Fondy: cíl akciové rallye je v nedohlednu

Fondy: cíl akciové rallye je v nedohlednu
Tak zase jen něco přes miliardu donesli retailoví investoři do fondů, navíc formální statistiku opět kazí tři čtvrtě miliardy stažených otci zakladateli z postkuponových fondů. Jen české akcie stále lámou rekordy.

Fondy peněžního trhu si lebedí na svém konzervativním výsluní a připsaly si dalších 350 miliónů. Že to bývávalo víc? Bývávalo… ISČS Sporoinvest (profil, názory) si oddechl, když mu od krmítka vypadla vlezlá zajištěná ESPA a nadechl se opět ke 160 miliónům, druhé místo zaujal KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) se 123 milióny a teprve třetí se umístil IKS Peněžního trhu (profil, názory), který sehnal jen 105 miliónů.
Úroky 6M PRIBID (2,49 %) překonává jen Sporoinvest a bude ještě hůř. Pokles sazeb je prý snad "jistější než smrt" a podle analytiků je prostor dokonce pro snížení o 0,5 procentního bodu. PRIBOR prakticky všech splatností by měl spadnout na 2 %.

Sazby jakoby již klesly

Dluhopisové fondy také pomalu těží zlatou žílu poklesu výnosů (tj. růstu cen) a za chvíli budou muset jen rýžovat zrníčka. Eurodluhopisy jsme upsali za 4,125% kupon, ale patnáctileté! Ty kratší budou za chvíli k mání nejvýš za tři hubeňoučká procentíčka – no řekněte, cožpak je to nějaké terno? I kdyby se inflace zhoupla v létě k 1 % a letošní průměr zůstal na 1,7 %?
Dluhopisové fondy se podělily v minulém týdnu o pěkných 220 miliónů, když opět se 78 milióny zvítězil ISČS Sporobond (profil, názory), zatímco hezkých 63 miliónů znamenalo pro ING český fond obligací (profil, názory, koupit) až druhé místo. ČSOB Renta Czechrenta (profil, názory) má 30 miliónů, z dalších se o slovo hlásí ČPI Korporátních dluhopisů (profil, názory, koupit) licitací, že oko bere, na ISČS Trendbond (profil, názory) zbylo jen 13 a smutný IKS Dluhopisový si musel dokonce opět 10 miliónů korun odečíst, přestože "odjištěním" koruny dosáhl za poslední půlrok vynikajících 7,64 %, což je nejvíc v kategorii.

Kdo to míchá statistiky

Neodolatelná zajištěná lákadla stále vábí dostatek těch, kdo si myslí, že zajištění je zadarmo – baterie KBC-ČSOB od nich opět pohltila 166 miliónů, ESPA-ČS zajištěný 3 za šestinedělí "vyprodal" půlmiliardu a na duben chystá hned dva další zajištěnce. Nu a Max taky jistě nespí. To vše poněkud mate statistické údaje, takže Lidovky sice spočetly za první dva měsíce letošního roku příliv do fondů na 5 miliard, ale za retail můžeme klidně uvažovat o 9 miliardách.
Míšenci jsou černí vzadu, a přestože se oblíbenci IKS Balancovaný (profil, názory) a ČSOB Středoevropský (profil, názory) snaží – IKS Balancovaný v ročním výkonu dokonce předhonil ISČS Sporotrend – odkupčíci je na hlavu porazili: k ČSOB Bohatství (profil, názory) s odkupem přes 600 miliónů se tentokrát přidal i ISČS Výnosový (OFICSVY) se 124 milióny korun.

