Korunové hrátky

Korunové hrátky
Reálné zhodnocení kurzu české koruny zřejmě jen tak neskončí. To může kromě jiného znamenat i ztrátu části výnosů při investicích např. v euru. Nabízí se tedy logická otázka: jak diverzikovat, pokud vůbec?

Česká měna (profil, názory) po většinu své existence (míněno od roku 1993) posiluje a měla by posilovat i v budoucnosti. Dosavadní průměrná roční reálné zhodnocení kurzu je 3,0 %. Vzhledem k reálné konvergenci naší ekonomiky k eurozóně a vypouštění zbytků "kurzového polštáře" se očekává, že reálné zhodnocení neskončilo. Protože rozdíl inflace mezi eurozónou a ČR by dlouhodobě neměl být vysoký (cca 1 %), značná část reálného zhodnocení se projeví právě v podobě posilování nominálního směnného kurzu (loni koruna sice oslabila k euru o 3,5 %, ale posílila k dolaru o 14,1 %, letos jen za duben a květen posílila k euru o 0,5 % a dále atakuje historická maxima k dolaru).

Dvouletý kurz české koruny k dolaru Dvouletý kurz české koruny k euru

Trochu rozruchu přinesla na domácí finanční trh jen před několika dny provedená aukce státního dluhopisu s desetiletou splatností. Poptávka byla trojnásobná (15,4 mld. korun), a tak by se mohlo zdát, že držet státní dluhopisy je pro soukromé investory velmi výhodné. Ale… Platí to pouze při držení dluhopisu minimálně několik let nebo až do splatnosti. Ačkoli je o státní dluhopisy velký zájem, jejich ceny neustále klesají v důsledku růstu úrokových sazeb. Podle Markéty Šichtařové z Volksbank vyšší úrokové sazby znamenají, že je výhodnější spořit na vkladových účtech u bank, a dluhopisy proto již nejsou tak atraktivní. Tento trend se minimálně po příští dva nebo tři roky nezmění.

Dalo by se jště dlouho teoretizovat, ale v podstatě šlo hlavně o určitý pohled (a výhled) českého investora. Kvalifikovanou zkušenost jistě mají ti, kdo diverzifikovali své investice před několika lety - dolarová (profil, názory) část jejich portfolia zeje jako Macocha. K euru (profil, názory) se zase blížíme, ale právě ono reálné zhodnocení může také ukousnout značný díl koláče výnosů. Co tedy s tím, jak diverzifikoval a zda vůbec? Navíc čas sice letí, ale dlouhodobé výnosy korunových dluhopisů vůbec nejsou k zahození. Nestálo by zato raději prodloužit horizont někam k roku 2009, kdy už bude euro (dožije-li se vůbec) alespoň na dohled? A do té doby zůstat (převážně) v korunách? Dobrá rada nad zlato!

Nemáte nějakou?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-328
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 7. 2004 12:30, HonzaH

To ale nebude moct být řeč o svobodném trhu. Já vím, že nás do EU nechtěli, protože nejsou zvyklí tolik pracovat za tak malý výdělek. To vytváří nepříjemnou konkurenci. Ale když už jsme tam, tak by všechny překážky k volnému pohybu zboží a peněž měly padnout a jejich kladení by mělo být postižitelné. Tím by se směnný kurs měl rychle zreálnit, pokud tomu ovšem ČNB za naše peníze nebude bránit.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 7. 2004 16:01, Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Pane, já si žádné penzijko a životní pojištění, již ze zásady a v korunách českých, právě po zkušenosti mých rodičů a rodičů jejich rodičů, neplatím!

Raději již dnes mám cosi v eurech ulito stranou, pro část z toho hledám dnes rizikovější příležitosti. Otázkou také je, zda-li takto "ulito" má být na tomto území, nebo raději vůbec mimo: neb zdejší banky a pojišťovny pokládám za pokusné dcerky, resp. společnůstky jen s ručením omezeným svých vykutálených a zazobaných zahraničních matinek. Které se, když se něco zde v Česku nemilého "náhodu" stane, nějakým zbylým smetím zabývat vůbec nebudou!
Proto mám plné pochopení pro názor pana Rejpala, tu technickou záležitost s převody na eura dejme stranou.

Téma článku je klíčové. Žel, všude kolem je zamlženo sliby a náznaky slibů (opatrnost!) politiků, a myslím i zatajování veřejnosti některých významných skutečností a podstatných rizik.
Jistě, pokud máme co nabídnout (doprivatizace třeba mamutího ČEZ), v tu chvíli bude koruna posilovat. Jinak rozhodnutí o konečném kurzu česká koruna ku euru bude muset také být především politickým rozhodnutím v rámci EÚ. Aby lidi tady nezačali najednou stavět barikády.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services