Akcie: konkurenceschopnější USA

Akcie: konkurenceschopnější USA
Po 5denním růstu začala minulý týden cena ropy opět klesat. Na burzách se příznivě projevilo snížení obchodního deficitu USA. Evropské trhy naopak nepříznivě ovlivnila zpráva o snížení výroby v Německu a Velké Británii a o poklesu maloobchodních tržeb v eurozóně. Co dalšího přinesly akciové trhy?

Spojené státy

Nový týden začali investoři s dobrou náladou. Důvodem k radosti byly návrhy na převzetí v energetických sektorech a v oblasti elektronických obchodů. Cena akcií Cinergy (profil, názory) vyskočila o 4,6 % poté, co bylo schváleno, že bude za 8,9 miliard dolarů koupena firmou Duke Energy (profil, názory). Společnost E*Trade se nabídla ke koupi svému rivalovi Ameritrade, cena akcií E*Trade stoupla o 5,8 %, akcie Ameritrade vylétly o 15,7 %.

V úterý Wall Street skončil níže, cena ropy rostla pátý den v řadě. Vzrostly i spekulace, že hedgové fondy budou možná přinuceny snižovat pozice, protože výrazně zvýšily riziko. Burzovní index Dow Jones Average (profil, názory) přišel o 1 %, S&P 500 (profil, názory) ztratil 1,1 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) klesl o 0,9 %. Výkonný ředitel investiční banky Morgan Stanley (profil, názory) řekl investorům, že sektor investičního bankovnictví ve druhém čtvrtletí zpomalí, na základě toho akcie společnosti klesly o 2,7 %. Výrazně oslabovaly ceny akcií oceláren, investoři totiž očekávají pokračování dvoutýdenního poklesu cen oceli. Důvodem jsou vyšší zásoby oceli a slabší poptávka amerických a asijských automobilek. Akcie US Steel oslabily o 6,6 %.

Následující den burzy díky poklesu ceny ropy a údajům o snížení obchodního deficitu mírně vyrostly. Ukazuje se, že se americké firmy stávají více konkurenceschopnými. Obchodování začalo poklesem, hedgové fondy údajně snižovaly svoje pozice, negativně se odrazila i zpráva o evakuaci Bílého domu a Kongresu. Indexy vymazaly svoje ztráty v posledních hodinách obchodování, protože zmíněná evakuace byla odvolána a cena ropy klesla o 3,1 %. Americké zásoby ropy vyrostly na nejvyšší úroveň od července 1999. Akcie společnosti Cisco Systems (profil, názory) vyrostly o 1,2 %, společnost totiž dosáhla čtvrtletního zisku 23 centů na akcii, tedy o něco více než odhadovali analytici.

Předposlední den zamířily akcie dolů, a to i přes zveřejnění maloobchodních tržeb, které byly vyšší než se předpokládalo. Na trhu ale byly pod prodejním tlakem především akcie ropných společností a firem zpracovávající přírodní materiály. Burzovní index Dow Jones Average přišel o 1,1 %, S&P 500 ztratil 1,0 % a technologický Nasdaq Composite klesl o 0,4 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy zůstaly indexy skoro beze změn. Vyčkávaly se další zprávy, které by udaly další směr obchodování.

Evropa

Evropské trhy nepříznivě ovlivnila zpráva o snížení výroby v Německu a Velké Británii a o poklesu maloobchodních tržeb v eurozóně. Stoupající cena ropy vedla k prodejům akcií automobilek jako DaimlerChrysler (profil, názory) nebo PSA Peugeot Citroen. Akcie třetí největší britské banky, Barclays (profil, názory), poklesly po schválení nákupu South Africa Absa Group, která se stala největší akvizicí Barclays mimo uzemí Velké Británie.

I v úterý byly trhy pod tlakem pokračujících obav z vysoké ceny ropy a dalších komodit, mohou totiž ohrozit výše zisků firem. Dow Jones Euro Stoxx 50 (profil, názory) klesl o 1 %. Největší italský výrobce automobilů, Fiat (profil, názory), vykázal první zisk za čtrnáct čtvrtletí. Získal totiž 2 miliardy dolarů od Genaral Motors (profil, názory) za ukončení spolupráce. Akcie Fiatu spadly o 5 %, protože automobilce klesají prodeje.

Evropským burzám pomohly při středečním obchodování ve výsledcích akcie exportérů jako DaimlerChrysler. Zpevnil totiž kurz dolaru vůči euru po snížení obchodního deficitu USA za měsíc březen. Werner Seifert, výkonný ředitel největší evropské akciové burzy podle tržní kapitalizace Deutsche Boerse, resignoval na svou funkci, padl totiž jeho plán koupit London Stock Exchange.

