Jak poznat dobrou akcii?

Jak poznat dobrou akcii?
Index Standard and Poor’s 500 vzrostl během roku 1999 o plných 20 procent, ale 60 procent akcií obchodovaných na newyorské burze v tomto roce nevzrostlo.
Z toho lze vyvodit jeden velmi důležitý závěr. Je velmi důležité, jaké akcie kupujeme. To, že celý trh roste, ještě neznamená, že jakákoliv akcie, kterou koupíme, také poroste. A při klesajícím trhu zdaleka ne všechny akcie klesají. Musíme mít na paměti, že akciový trh je ve skutečnosti trhem jednotlivých akcií. Na to se často zapomíná. Mnoho investorů se spíše snaží analyzovat stavy hospodářství a předpovídat budoucí pohyby trhů a na základě toho pak investují. A až na druhém místě se pak starají o to, které akcie koupit. To je velká chyba. Druhá velká chyba, které se takto uvažující investoři dopouštějí, je, že kupují akcie za příliš vysoké ceny. Když se jim totiž zdá, že hospodářství poroste, je to pro ně pokyn k nákupu. Málokdy se pozastaví nad tím, kolik vlastně za akcie platí.

Doporučuji postupovat při investování přesně naopak. Zaměřit se na jednotlivé akcie. Když najdete levnou akcii, nenechte se odradit předpověďmi pro akciový trh nebo pro hospodářství. A na druhé straně klidně držte hotovost, když se vám nebude po nějakou dobu dařit levné akcie nacházet.

Klíčová věc v tomto celém postupu je, jak poznat dobrou akcii. Na to mohou být různé názory. Pokud však chceme investovat a ne spekulovat, pak doporučuji držet se návodu, který již před sedmdesáti lety vymyslel Benjamin Graham, otec investičních analytiků a průkopník tzv. Value investing. Value znamená v angličtině hodnotu a value investing je investiční strategie založená na tom, že kupujeme skutečnou, existující, hmatatelnou a minulostí prokázanou hodnotu na rozdíl od jiných investičních strategií, které jsou založeny na odhadech budoucího vývoje a na očekávaném růstu.

Existují čtyři základní investiční strategie. Hodnotová, růstová, smíšená a strategie zaměřená na menší společnosti. Různé investiční společnosti dávají přednost různým strategiím a o tom, která je nejlepší se mohou vést nekonečné debaty. Já doporučuji, i na základě vlastních zkušeností, hodnotovou strategii. Ta je dle mého názoru nejvíce konzervativní, obsahuje minimum spekulativních prvků a navíc je i pro laika relativně snadno pochopitelná a uskutečnitelná.

Podle value investing můžeme pokládat za levnou takovou akcii, která splňuje následujících sedm podmínek.

Za prvé, cena akcie je menší, než jeden a půl násobek účetní hodnoty společnosti připadající na jednu akcii. V angličtině se tento poměr nazývá Price to book ratio a měl by být menší než jedna celá pět.

Za druhé, cena akcie je menší než patnácti násobek zisku společnosti připadajícího na jednu akcii. V angličtině se tento poměr nazývá Price to earnings ratio a měl by být menší než 15. Tyto dvě první podmínky jsou zřejmě nejdůležitější, ale taky nejvíce kontroverzní. Většina analytiků bude určitě namítat, že občas je potřeba zaplatit mnohem vyšší násobky zisku nebo účetní hodnoty a odvolávají se na rychlý očekávaný budoucí růst zisku společnosti. V takovém případě však opouštíme půdu investic a dostáváme se na půdu spekulací. Místo existujícího majetku a v minulosti prokázané schopnosti dosahovat zisku spekulujeme na vývoj v budoucnosti. Záleží na každém jednotlivci, kterou cestou se vydá.

Třetí podmínkou je, aby růst zisku společnosti připadající na jednu akcii za posledních deset let byl větší než 35 procent. Tato podmínka nám zaručí, že budeme kupovat společnosti, které již v minulosti dokázaly, že jsou schopny dosahovat rostoucích zisků. Většina analytiků opět namítne, že důležitější než minulost je budoucnost. Je to zase rozpor mezi možností opřít se o fakta a investovat a mezi spekulacemi na budoucí vývoj.

