Fondy: Praha - módní salón investorů

Fondy: Praha - módní salón investorů
Čistý prodej kolem miliardy a čtvrt se letos stává již týdenním standardem. Struktura sice není nijak převratná, ale 240 milionů dluhopisových, 135 mil. smíšených a 180 mil. akciových fondů je již velmi solidní rozložení.

Samozřejmě stále vedou "peněžáky" s víc než půl miliardou, když tentokrát se nadechl k pěknému výkonu 233 miliónů korun IKS Peněžního trhu (profil, názory). Tam mne jen maně napadá – kde se asi "coural" Max třetí? ISČS Sporoinvest (profil, názory) totiž prodal jen necelých 100 miliónů, kdy lze předpokládat, že mu v revíru pytlačily právě ESPA ČS zajištěný 3 a prémiové vklady.
Zajištěné fondy máme ale ve statistice jen z rodiny KBC-ČSOB a vykázaly 154 miliónů. Ovšem mezi nimi Click Programu 3 prodala plných 95 miliónů Poštovní spořitelna . Tak či onak, ČSOB již od začátku roku prodala "zajišťáků" za téměř miliardu.

Perspektivy v bondech i mixech

Také mohu potěšit všechny zájemce o aktuální vývoj tuzemského fondbyznysu, protože na stránkách UNIS již funguje přehledná týdenní statistika prodejů.
Dluhopisové fondy jedou stále pod praporem ISČS Sporobondu  (profil, názory), který s téměř 90 milióny dokazuje své kvality 8,23% ročním výkonem, za řeč pak stojí již jen ČSOB KBC Slovaktrenta (OFKBCRSK) s téměř 50 milióny a Czechrenta (profil, názory) s necelými 30 milióny korun, ING český fond obligací (profil, názory, koupit) přihazuje 10 miliónů korun.
Klasický příliv vidíme ve smíšených fondech, kdy pole jasně vedou ČSOB Středoevropský (profil, názory) s čistým prodejem 58 miliónů a IKS Balancovaný (profil, názory) s 47 milióny korun. Aby ne, roční výkonnost 25 a dokonce 36,5 % jistě není k zahození.
A jen upozornění: od května se přejmenují fondy ISČS Sporomix 3 (profil, názory) a Sporomix 5 (profil, názory) na Vyvážený Mix FF a Dynamický mix FF. Také Globaltrend FF (profil, názory) se změní na Global Stock FF (kdo ví, proč). Leč budou standardní UCITS s evropským pasem.

Akciová radost až do rána

Vidíme tedy, že i značnou část ze smíšených fondech tvoří akcie našeho regionu. A ty stále na nebi září jak kometa: PX D překonal bájné hranice 2 750 a PX 50 se tanečním krokem neúprosně blíží 1 150 bodům, což znamená výkon 11 % od konce loňského roku.

Putovní zlatou medaili si tentokrát zaslouží ING Český akciový (profil, názory, koupit) nejen výnosem, ale i 82 milióny korun za týden, kdežto ISČS Sporotrend (profil, názory) přilákal "jen" 75 miliónů. ING český akciový tak slaví nejen pětihvězdičkový rating od Morningstar, ale i zařazení do volby investičního životního pojištění (Investor Plus i U140). Z toho plynou dvě věci: pěkný nárůst prodejů a možnost „přihřát si“ i své investičko.
Akcie ČEZ ochutnaly 400 korun, Unipetrol dotáhl 140 korun, Český Telecom dostal od ING cílovku 421 korun. Že již kurzy šílí? Ano, ale kde jsou hranice? Stačí přepočíst si je do eur a stále jde jen o pár babek – ani poměrové ukazatele nejsou tak zlé (navíc se většinou hezky vyvíjejí a růst price tak dohánějí). A kdo dnes nevěří, že koruna je nad zlato?

Konečně také někdo po Tůmovsko-Pýthiovských hlavolamech jasně řekl, co je zřejmé už roky: "nevidím důvody proč by koruna neměla dlouhodobě posilovat." Hraní si na Alana Greenspana u naší měny nemá smysl. A tak viceguvernér Mirek Singer rozťal: "V rámci střednědobé perspektivy jsem přesvědčen, že koruna může a bude posilovat."
Čtyři z pěti pekařů doporučují: i to je ingredience konvergenčního koláče. Máme ještě šanci, evropský socialismus už tuší, že jej čeká japonská budoucnost (tj. patnáctiletá recese), my jsme do tak hlubokého bahna ještě nezabředli.
Přece jen ale po této exculpaci optimismu varování: nic neroste do nebe! Ať si také každý uvědomí, nakolik se mu "zdynamizovalo" portfolio. I já jsem zjistil, že jsem na úrovni odvážného 25letého perspektivního, ač perspektivy jsou ve psí a závěť na dohled. Leč kdo se bojí…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jsou vyšší přílivy do fondů výjimkou, začátek trvalé změny trendu, anebo jen důsledek jevu – až se léto (a dovolená) zeptá, co jsi dělal v zimě?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: akciová Bonanza pokračuje

14. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: akciová Bonanza pokračuje

Nebýt miliardy, kterou ještě znovu stáhli z fondů institucionální investoři, měli bychom rekordní týden. Takto se v celkové bilanci dostaneme jen na 200 miliónů korun, což je ovšem... celý článek

Fondy: za mrazů se více šetří

7. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: za mrazů se více šetří

Miliarda a čtvrt za týden, to tu dlouho nebylo! Že by lidé za kamna vlezli a počítali zlaťáky? Anebo je už slamníky začaly tlačit? Tak či onak UNIS zvítězil nad AKAT 3 : 2 a dokazuje,... celý článek

Fondy: velmi pěkný týden

31. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: velmi pěkný týden

850 miliónů jistě není špatný výsledek. UNIS si nepochybně potřebuje šplhnout před vysvědčením za minulý rok, které zveřejní v úterý, takže nabrala 600 miliónů, zatímco na AKAT zbyla... celý článek

Fondy: minulé výnosy akciových táhnou

24. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: minulé výnosy akciových táhnou

Statistiky byly opět neúplné, lednový efekt se nerýsuje, ale novinek je dost. Peněžní fondy sice stále v oblibě s přehledem vítězí, ale i akciové vystrkují růžky.

Fondy: snad již poslední velký odkup

17. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: snad již poslední velký odkup

Fondbyznys roku 2005 se rozeběhl, ale institucionální odkupy opět statistiku snížily o víc než miliardu korun. Přesto se, i díky technické přestávce v 1. týdnu, podařilo tyto odkupy... celý článek

Partners Financial Services