Akcie: co přinese budoucnost?

Akcie: co přinese budoucnost?
Pomalu se rozebíhá výsledková sezona. Na trzích proto panuje nejistota, zda bude skutečnost horší, či naopak lepší než odhady. Některé firmy přitom již výsledky ohlásily. Jak se jim dařilo?

Spojené státy

Na začátku týdne hodnota indexu Dow Jones (profil, názory) a S&P 500 (profil, názory) mírně stoupla. Naopak hodnota technologického indexu Nasdaq (profil, názory) oslabila vlivem obav investorů před zveřejněním výsledků v minulém týdnu od společnosti Intel (profil, názory) a IBM (profil, názory).

V úterý nedoznaly hodnoty burzovních indexů větší změny. Pomalu se začíná rozbíhat výsledková sezóna a předpokládá se růst zisku ve druhém čtvrtletí o 19,9 %. To je pomalejší tempo oproti 27,5 % vzestupu v prvním kvartálu, ale tento vývoj je očekávaný. Na trhu v těchto dnech převládá mírná nejistota, zda přicházející výsledky budou slabší než odhady, či je překonají. Společnost Johnson & Johnson (profil, názory) oznámila vyšší než předpokládaný zisk. Investiční banka Merrill Lynch (profil, názory) zveřejnila růst zisku ve druhém čtvrtletí o 10 %, což bylo méně než odhady, a cena akcií oslabila o 3,2 %. Ještě více zarmoutila akcionáře firma State Street (profil, názory), která je největší manažerem fondů pro institucionální investory na světě, prohlášením, že stoupající úrokové sazby můžou snížit jejich výnosy. Cena akcií se během dne propadla o 9,2 %. Pozitivní vývoj zaznamenaly akcie technologické společnosti Lucent (profil, názory), které zpevnily o 3,5 % po získání kontraktu minimálně za 5 mld. dolarů (na dodaní zařízení a služeb na modernizaci sítě pro mobilní telefony pro telekomunikační společnost Verizon Wireless).

Středeční obchodování bylo po negativně ovlivněno společností Intel, která uvedla předpověď na další období v úterý po skončení obchodování na burzách. Zpráva přinesla velké zklamání a cena akcie společnosti se propadla o 10,7 %. Philadelphia Semiconductor Index (profil, názory) klesl o 4,5 % níže a je na nejnižší úrovni od 30. září. V letošním roce klesla jeho hodnota o 17 % po raketovém vzestupu o 76 % vloni. Tradičně dobře si vedl výrobce legendárních motocyklů Harley-Davidson, když jeho výsledek zisku 83 centů na akcii překonal průměrný odhad trhu 75 centů a cena akcií stoupla o 5,6 %. Rovněž potěšeni byli akcionáři společnosti Mc Donald´s (profil, názory) s výsledky firmy, její akcie proto vyrostly o 4,2 %.

Při čtvrteční seanci opět ceny akcií mírně klesly na pozadí zklamání investorů z výsledků firem PepsiCo (profil, názory), Pfizer (profil, názory) a Nokia (profil, názory). Výrobce nápojů firma PepsiCo vyrábějící např. nealkoholický nápoj Pepsi uvedla, že zisk dosáhl úrovně odhadů, ale tempo růstu tržeb se zpomalilo. Odhad zisku na celý rok je pod průměrem odhadů analytiků, proto akcie oslabily o 3 %. Farmaceutická společnost Pfizer snížila odhad tržeb v letošním roce o 1 mld. dolarů na 53 mld. a investoři si to vyložili tak, že firma varuje před poklesem zisku. Začali proto prodávat její akcie, čímž cena klesla o 4,2 %. Naopak potěšeni jistě byli akcionáři společnosti Apple Computer (profil, názory), které se oproti stejnému období v minulém roce zisk ztrojnásobil, a cena akcií vylétla o 11 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy se jejich hodnoty ocitaly výše, protože investoři předpokládali, že ceny akcií po předchozích poklesech půjdou mírně nahoru..

Evropa

Pondělní obchodování se neslo ve znamení poklesu. Sektor farmaceutických firem byl ovlivněn snížením investičního doporučení na akcie britské společnosti GlaxoSmithKline (profil, názory), které klesly o 2 %. Tato negativní zpráva měla za následek také oslabení akcií konkurenčních firem AstraZeneca (profil, názory), o 2,2 %, a Roche (o 1,4 %). Dobře se nevedlo ani výrobcům polovodičů, ceny akcií firem ASML (profil, názory), STM a Infineon (profil, názory) klesly zhruba o 3 %, rovněž po snížení investičního doporučení.

