi (profil, názory) z úrovně BB o dva stupně na B+, a její akcie ztratily 4,3 %.

Středa přinesla největší třídenní růst cen akcií za šest měsíců. Příčinou se stal příznivý vývoj inflace a pokles ceny ropy pod 48 dolarů za barel. Burzovní index Dow Jones Average posílil o 1,3 %, S&P 500 si připsal 1,0% nárůst a technologický Nasdaq Composite se zvýšil o 1,3 %. Jádrová inflace zůstala přes očekávání svého růstu v dubnu beze změny, což značí, že se dostává pod kontrolu. Cena ropy klesla na 47,25 dolarů za barel, tedy na nejnižší úroveň od 11. února. Výkonný ředitel Hewlett-Packard (profil, názory) oznámil, že plánuje snížit počet pracovních míst a zvýšit zisky, akcie firmy proto vyrostly o 4,6 %.

Čtvrtek přinesl čtvrtý růstový den podporovaný dalším poklesem ceny ropy a růstem technologických společností. Ten byl tažen oznámením společnosti Motorola o možném částečném zpětném odkupu svých akcií za 4 miliardy dolarů nebo 10 % akcií ve třech letech. Burzám pomohlo, že výnosy dluhopisů zůstávají nízké, například desetiletý státní dluhopis nese 4,11 % , což je výrazně pod letošním maximem, 4,69 %, dosaženým v březnu.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty skoro beze změn. Předpokládalo se, že si investoři poslední den v týdnu dají odpočinek a nebudou provádět větší akce.

Evropa

V úvodu týdne evropské burzy klesaly, příčinou byly obavy ze zpomalení ekonomického růstu. Ceny akcií ropných společností jako Total nebo Royal Dutch (profil, názory) poklesly, jak se cena ropy dostala téměř na tříměsíční minimum. Do cen evropských akcií negativně promluvil nižší než očekávaný nákup amerických aktiv. To ukazuje, že největší světová ekonomika zpomaluje, což negativně ovlivňuje evropské společnosti, které vyvážejí do USA. Radost akcionářům přinesly svými výsledky za první čtvrtletí největší španělská telekomunikační firma Telefonica (profil, názory) a výrobce cigaret Altadis.

Druhý den v týdny nezaznamenaly burzovní indexy větší pohyb. Rostly ceny finančních společností vedené asset managerskými společnostmi. Důvodem byly lepší než očekávané výsledky hospodaření za první tři měsíce firmy Schroders. Investiční banka Merrill Lynch (profil, názory) snížila odhad zisků Deutsche Bank pro roky 2005 a 2006, protože předpokládá, že současné turbulence na trhu kreditních derivátů sníží její příjmy z pevně úročených instrumentů.

Konečně ve středu přišel větší růst. Burzovní index Dow Jones Euro Stoxx 50 (profil, názory) vystoupal o 1,5 %, tahouny se staly především technologické společnosti. Akcie firmy BHP Biliton posilovaly díky optimismu týkajícího se poptávky po kovech v Číně, průmyslová výroba v této zemi totiž předčila očekávání.

Při čtvrteční seanci evropské burzy stouply o 0,5 % poté, co největší britská telekomunikační společnost, British Telecom (profil, názory), překonala odhadovaný zisk za první tři měsíce (zveřejnila výrazný skok zisku způsobený poptávkou po vysoce rychlostních internetových službách) a letecká společnost Air France-KLM měla menší ztrátu než původně předpokládanou.

V pátek v poledne byly evropské burzy bez větších změn, protože obchodníci vyčkávali na další vývoj.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: konkurenceschopnější USA

16. 5. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: konkurenceschopnější USA

Po 5denním růstu začala minulý týden cena ropy opět klesat. Na burzách se příznivě projevilo snížení obchodního deficitu USA. Evropské trhy naopak nepříznivě ovlivnila zpráva o snížení... celý článek

Akcie: americké sazby podle očekávání vyšší

9. 5. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: americké sazby podle očekávání vyšší

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu na 3,0 %. Cena ropy v New Yorku se dostala na nejnižší hodnotu za dva měsíce. Střed týdne přinesl jeden z nejlepších... celý článek

Akcie: konečně posílení

25. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: konečně posílení

Po delší době mohli investoři zase usínat spokojeni, Wall Street ve čtvrtek zažila největší zisk za rok a půl. Hodnota indexů Dow Jones Industrial Average a S&P 500 vylétla o 2,0 %... celý článek

Akcie: týden se sestupným trendem

18. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden se sestupným trendem

Burzy na začátku týdne vzrostly na základě zveřejněného zápisu Fedu, který prozradil, že se úrokové sazby nebudou zvyšovat rychlejším tempem. Nižší než předpokládaný růst maloobchodních... celý článek

Akcie: cena černého zlata poklesla

11. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena černého zlata poklesla

Cena ropy klesla z rekordního maxima 58,28 dolarů za barel a pomohla americkým indexům. Stále se ale počítá s její vysokou cenou, rostou tedy i akcie ropných společností. Evropský trh... celý článek

Partners Financial Services