Fondy: zděšení klientů se projevilo

Petr Fejtek | 29. 3. 2005 | 3 komentáře
Fondy: zděšení klientů se projevilo
Předvelikonoční týden byl pro fondy hodně neúspěšný, celkových 300 miliónů korun je letos nejslabší výsledek. Strašidelná korekce trhů v našem regionu odradila mnohé investory nejen akciových, ale také smíšených fondů.

Již pravidelné vítězství fondů peněžního trhu je nabíledni, i když tentokrát ani ony s pouhými 400 milióny žádnou díru do světa neudělaly. Tuzemské ochablé rivaly ISČS Sporoinvest (profil, názory) se 110 i IKS Peněžního trhu (profil, názory) se 122 milióny tentokrát hravě přeskočil Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) se 144 milióny korun.
Ani zajištěné fondy se nijak nepochlapily, protože byť neúplný přehled (bez Maxe 3 a dalších) ukazuje jen málo nad 110 miliónů. Navíc tutéž sumu prodali poradci spřízněné stavební spořitelny, takže to vypadá, že pobočky mateřské banky zely prázdnotou. Že by klíčový plán už nezabíral? Přesto nakonec jen díky fondům KBC neskončil týden v minusu, fondy UNIS tam totiž skončily.

Dluhopisy: uklidnění v mezipatře

Ztráty z předminulého "povodňového" týdne se sice většinou ještě maličko prohloubily, ale trh se uklidnil. Pohyb dolarových sazeb proběhl podle očekávání a dolar teď zkrátka vynáší víc. Korekce kurzů měnových trhů může ještě chvíli pokračovat, i když dlouhodobě – kdo ví. Jak asi zareaguje ECB na potvrzení paktu nestability (jak jej vtipně překřtil David Marek z Patria Online)?
Naše dluhopisové fondy nakonec několik desítek miliónů od klientů získaly, ale musely nejdřív lepit díru, kterou způsobil 66miliónovými odkupy IKS Dluhopisový (profil, názory). Žádný zjevný důvod nevidět, v kratší minulosti patří k nejvýkonnějším, takže se k úvaze nabízí kanibalizační efekt Maxe třetího.

Útěk z akcií

Kde ale asi hledalo bezpečnější přístav 51 miliónů, které odpluly z IKS Balancovaného (profil, názory), právě tak, jako hledalo, kde nechal tesař díru, i 96 miliónů z ČSOB Středoevropského (profil, názory). Nikde nevidět překvapivé příchozí sumy – ze smíšených a akciových přitom odešlo 300 miliónů – že by jaro probudilo plány na dovolené, anebo se jen doplňovaly slamníky?
Největší odliv však v minulém týdnu postihl ISČS Sporotrend (profil, názory), který se musel rozloučit se 122 milióny korun. Mnozí klienti tedy realizovali krátkodobý zisk, anebo prchali navždy? Kolik z nich asi patří mezi dlouhodobé, kolik si vývoj investice pravidelně hlídá, kolik z nich zasáhly titulky v novinách?
Kolik z nich se asi řídí moudrostí legendárního Sira Johna Templetona: "Pokles akciových trhů dělá novinové titulky, oživení trhu vydělává peníze..."
Nervozita pro propadákovém týdnu zasáhla i klienty jiných fondů, ale zdaleka ne tolik: z Pioneer akciového (OFZBTAKC) odešlo 14 miliónů, z ČSOB Akciového mixu (profil, názory) 8 a z ING Českého akciového (profil, názory, koupit) odešlo jen 5 miliónů korun.

Jsou naše akcie u konce s dechem?

V pondělí 21. si kurzy skutečně sáhly na svá lokální dna a desetidenní ztráta dosáhla 11,5 %. Potom však došlo ke korekci, tentokrát ztrát – úterní veletoč o 180 stupňů nakonec přinesl 3% růst. Se čtvrtkem daly dohromady přes 5 %, a tak se trh vrátil do velmi slušných "rozměrů": korekce posledních dvou týdnů jen necelých 7 % a od Silvestra +14 %.
Jen pozor na jednu matematickou "poťouchlost": 3% růst není zdaleka tolik co 3% pokles!!! Pokles jde totiž z vyšší úrovně, tedy z většího čísla, kdežto u růstu jde o růst z čísla menšího.
Trhu jistě pomohl vyšší než očekávaný zisk Philip Moris, ale například investiční banka Lehman Brothers ponechala akciím Českého Telecomu i po zveřejnění auditovaných výsledků cílovou cenu 600 Kč a doporučení "overweight". Cílová cena převyšuje doporučení od dalších investičních bank, ale kurz kolem 400 korun jistě láká.
Dvoutýdenní celosvětový neklid na finančních trzích je zřejmě u konce, přesto se dobře trefil Pavel Hadroušek z brokerské Fio: už nestačí jen „sedět na indexu“…a sledovat, jak nám to pěkně roste. Tolik pro aktivnější hráče, kteří to mají k stání – fondoví sedět mohou, ti si na hru platí fondmanažery.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jsou vyšší přílivy do fondů výjimkou, začátek trvalé změny trendu, anebo jen důsledek jevu – až se léto (a dovolená) zeptá, co jsi dělal v zimě?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: dolehne i na ně jarní výprodej?

21. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: dolehne i na ně jarní výprodej?

Dobrá každá miliarda, jako například ta za minulý týden. Středoevropské akcie nevyrostly totiž do nebe, naopak dostaly výprask. Dluhopisy ostatně taky schytaly pár facek. V pátek sice... celý článek

Fondy: cíl akciové rallye je v nedohlednu

14. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: cíl akciové rallye je v nedohlednu

Tak zase jen něco přes miliardu donesli retailoví investoři do fondů, navíc formální statistiku opět kazí tři čtvrtě miliardy stažených otci zakladateli z postkuponových fondů. Jen... celý článek

Fondy: jen něco přes miliardu

7. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: jen něco přes miliardu

Z přesných čísel prodejů celou miliardu korun neposkládáme, ale něco jistě nasbíraly dva velké zajištěné fondy, které ve statistice scházejí. Také ING neměla včas na webu report se... celý článek

Fondy: únor bílý, burza sílí

28. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: únor bílý, burza sílí

Pravidelný investorský rytmus minulého týdne s více než miliardou a čtvrt rámují snad jen dvě výročí. Před 57 lety spadli sociální demokraté do pasti, kterou si sami nastražili, a před... celý článek

Fondy: Praha - módní salón investorů

21. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: Praha - módní salón investorů

Čistý prodej kolem miliardy a čtvrt se letos stává již týdenním standardem. Struktura sice není nijak převratná, ale 240 milionů dluhopisových, 135 mil. smíšených a 180 mil. akciových... celý článek

Partners Financial Services