Sedm věcí, na které si dejte při investování pozor

Sedm věcí, na které si dejte při investování pozor
Sedm dobrých rad, kterými se řídit při snaze zhodnotit osobní majetek, pochází z pera či klávesnice Daniela Gladiše, autora audioknihy "Průvodce moudrého investora".

Za prvé, za každou akcií se snažte vidět konkrétní společnost, konkrétní podnikání, na němž si kupujete podíl. Třeba si představujte, že kupujete podíl v obchůdku na rohu, který patří vašemu kamarádovi. Cenu, kterou mu budete chtít zaplatit, budete vždy posuzovat podle toho, jak velký násobek účetní hodnoty obchůdku platíte a jaký násobek ročního zisku obchůdku platíte. Až budete někdy v pokušení koupit akcie nějaké společnosti za pětinásobek jejich účetní hodnoty a za padesátinásobek očekávaného zisku příštího roku, vzpomeňte si na obchůdek na rohu a zeptejte se sami sebe, zda byste svému kamarádovi za kus jeho obchůdku tolik zaplatili.

Za druhé, pamatujte na to, že dobrá společnost není totéž jako dobrá investice. Existuje velká spousta společností, které jsou skutečně výborné, prosperující, ziskové, rostoucí a produkující prvotřídní zboží nebo služby. To ještě ovšem zdaleka neznamená, že jejich akcie jsou stejně výborné investice. Rozhodující je, za jakou cenu se obchodují. Platí to i naopak. Velmi často mohou být akcie zdánlivě neatraktivních společností výbornými investicemi, protože jsou levné. Třeba právě proto, že jsou to akcie společností málo populárních a tedy trochu i investory opomíjených. Stejné pravidlo platí i ve větším měřítku. V případě celého trhu. To, že hospodářství celé země roste, ještě neznamená, že akciový trh je levný a poskytuje dobrou investici jako celek.

Za třetí, abyste byli úspěšní na burze, musí být vaše strategie odlišná od té, která je právě na burze populární. Když děláte to, co ostatní, tak hrozí, že podlehnete davové mánii a nebudete schopni střízlivě uvažovat a domýšlet následky svých činů. V historii lze nalézt řadu příkladů davových hysterií a omylů. Jedním z nejkrásnějších takových příkladů je Tulipánová mánie v Holandsku v sedmnáctém století. Ceny obyčejných cibulek tulipánů byly davovou hysterií vyhnány to neuvěřitelné výše. Lidé prodávali celé domy, aby si mohli koupit jednu jedinou cibulku tulipánu. Zdá se vám to šílené? Určitě. Ale historie se opakovala ve druhé polovině devadesátých let dvacátého století, kdy díky podobné davové mánii byly akcie internetových firem, firem, které třeba i nikdy v minulosti od svého založení nedosáhly zisku a ve většině případů měly i minimální hmotný majetek, vyhnány do obrovských a zcela neodůvodněných výšek. Analytikové slavných společností se předháněli v tom, jak ospravedlnit tyto nesmyslné ceny. Netrvalo dlouho a bublina splaskla, zanechávaje za sebou dlouhé řady zdrcených spekulantů, kteří sami sebe považovali za investory. Stejně jako před několika sty lety v Holandsku s tulipány i před pár lety s internetovými akciemi nejvíce vydělali ti, kteří prodávali v době, kdy celý trh žil v největší nákupní horečce. Spekulativní výkyvy trhů i jednotlivých akcií jsou většinou zahnány příliš daleko. A to v obou směrech. Nahoru i dolů. Úspěšný investor by se jich neměl účastnit a naopak měl by jít proti nim. Někdy se tomu říká kontrariánský přístup.

Za čtvrté, buďte připraveni na to, že se budete pohybovat v prostředí iracionálních a volatilních trhů. Na to je jen jediný recept. Mít pevně stanovenou investiční strategii a politiku a potom mít v sobě dostatek vnitřní disciplíny k tomu, abyste se jí dokázali držet i přes všechny nástrahy. Pokud to dokážete, pak bezpečně proplujete mezi Skyllou a Charybdou spekulací a ztrát.

Za páté, nedělejte investiční rozhodnutí na základě posledních čtvrtletních výsledků společností. V posledních letech má trh tendenci reagovat přehnaně na nejčerstvější čtvrtletní výsledky. Nenechte se tím zmást a snažte se dívat na společnost v mnohém širším úhlu pohledu a v mnohem delším časovém úseku. Stejně tak neinvestujte na základě nových odhadů zisků pro letošní a příští rok. Takové odhady jsou na burze při současné úrovni informačních technologií veřejným vlastnictvím a vždy budete až ve druhém sledu za profesionály, kteří mají takovéto informace dříve a jsou schopni mnohem dříve na ně reagovat. A konečně, neinvestujte na základě příliš dlouhodobých prognóz. Takovéto prognózy mají v sobě zpravidla velkou chybu odhadu a to by vás přesunulo z kategorie investor do kategorie spekulant.

Za šesté, nesnažte se o rychlé nákupy a prodeje. Taková strategie povede s největší pravděpodobností k horším výsledkům, vyšším transakčním nákladům a většímu stresu. Nikdy nekupujte akcie poté, co výrazně vyrostly a nikdy neprodávejte akcie poté, co výrazně poklesly. Držte se své strategie a obrňte se proti výkyvům trhů. Ideální je kupovat akcie tak, abyste je drželi dva až tři roky. Pokud během té doby nevyrostou alespoň o padesát procent, prodejte je a kupte jiné.

Za sedmé, nenechte se zlákat k použití pokročilé matematiky k tomu, abyste s její pomocí počítali hodnoty jednotlivých akcií. Investoři, zejména ti takzvaně sofistikovaní, se velmi často pouštějí do příliš komplikovaných výpočtů. Většinu energie a pozornosti pak věnují matematickému modelu a mnohem méně se věnují vstupním údajům a předpokladům. Docházejí pak k velmi přesným výsledkům založeným na nepřesných předpokladech. Pokud se budete držet sedmi podmínek pro výběr akcií z předchozí kapitoly, pak vám bude stačit základní aritmetika a všechny potřebné úvahy a výpočty budete moci dělat z hlavy.

Máte k některému z bodů výhrady? Nebo s nimi souhlasíte? Řídíte se těmito nebo podobnými pravidly.Podělte se o své názory s ostatními.

Autor je generálním ředitelem ABN AMRO Asset Management. Článek je vybrán z jeho audioknihy Průvodce moudrého investora. Autor vycházel z údajů z ledna 2002.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak sestavit osobní finanční plán

10. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 2 komentáře

Jak sestavit osobní finanční plán

Základní finanční plán může být docela jednoduchý a krátký. Stačí, aby měl čtyři body. Měl by zhodnotit vaši současnou finanční situaci, stanovit reálné finanční cíle, posoudit omezující... celý článek

Složené úroky – osmý div světa

3. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 1 komentář

Složené úroky – osmý div světa

Má smysl za současných podmínek spořit a investovat? Úrokové sazby z vkladů jsou na nízké úrovni a světové akciové trhy rostou plouživým tempem. Ale i tak, díky kouzlu složených úroků,... celý článek

Jak úspěšně řídit své osobní finance?

5. 9. 2002 | Tomáš Mergl

Jak úspěšně řídit své osobní finance?

Předpokladem úspěšného řízení osobních financí je osvojení několika zásad finančního plánování. Zejména jde o dodržování rozpočtu, účelné využívání dluhu, pojištění vlastních rizik... celý článek

Partners Financial Services