Akcie: euro se vůči dolaru propadá

Akcie: euro se vůči dolaru propadá
Euro se dostalo na 7měsíční minimum vůči dolaru. Podnikatelská důvěra v květnu v Evropě klesla na 21měsíční minimum, také spotřebitelé jsou více pesimističtí. Americká inflace se zdá být pod kontrolou, Fed tak možná brzy ukončí zvyšování sazeb.

Spojené státy

V pondělí byly burzy zavřené, důvodem byl "Memorial Day".

Obchodování začalo až v úterý a Wall Street oslabil o více než 0,5 %. Chicagský index nákupních manažerů, "Chicago Purchasing Managers", totiž klesl k nejnižší úrovní za skoro 2 roky. Naopak pozitivní zprávou bylo zvýšení důvěry spotřebitelů. Akcie společnosti Google (profil, názory) vyrostly o 11,27 dolarů k 277,27, protože analytici Piper Jaffray zvýšili cílovou cenu pro tyto akcie na 300 dolarů za akcii v následujících 12 měsících. Google vzrostl od srpna, kdy se začaly jeho akcie obchodovat, trojnásobně.

Středa přinesla výrazný růst. Dow Jones Industrial Average (profil, názory) si polepšil o 0,8 %, všeoborový S&P 500 profil, názory se zvedl o 0,9 % a Nasdaq Composite (profil, názory) vyrostl o 1 %. Došlo k poklesu indexu ISM Manufacturing na hodnotu 51,4 v květu, tedy na nejnižší hodnotu od června 2003. Index placených cen se ale snížil na 58 z předchozích 71, ukazuje se tak, že inflace je pod kontrolou a že americká centrální banka tak možná brzy ukončí zvyšování sazeb. To způsobilo výrazný zájem o nákup dluhopisů, a výnos do splatnosti desetiletého státního dluhopisu tak klesl na 3,89 %.

Při čtvrteční seanci ceny akcií mírně stouply a to především u technologických společností. K tomuto vývoji dopomohl pokles ceny ropy po předcházejících růstech. Akcie společnosti Monster posílily o 8,3 % po oznámení, že za 80 miliónů dolarů prodala firmu Yellow Pages společnosti Audax Group a získané prostředky chce použít na svoji expanzi.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty skoro beze změn. Vyčkávalo se na květnové údaje z trhu práce.

Evropa

V pondělí táhly burzy nahoru hlavně společnosti výrazně orientované na export jako například Philips (profil, názory) nebo Porsche. Nedělní francouzské nepřijetí Evropské ústavy totiž vedlo k poklesu eura vůči dolaru na sedmiměsíční minimum, což zvýšilo konkurenceschopnost evropských firem v zámoří.

V úterý k mírnému růstu přispěly akcie evropských důlních a těžebních společností jako Rio Tinto (profil, názory) a BHP Billiton. Očekává se totiž, že ceny kovů budou stoupat, a tím dojde ke zvýšení zisků. Podnikatelská důvěra se v květnu v Evropě dostala na 21měsíční minimum. Také spotřebitelé jsou více pesimističtí, důvodem je vysoká cena ropy a míra nezaměstnanosti, která je blízko pětiletého maxima, což nezlepšuje výhled pro ekonomický růst.

Středeční seance patřila evropským ropným společnostem jako BP (profil, názory) nebo Total (profil, názory), jak se cena ropy dostala na 3týdenní maximum. Další pokles hodnoty eura přispěl k posílení akcií společnosti LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (profil, názory) nabízející luxusní zboží, protože dojde ke zvýšení jejich tržeb v zámoří.

Další růst ceny ropy tentokrát vedl k oslabení cen akcií společností, které jsou spojené s cestovním ruchem jako například letecká společnost Air France nebo společnost provozující hotely Hilton Group.

V pátek v poledne zůstaly evropské burzy bez větších změn, protože se vyčkávalo na další vývoj cen akcií v USA a další zprávy z EU během víkendu.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2005 14:52, Pepa z depa

Co já mám v mém vlastním dlouholetém fondu uz asi dávno vís.
...
Za 2 mesíce chci zacít kupovat akcie BAC = Bank of America , já se dokázu radovat z toho , ze mi budou posílat 4x rocne dividendy = celkem asi rocne 4% z mejch penez v akciích a rúst kurzu +200% za 10 let ocekávám taky. I kdyz ty cekás u akcií banek 0% rúst nebo pád , jak uz dávno vim.
...
Uz mám a jeste prikoupim tyto akcie :
Citigroup = C , Wells Fargo = WFC , Barclays , Royal Bank of Scotland
...
Dále mám a nechce se mi zatim prikupovat :
Volkswagen Vorzug akcie , Ericsson ,
EMC , Corning = GLW , Micron Technology , Sun Microsystems = SUNW

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2005 21:52, Honzajs

Doplnění rovnic:

PASIVA = VLASTNÍ KAPITÁL + ZÁVAZKY

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: cena ropy klesá

23. 5. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy klesá

Polovina minulého týdne přinesla největší třídenní růst cen amerických akcií za šest měsíců. Příčinou se stal příznivý vývoj inflace a klesající cena ropy. Ta se dostala na nejnižší... celý článek

Akcie: konkurenceschopnější USA

16. 5. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: konkurenceschopnější USA

Po 5denním růstu začala minulý týden cena ropy opět klesat. Na burzách se příznivě projevilo snížení obchodního deficitu USA. Evropské trhy naopak nepříznivě ovlivnila zpráva o snížení... celý článek

Akcie: americké sazby podle očekávání vyšší

9. 5. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: americké sazby podle očekávání vyšší

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu na 3,0 %. Cena ropy v New Yorku se dostala na nejnižší hodnotu za dva měsíce. Střed týdne přinesl jeden z nejlepších... celý článek

Akcie: konečně posílení

25. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: konečně posílení

Po delší době mohli investoři zase usínat spokojeni, Wall Street ve čtvrtek zažila největší zisk za rok a půl. Hodnota indexů Dow Jones Industrial Average a S&P 500 vylétla o 2,0 %... celý článek

Akcie: týden se sestupným trendem

18. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden se sestupným trendem

Burzy na začátku týdne vzrostly na základě zveřejněného zápisu Fedu, který prozradil, že se úrokové sazby nebudou zvyšovat rychlejším tempem. Nižší než předpokládaný růst maloobchodních... celý článek

Partners Financial Services