Při úterní seanci bylo obchodování poměrně klidné a k větším pohybům cen akcií nedošlo. Evropským automobilkám ke zvýšení cen jejich akcií pomohlo zveřejnění údajů o počtu nově registrovaných aut, který vzrostl meziročně o 5,6 %  v západoevropských zemích, které jsou členy EU. Akcie německého koncernu Volkswagen stouply o 0,9 % , DaimlerChrysler o 1,2 % a francouzského výrobce Peugeot o 1,1 %. Mezi investory byl zájem i o nákupy akcií nízkonákladových aerolinek, když Easyjet vystoupal o 2,7 % a Ryanair o 1,5 %.

Uprostřed týdne se vydaly hodnoty burzovních indexů do lehkého minusu. Ve středu se ocitly pod prodejním tlakem akcie technologických společností, když americký gigant Intel, oznámil očekávání snížení ziskové marže a dodal, že se mu zvýšily zásoby i přes 18 % zvýšení příjmů. Akcie společnosti ASML oslabily o 3,5 %, a nepomohl ani vyšší čistý zisk za druhé čtvrtletí (65 mil. eur) oproti odhadům analytiků (49,4 mil. eur.).

Ve čtvrtek opět ceny akcií směřovaly dolů, a to především kvůli varování o výši zisku ve třetím čtvrtletí od společnosti Nokia. Finský výrobce mobilních telefonů zveřejnil výsledek hospodaření za druhý kvartál ve výši 15 centů na akcii, což bylo v souladu s očekáváním. Investoři však poslali cenu akcií o 15 % níže, poté, co firma zveřejnila odhad na následující čtvrtletí. Předpokládá totiž zisk v rozpětí mezi 8 až 10 centy, přičemž odhad trhu byl 14 centů na akcii. Později cena akcií mírně stoupala, a denní ztráta činila 12 %.

V pátek v poledne se hodnoty indexů nacházely o něco, protože investoři očekávali korekci po předchozích poklesech.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kurzy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-135
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 7. 2004 14:14, Rangiroa

Bohuzel , dríve nez mohu koupit dalsí akcie Ericsson - wkn 850001 , musím shánet jeste 3000 euro na akcie Micron Technology , od toho mám jen 250 akcií.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 7. 2004 14:57, Rarotonga

Já ty clánky o akciích chápu jako pobídku 1x týdne vypovídat se zde o akciích v názorech.
...................
Ten clánek múze být jakýkoliv , já ho nectu.
...................
Mne nezajímá , co udelaly akcie , které nemám za minulý týden.
Ba , mne nezajímá ani , co udelaly moje akcie za minulý týden.
...................
Mne budou zajímat akcie za pár dní , az budu mít na ne 2000 euro.
A moje akcie mne budou zajímat az prijde cas , malou jejich cást prodati s jistým výdelkem , protoze nekteré akcie uz nechci videt.
Zatímco vetsinu akcií mám ulozeno na dlouhá léta.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: týden padajících indexů

12. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden padajících indexů

Cena ropy se v minulém týdnu opět dostala nad psychologickou hranici 40 USD za barel. Akciové indexy se propadaly napříč Evropou, americký S&P 500 smazal veškeré zisky od počátku roku.... celý článek

Akcie: FED zvýšil sazby

7. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: FED zvýšil sazby

Důvěra spotřebitelů dosáhla dvouletého maxima, cena ropy klesla na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce, FED se rozhodl zvýšit úrokové sazby o 0,25 %. V Evropě se dařilo automobilkám... celý článek

Akcie: úspěšný střed týdne

28. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: úspěšný střed týdne

Po mírných ztrátách na začátku uplynulého pondělí a úterý byly ceny akcií na amerických i evropských burzách uprostřed týdne vytaženy zejména technologickými společnostmi. Týden zakončila... celý článek

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

21. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

Květnová míra inflace v USA činila 0,6 %, roční 3,1 %, jádrová jen 0,2 % a meziroční dokonce klesla na 1,7 %. Index spotřebitelské důvěry vzrostl, index podnikatelské nálady naopak... celý článek

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

14. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

Optimismu na amerických burzách začátkem minulého týdne pomohly příznivé zprávy z trhu práce a také cena ropy, která se pohybovala na šestitýdenním minimu. Bank of England ve čtvrtek... celý článek

Partners Financial Services