Ach ty akcie…

Ach ty akcie…
Investované sumy se stále pohybují na rekordních úrovních, ale výkonnost je čím dál tím horší. Především akciové a smíšené fondy minulý týden zaznamenaly nepříjemné ztráty.

Průměry vypadají ještě dobře - smíšené fondy minulý týden v průměru ztratily jedno procento, fondy fondů 1,6 procenta a fondy akciové 1,9 procenta. Ovšem podíváme-li se na tabulku fondů s nejhorší týdenní výkonností, vidíme čísla mnohem horší: na prvním místě je Akro Eurotech (profil, názory) se ztrátou 5,8 procenta (ale první místo tohoto fondu v tabulce ztrát už asi nikoho nepřekvapuje…). Na dalších místech jsou ČSOB evropský akciový (profil, názory) s mínus 3,6 procenta, fond nové ekonomiky ČP Investu (profil, názory) s mínus 3,5 procenty, ŽB-akciový (profil, názory) s mínus 3,4 procenta a ČSOB světový akciový (profil, názory) s mínus 3,1 procenta. Další fondy s velkými poklesy najdete v této tabulce.

Několik fondů sice dokázalo investorům přinést i zisk, ale s výjimkou fondu Akro Svět (profil, názory), jenž si připsal téměř 4,5 procenta, šlo v lepším případě o několik málo desetin procenta - viz příslušná tabulka.

Peníze tečou dál

Ovšem investoři jako by přestali na výkonnost hledět a své peníze do fondů stále přinášejí. Na konci minulého týdne měly české investiční společnosti pod správou o tři čtvrtě miliardy korun více - což je asi tak třikrát více, než kolik činily průměrné nárůsty ještě před rokem. Jak ostatně vidíte i v této tabulce, dvě třetiny tohoto nárůstu připadlo na fondy peněžního trhu. V kladných číslech skončily i fondy dluhopisové (téměř 260 milionů) a fondy akciové (necelé čtyři miliony), znaménko mínus se naopak tkví u čistých prodejů smíšených fondů (mínus 98 milionů) a fondů fondů (mínus dva miliony korun).

Nejvyšší čisté prodeje měl minulý týden ČSOB výnosový (profil, názory), fond určený výhradně pro institucionální klientelu. Podíváme-li se na retailový trh, vidíme, že obvyklý souboj ISČS (profil, názory) a IKS KB (profil, názory) tentokrát skončil nerozhodně: ISČS obsadila v tabulce nejprodávanějších fondů druhou a pátou příčku se Sporoinvestem (profil, názory) a Sporobondem (profil, názory), IKS pak třetí a čtvrtou příčku s fondy IKS Dluhopisový (profil, názory) a IKS Peněžní trh (profil, názory). Na šestém místě je s velkým odstupem další fond peněžního trhu, ŽB-Sporokonto (profil, názory), na dalších místech jsou již fondy, které přilákaly méně než desetinu toho, co třeba druhý Sporoinvest. Zajímavé je, že intenzivně prosazovaný Trendbond (profil, názory) je s necelými dvanácti miliony poměrně nízko a zdá se, že prodejci ve spořitelně si na tento fond ještě pořád nezvykly.

Souboj titánů

S mírným zjednodušením by se dalo říct, že se souboj o peníze investorů v posledním roce zjednodušil na přetahování mezi ISČS (profil, názory) a IKS (profil, názory). Je pravda, že většinu peněz opravdu získávají tyto dvě společnosti, především proto, že bývalá trojka - První investiční (profil, názory) - se od krachu IPB zmítá v nejistotě a neví, co a jak. Podobně Pioneer (profil, názory) se po propadu svého fondu Pioneer Trust (profil, názory) potýká s problémy s distribucí fondy, který kdysi dokázal přilákat stovky milionů týdně. Z toho těží především ŽB-Trust, jehož fondy začali právě vedle Pioneeru nabízet dealeři ze společnosti OVB, největší nezávislé dealerské sítě u nás.

Pokud vás pozice jednotlivých investičních společností zajímá podrobněji, podívejte se na naše nové tabulky. V té první je k dispozici aktuální objem pod správou investiční společnosti a její tržní podíl. Stále vede ISČS s tržním podílem 38 procent, následovaná IKS s 27 procenty. O jedenáct procent méně ovládá První investiční, čtvrtý Pioneer a pátý ŽB-Trust se pohybují kolem pěti procent.

Za pozornost jistě stojí i tabulky s největším růstem a poklesem majetku za různá období - uplynulý týden, měsíc a rok. Prohlédněte si je a zjistíte například, že minulý týden nejvíce majetku přibylo ČSOB Investu a ISČS, zatímco nejvyšší úbytky zaznamenaly Pioneer a První investiční.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Objem majetku ve správě jednotlivých investičních společností a nárůsty a poklesy za minulý týden, měsíc a rok

Jak se podle vás vyvine souboj investičních společností? Kdo má podle vás možnost do konce roku výrazně zvýšit svůj tržní podíl? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2002 21:50, zevloun

David Ben-Gurion - "Odvaha je zvláštní typ znalosti - znalosti, jak se bát toho, z čeho je vhodné mít strach. a jak nemít strach z toho, čeho není žádoucí se bát." I při strategii indexového investování potřebujete dobré informace a když už je budete mít, je nutné je umět správně použít. Obecná finančně-poradenská osvěta je k prdu.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services