Ve čtvrtek pokračovalo na burzách posilování potom, co banky BNP Paribas a ING Group svými výsledky překonaly očekávání. BNP Paribas, která je druhou největší francouzskou bankou, uvedla nárůst zisku v prvním čtvrtletí o 56 % (byl podpořen akvizicemi v zámoří a snížením peněz na krytí špatných úvěrů). Dění na burzách tak zůstalo neovlivněno tím, že Itálie neočekávaně upadla do recese podruhé ve dvou letech - italský hrubý domácí produkt klesl v prvním čtvrtletí o 0,5 %.

V pátek v poledne se evropské burzy nacházely v minusu, protože investoři vyčkávali na další vývoj v USA.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2005 14:14, Eurostoxx Dow Jones

Vypada to , ze hnedle kazda ceska firma s akciemi na burze Praha , patri z velke casti do rukou nejakeho podvodnika , nebo kolektivu podvodniku a do rukou byvalych zlocineckych organizaci a do rukou novych zlocineckych organizaci.
........
A vy jste nikdy zadne akcie na burze Praha nemeli kupovat , protoze tim zpusobujete jenom , ze se ten kurz akcii a majetek podvodniku znasobi. I kdyz se muzete nekdy prizivit a znasobit svuj majetek v tech proklatejch akcii taky.
Jestli jste to drive nevedeli , tak to vite dnes 16.5.2005
........
A uz je cas prazskou burzu zapomenout a za kazdy 1 tisic euro zacit uz kupovat akcie z Eurostoxx50 a Dow Jones.
I kdyz Warren Buffett asi neni taky uplne cistej , kdyz prevedl behem let na svoje konto uz 40% majetku holdingu a fondu a akciove spolecnosti Berkshire Hathaway incorporated a za nekolik let by dokazal prevesti i 90%. Ale zatim se jeho krive ksefty od statnich advokatu neprokoukly.
........
!!! Rozmysli si , Mařenko , rozmysli , jestli jeste budes kupovat dábelské ceské akcie na burze Praha a nahrávat na konta dáblum !!!

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 5. 2005 13:31, Vrchol Vrchol

Ac se to retrospektivne zdá neuveritelné, faktem je, ze celá kupónová privatizace byla spustena bez jakékoli právní regulace privatizacních fondu, která by sla nad rámec obecného práva. Komise pro cenné papíry pripravila prehled investicních fondu a podílových fondu, u nichz byla zjistena majetková újma z titulu nezákonného jednání. Z investicních fondu a spolecností se podle propoctu KCP v prubehu 90. let az do 30.6. 2002 ztratil majetek za zhruba 50 miliard korun. Je to vsak velmi slabý odhad, který zahrnuje jen prokazatelne zcizený majetek prokázanou trestnou cinností. Skutecná výse se pohybuje ve stovkách miliard.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: americké sazby podle očekávání vyšší

9. 5. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: americké sazby podle očekávání vyšší

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu na 3,0 %. Cena ropy v New Yorku se dostala na nejnižší hodnotu za dva měsíce. Střed týdne přinesl jeden z nejlepších... celý článek

Akcie: konečně posílení

25. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: konečně posílení

Po delší době mohli investoři zase usínat spokojeni, Wall Street ve čtvrtek zažila největší zisk za rok a půl. Hodnota indexů Dow Jones Industrial Average a S&P 500 vylétla o 2,0 %... celý článek

Akcie: týden se sestupným trendem

18. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden se sestupným trendem

Burzy na začátku týdne vzrostly na základě zveřejněného zápisu Fedu, který prozradil, že se úrokové sazby nebudou zvyšovat rychlejším tempem. Nižší než předpokládaný růst maloobchodních... celý článek

Akcie: cena černého zlata poklesla

11. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena černého zlata poklesla

Cena ropy klesla z rekordního maxima 58,28 dolarů za barel a pomohla americkým indexům. Stále se ale počítá s její vysokou cenou, rostou tedy i akcie ropných společností. Evropský trh... celý článek

Akcie: jako na houpačce

4. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: jako na houpačce

Začátkem týdne indexy oslabily a dostaly se na svoji nejnižší úroveň za poslední dva měsíce, Nasdaq Composite dokonce za pět měsíců. Ve středu ale nastal na Wall Street obrat a došlo... celý článek

Partners Financial Services