Fondy: zděšení klientů se projevilo

Petr Fejtek | | 29. 3. 2005 | 3 komentáře
Předvelikonoční týden byl pro fondy hodně neúspěšný, celkových 300 miliónů korun je letos nejslabší výsledek. Strašidelná korekce trhů v našem regionu odradila mnohé investory nejen akciových, ale také smíšených fondů.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 3 komentářů)

30. 3. 2005 14:42 | Jirka

Na tom, že fondy zaostávají za podkladovými akciovými indexy, není nic zvláštního. Mají totiž ve statutech různá omezení. Nemohou např. do jednoho titulu investovat nad určitou mez, naopak mají často dáno, že MINIMÁLNĚ n% investují do akcií v té a té oblasti. Pak ten podíl musí udržet, i když tuší, že ta oblast půjde dolů. Část svěřených aktiv musí mít v rezervě na depozitech, aby mohli vyplácet zájemcům o odkup, když se strhne prodejní vlna. Tato část se pochopitelně zhodnocuje jako peníze a ne jako akcie. Navíc je nemožné udržet poměr titulů v portfoliu fondu přesně podle indexu, zvlášť, je-li v indexu zastoupeno mnoho titulů s nízkou likviditou. Do nich fondy často neinvestují kvůli vyšší rizikovosti, kterou si nemohou dovolit opět kvůli statutu. Fondy jsou zkrátka pro opatrnější investory a tomu odpovídá i výnos.
Psal jsem, že jsem zvědav, jak se ve fondech projeví obrat ke klesajícímu trendu. Ne, že očekávám korekci. Naopak jsem před Velikonocemi zdvojnásobil své pozice ve Sporotrendu.
MACD sám používám a vděčím mu za podstatné zlepšení svého odhadu. Žádný indikátor ale není tak přesný a spolehlivý, aby se dal používat samostatně. Vždy je třeba kombinovat několik indikátorů! U MACD navíc záleží na správném vyladění koeficientů pro výpočet křivky. Na každý titul a investiční horizont je třeba používat jiné parametry. Každý průnik je důsledkem změny, ne její předzvěstí. Proto tento indikátor slouží dobře pro potvrzení obratu trendu, ale neuhádne přesně dno nebo vrcholek. Vzdálenost vrcholku křivky od osy je možno brát jako míru spolehlivosti signálu. Čím je křivka výše nad osou, tím je kurz přehřátější a tím je větší pravděpodobnost korekce. Zda je ohyb křivky, způsobený poklesem kurzu, signálem obratu nebo jen malé korekce, je třeba zjišťovat jinak. Ani průnik není vždy spolehlivým potvrzením obratu. Zvláště, když MACD protíná signální křivku pozvolna, bývá to jalový signál. Kurz pak spíše stagnuje.
K tomu ČEZu: 15.3. bych prodával nejen kvůli MACD. Další signály jsou 3. pokles za sebou a rostoucí objem obchodů. 29.3. je objem obchodů stále podprůměrný. Trh čeká zřejmě na politiky, co nám předvedou. I když se objevilo několik náznaků obratu, s nákupem bych nespěchal.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2005 14:22 | dr. Watson

Jo , aktivni sprava portfolia fondu prinesla vsem fondum horsi rust nez rust akcioveho indexu. Vsem fondum az na jeden. Jenom Peter Lynch chaoticky vymenoval akcie 3x rocne a dosahl 1976 - 1986 vyssi rust fondu nez rostl index. Korekci dolu ocekavaji jenom pesimisti jako ty. Optimisti ocekavaji rust kurzu jeste nekolik let. Vzdyt by CEZ akcie mela stoupnout na ocekavany kurz cil 510 korun. Cizinci asi letos teprve zacli ceske akcie kupovat. A ceny vseho budou stoupat ( i ceny akcii ) , aby se mohlo 2010 zavesti euro. Akcie CEZ se vubec nevyplatilo prodavat 15.3. pri signalu MACD prodat. Protoze jakmile kurz jenom trochu stoupne nad oteviraci kurz z 29.3. , ihned se ukaze signal koupit a to bude stejny kurz jako 15.3. pri signalu prodat. Ze spadne CEZ na polovinu a prodej by se vyplatil , nebezpeci nehrozilo , vzdyt se ocekava , ze stoupne na kurz cil 510 korun.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2005 12:22 | Jirka

K otázce na konci článku: Zesílení přílivu peněz do fondu po delším růstu signalizuje celkem spolehlivě korekci dolů. Zesílení přílivu po korekci bych přisuzoval návratu těch, kteří nakrátko vystoupili před korekcí. Méně zkušení investoři si spíše počkají na delší potvrzení růstu. A ti nejméně zkušení až do okamžiku, kdy zesílení přílivu peněz vyžene kurz prudce nahoru. Sám jsem zvědav, jaké průvodní jevy ve fondech bude mít dlouhodobý obrat trendu dolů. Zatím jsem jej nezažil.
K anketě: Je pravda, že odhad příštího kurzu fondu by byl snazší, kdyby se fond držel indexu. Zpožděné zveřejňování portfolií do věci vnáší značnou nepřesnost. Na druhou stranu: OPF slouží především investorům, kteří nemají znalosti, odvahu nebo dostatek času na aktivní investování. Platí tedy manažerům fondů za správu vlastních aktiv a očekávají co nejlepší zhodnocení. Existuje spousta indexů, ale jen velmi málo takových, jejichž růst by klienty fondu uspokojil. Ty nejbujnější často zahrnují tituly s nižší likviditou a vysokou rizikovostí. To už je spíše prostor pro odvážnější investory, ne pro klienty fondů. Chceme-li mít dostatečný výběr fondů, které si konkurují růstem a nabízí rozličnou dynamiku, musí se fondy snažit překonávat růst i těch nejlepších indexů aktivní správou portfolia. Pokud někdo věří více indexu, než managementu OPF, může investovat do speciálních fondů zaměřených na indexy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Bém

politik

Libor Malý

podnikatel, zakladatel Jobs.cz

Pavel Bém
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Libor Malý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services