Čtvrtou podmínkou je, aby dluhy společnosti nebyly větší než polovina jejího vlastního jmění. V angličtině se tento poměr nazývá Debt to equity ratio a měl by být menší než jedna polovina.

Pátou podmínkou je, že krátkodobá aktiva jsou alespoň dvakrát větší než krátkodobá pasiva. V angličtině se tento poměr nazývá Current ratio a měl by být větší než dvě. Čtvrtá a pátá podmínka nám zaručí, že vyřadíme akcie společností, které jsou finančně slabší.

Šestou podmínkou je, aby společnost vyplácela nepřetržitě dividendy alespoň posledních deset let. Tato podmínka je poměrně důležitá, protože vypovídá hodně o managementu společnosti, o jeho záměrech a vztazích k akcionářům. Jestliže společnost dosahuje pravidelně zisku, ale přitom nevyplácí dividendy akcionářům, pak je to často proto, že management na první místo klade své vlastní zájmy a snaží se budovat si velké panství místo toho, aby myslel na to, co je dobré pro akcionáře, kteří jeho společnost vlastní.

Sedmou podmínkou je, aby společnost měla určitou velikost. Velikost je důležitá. Akcie velkých společností mají na burze určitou likvidu a velké společnosti mají větší hospodářskou stabilitu. Nezmítají se tolik na vlnách moře ekonomických událostí a vlivů jako společnosti malé. Doporučuji tržní kapitalizaci společnosti alespoň 500 milionů dolarů.

Máme tedy sedm podmínek, které nám pomohou najít levnou akcii. První dvě podmínky nám zaručí, že budeme kupovat akcie, jejichž ceny jsou nízké v porovnání k zisku a majetku společnosti. Ostatní podmínky nám zaručí, že budeme kupovat akcie společností, které jsou finančně zdravé a stabilní.

Všechna čísla, která potřebujeme k tomu, abychom zjistili, zda společnost splňuje uvedených sedm podmínek, najdeme v jejich finančních výkazech. O tom, kde najdeme tyto finanční výkazy, bude jedna z dalších kapitol.

Souhlasíte se strategií hodnotového investování? Řídíte se jí? Nebo preferujete jinou investiční strategii? Podělte se o své názory s ostatními.

Autor je generálním ředitelem ABN AMRO Asset Management. Článek je vybrán z jeho audioknihy Průvodce moudrého investora. Autor vycházel z údajů z ledna 2002.


HSBC Zajištěné fondy

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sedm věcí, na které si dejte při investování pozor

17. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Sedm věcí, na které si dejte při investování pozor

Sedm dobrých rad, kterými se řídit při snaze zhodnotit osobní majetek, pochází z pera či klávesnice Daniela Gladiše, autora audioknihy "Průvodce moudrého investora".

Jak sestavit osobní finanční plán

10. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 2 komentáře

Jak sestavit osobní finanční plán

Základní finanční plán může být docela jednoduchý a krátký. Stačí, aby měl čtyři body. Měl by zhodnotit vaši současnou finanční situaci, stanovit reálné finanční cíle, posoudit omezující... celý článek

Složené úroky – osmý div světa

3. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 1 komentář

Složené úroky – osmý div světa

Má smysl za současných podmínek spořit a investovat? Úrokové sazby z vkladů jsou na nízké úrovni a světové akciové trhy rostou plouživým tempem. Ale i tak, díky kouzlu složených úroků,... celý článek

Jak úspěšně řídit své osobní finance?

5. 9. 2002 | Tomáš Mergl

Jak úspěšně řídit své osobní finance?

Předpokladem úspěšného řízení osobních financí je osvojení několika zásad finančního plánování. Zejména jde o dodržování rozpočtu, účelné využívání dluhu, pojištění vlastních rizik... celý článek

Partners Financial Services