Jak úspěšně řídit své osobní finance?

Jak úspěšně řídit své osobní finance?
Předpokladem úspěšného řízení osobních financí je osvojení několika zásad finančního plánování. Zejména jde o dodržování rozpočtu, účelné využívání dluhu, pojištění vlastních rizik a pravidelné spoření a investování.

Osobní finanční plánování, ač není zásadním objevem, poskytuje komplexní pohled na oblast správy osobních financí. Úspěšné zvládnutí osobního finančního plánu může velmi usnadnit život – může zajistit, že budeme mít kontrolu nad svými financemi a vyhneme se finanční tísni. Může nám také pomoci vytvořit si dostatek prostředků na budoucí výdaje.

Základním nástrojem finančního plánování je rozpočet. Jeho smyslem je udržovat přehled o vlastních příjmech a výdajích a přimět člověka pohybovat se v rámci stanovených limitů výdajů. Zpětné hodnocení účelu vynaložených výdajů nám také dovolí některé výdaje kriticky posoudit, v budoucnu případně omezit a tím i část běžného příjmu ušetřit.

Další významnou součástí osobních financí je účelné využívání dluhu. Ten by měl být určen zejména pro financování dlouhodobých investic, spíše než na krytí běžných výdajů. Vzhledem k vysokým úrokovým sazbám z úvěrových a kreditních karet je výhodnější si na zamýšlenou věc ušetřit, než ji kupovat na splátky nebo s kreditní kartou. Úvěrové či kreditní karty však mohou dobře sloužit jako rezerva pro mimořádné a nečekané výdaje. V každém případě by splácení jakéhokoliv dluhu nemělo ohrozit naši životní úroveň.

Důležitou zásadou finančního plánování je také pokrytí vlastních rizik. Obzvláště se to týká životních rizik jako je úmrtí, úraz, trvalá invalidita, zdravotní výlohy a pracovní neschopnost, majetkových rizik jako je pojištění domácnosti a automobilu, a konečně i pojištění odpovědnosti pro případ, že způsobíme někomu škodu.

Čtvrtou zásadou finančního plánování je pravidelné spoření. Zde jde o to, pravidelně uspořit z běžného příjmu určitou částku a tu věnovat na budoucí finanční cíle. Sem patří zejména využívání stavebního spoření na bytové účely, penzijního připojištění na zajištění životní úrovně v důchodu, a využívání podílových fondů peněžního trhu k vytvoření a udržování finanční rezervy pro nečekané výdaje.

Studujte s námi!

Pokud vás láká svět investic a chcete jej prozkoumat z pohodlí domova či vlastní kanceláře, právě pro vás je určena vzdělávací sekce našeho serveru, Univerzita.

Je rozdělena do několika kurzů, z nichž každý uzavírá pětibodový test. První kurz se zabývá základy investování. Ve druhém se student seznámí se základním způsobem zhodnocování peněz,  spořením. Třetí kurz uvádí budoucí investory do problematiky kapitálového trhu. Čtvrtý kurz je pak věnován jednomu z nejvýnosnějších investičních aktiv, akciím. Tím univerzita  prozatím končí, ovšem již brzy budou následovat kurzy další.

Příjemné studium!

V poslední fázi potom přichází na řadu investování, které nám pomůže získat prostředky na finanční cíle jako jsou vybavení domácnosti, zahraniční studium, cesta kolem světa či koupě nového automobilu. Investování by mělo být pravidelnou součástí finančního hospodaření, přičemž má význam začít i u minimálních částek. Mezi základní investiční produkty patří podílové fondy peněžního trhu pro finanční cíle v horizontu ½-1 roku, dluhopisové fondy pro finanční cíle v horizontu 1-2 let, smíšené fondy pro nákupy v horizontu 3-5 let a fondy akciové pro finanční cíle, které budeme realizovat v horizontu delším než 5 let. Pokud nám i přesto zbývá část příjmu, můžeme se posunout k náročnějším investičním aktivům jako jsou akcie nebo reálná aktiva.

Jakmile jsme schopni pokrýt běžné výdaje z běžného příjmu, máme pojištěna všechna důležitá rizika, máme vytvořenu finanční rezervu, spoříme si na bydlení a na penzi a investujeme na budoucí finanční cíle, znamená to, že jsme úspěšné zvládli problematiku osobního finančního plánování. Tím máme zaručenu naprostou kontrolu nad svým finančním hospodařením a zabezpečenu ochranu naší životní úrovně.

Je podle vás běžná rodina schopna obsáhnout celou škálu produktů osobního finančního plánování, tj. hradit běžné výdaje, být kompletně pojištěna, spořit na bydlení a na důchod a vedle toho ještě investovat? O své názory se můžete podělit zde.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2002 6:55, Dloubálek

Piš česky prase!!! Ty tvoje "ňáký" - "vod ňáký" - "vod tý" - "skutečnýho" - "vobhospodařuje" a podobné >>pražské zhovadilosti<< degradují český jazyk.

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 9. 2002 19:29, CSrypatschek

...ten článek má být předobraz té slibované univerzity ? Já si to rád přečtu, dík a dík ! Ale koukám, že vo svý mergle se budu muset stejně rypáčkovsky postarat po svém, Mergl ne-Mergl ! Dyť to je zatím jen účelově a komerčně dydaktický, jako když si vezmu ňáký náborový leták vod ňáký finanční skupiny, třeba vod tý Český spořitelny, co pak jí platím ty transakční poplatky za každý pšššouk a jen se třesu, jestli stát v budoucnu podrží spořku a spořka podrží stát, to až se dojí kaše zase až ke dnu.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Můj dům, můj hrad

6. 5. 2002 | Jan Heřman | 1 komentář

Můj dům, můj hrad

Mít vlastní bydlení je pěkné, ale kde sehnat potřebné peníze. Jestli máte alespoň jednu desetinu ušetřenou a potřebujete peníze hned, doporučujeme hypotéku.

V důchodu o chlebu a vodě?

3. 1. 2002 | Petr Vykoukal

V důchodu o chlebu a vodě?

Většina z nás nevěří tomu, že se o ně stát ve stáří postará. O "dobré bydlo" se musíme přičinit sami. Pokud si jako jednoho z nástrojů k naplnění tohoto cíle zvolíte penzijní připojištění,... celý článek

Partners Financial Services