Akcie i koruna sílí, investoři šílí

Sázka na české akcie dohání k šílenství: kdo na ně nevsadil, plete si konopku, kdo vsadil, šije si preventivně svěrací kazajku. Jen režie týdne poněkud změnila aranžmá: pondělí amok, úterý oddech, středa nádech a ve čtvrtek znovu rekordy. Investiční banka UBS zvýšila cílovou cenu pro akcie ČEZ na 510 korun.
Padlo dokonce i historické supermaximum (tehdy zpětně dopočtené) 1 244,7 bodů z 1. března 1994.
Vše ale vydrží jen určitý tah, a tak v pátek odpoledne guma u kalhot praskla, kupci stáhli vlajku a býci ocas. Vrhli se na vybírání tučných krátkodobých zisků. Ostatně růst 21 % od přelomu roku víc než láká. V pondělí dobytou kótu 1250 bodů však PX 50 přesto udržel, dokonce se tam přímo usalašil. Navíc prý to, co je drahé, bude ještě dražší – analytik firmy Cyrrus glosoval: raketa jménem SPAD letí stále stejným směrem.
Leč do předpovědí se nechce pouštět nikdo, každý ví, že co jde nahoru, půjde jedině dolů (jen nevíme, kdy).
Takže připravme si nervy, protože sentiment i krásná makročísla stále hřejí jako jarní sluníčko. Také ovšem straší zasutá vzpomínka na to, co se stalo právě před pěti lety: tehdy se na obrazovkách rozsvítila „poprvé a naposledy“ hodnota indexu Nasdaq 5 048,62 bodů. Dnes 2 060 bodů není v porovnání z touto hodnotou ani náplastí a jen ten, kdo si tehdy dotcom bublinu "užil", může se dnes považovat za zkušeného investora.
Naše publikum se však dívá na jinou televizi – pětihvězdičková Superstar ING Český akciový (profil, názory, koupit) vyprodává stadiony a kosí lačné naivní fanoušky po tisících: výslednými 115 milióny korun tentokrát poslal ISČS Sporotrend (profil, názory) na lavičku náhradníků a ostatní „světové“ chudinky rovnou do šatny odkupů. Jen ISČS Globaltrend (profil, názory) se 7 milióny se ještě krčí u lajny a ING (L) Invest World nabízí za 13 miliónů kompromis v euru.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jsou vyšší přílivy do fondů výjimkou, začátek trvalé změny trendu, anebo jen důsledek jevu – až se léto (a dovolená) zeptá, co jsi dělal v zimě?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 3. 2005 10:15, Jirka

Ještě mne napadlo, zda ta korekce likviduje jen bublinu za poslední dva měsíce, nebo za delší období. Graf PX-50 je prohnutý, jako šavle. Trend postupně akceleruje, jako by někdo vždy po několika měsících přeřadil na vyšší rychlostní stupeň. Pokud je ta korekce za delší období a budeme podřazovat o dvě rychlosti, mohlo by to spadnout i o nějakých 30%. To by tedy byl hukot. Ale to asi zbytečně straším. Středoevropské akcie byly považovány všeobecně za hodně podhodnocené, takže to vypadá, že se v nejbližších dnech objeví dno a budeme moci opět vstoupit do hry.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 3. 2005 15:37, Luckily

Takze konecne jste tady nadloubli problem s RETAILEM.
Zverejnene udaje jsou totiz vzdy za FO i PO.
Objemy ani pocty investoru rozdelene na FO a PO v CR nikdo nezverejnuje.
Mohli byste se zamyslet zda vlny nedelaji PO, mezi ktere patri mj. i penzijni fondy spravovane stejnymi spravci podilovych fondu....
Chapete?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jen něco přes miliardu

7. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: jen něco přes miliardu

Z přesných čísel prodejů celou miliardu korun neposkládáme, ale něco jistě nasbíraly dva velké zajištěné fondy, které ve statistice scházejí. Také ING neměla včas na webu report se... celý článek

Fondy: únor bílý, burza sílí

28. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: únor bílý, burza sílí

Pravidelný investorský rytmus minulého týdne s více než miliardou a čtvrt rámují snad jen dvě výročí. Před 57 lety spadli sociální demokraté do pasti, kterou si sami nastražili, a před... celý článek

Fondy: Praha - módní salón investorů

21. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: Praha - módní salón investorů

Čistý prodej kolem miliardy a čtvrt se letos stává již týdenním standardem. Struktura sice není nijak převratná, ale 240 milionů dluhopisových, 135 mil. smíšených a 180 mil. akciových... celý článek

Fondy: akciová Bonanza pokračuje

14. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: akciová Bonanza pokračuje

Nebýt miliardy, kterou ještě znovu stáhli z fondů institucionální investoři, měli bychom rekordní týden. Takto se v celkové bilanci dostaneme jen na 200 miliónů korun, což je ovšem... celý článek

Fondy: za mrazů se více šetří

7. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: za mrazů se více šetří

Miliarda a čtvrt za týden, to tu dlouho nebylo! Že by lidé za kamna vlezli a počítali zlaťáky? Anebo je už slamníky začaly tlačit? Tak či onak UNIS zvítězil nad AKAT 3 : 2 a dokazuje,... celý článek

Partners Financial Services