Nenechte své peníze bohatým

Nenechte své peníze bohatým
Čtyři měsíce práce za oceánem jsou pryč. Rodiče a známí, odrostlí chmelovým brigádám, jen žasnou, co vše jste si po návratu domů pořídili - nejmodernější oblečení, počítač, knihy či dokonce plastickou operaci. Získejte ještě víc! Stačí minimální úsilí a můžete se těšit na šek v tvrdé měně, o příjemné sumě.

Slýchávala jsem od svého bratrance poučení: "Neraď, není ti padesát a nebyla jsi v Rusku". Dnes by Rusko samozřejmě nahradila Amerika, která vede žebříček módy. Možná je tento diktát důvodem, proč tisíce mladých Čechů vyrážejí za letním dobrodružstvím spojeným s prací do Spojených států. Byli jste tam i vy? Pokud ano, zůstaly vám jistě vzpomínky, noví kamarádi, kterým rok či dva budete posílat přáníčka k Vánocům a narozeninám, a hmotné věci, které jste si koupili za vydělané peníze. Kromě toho vám ale zůstal nárok na vrácení daní, strhnutých z vaší mzdy a odvedených americkým zaměstnavatelem do federální a státní pokladny. Například při hrubém výdělku 4 000 USD (za celou dobu pobytu) jste zaplatili 720 USD na daních. Až 660 USD můžete získat zpět, zvolíte-li nejvýhodnější postup. Jsou dva základní způsoby refundace – buď si zažádáte o navrácení sami nebo využijete služeb specializovaných společností.

Způsob první: "Pomoz si sám"

Hned na začátku musím upozornit, že překvapivě ne vše, co vyžaduje větší úsilí, je finančně výhodnější. V této variantě si sami obstaráte potřebný formulář (1040NR-EZ), tzn. zajdete na americkou ambasádu nebo si jej stáhnete na www.irs.ustreas.gov. Procvičíte si angličtinu při vyplňování a odešlete ho nejpozději do 15.dubna přímo do Spojených států.

Co můžete čekat? V červnu vám pošta doručí šek znějící na částku vámi zaplacené federální daně. Státní ani lokální daně (tvoří 5-11% z hrubé mzdy), pokud byly strhávány, touto cestou nazpět nezískáte. Doporučuji vynaložit vlastních sil a vše si obstarat svépomocí při hrubých výdělcích do 2 900 USD, protože tak jste pravděpodobně státní ani lokální daně neplatili a alespoň ušetříte na poplatcích účtovaných společnostmi.

Způsob druhý: "Jednoduše, efektivně"

Málokdo má dostatek času a chuti na vyplňování formulářů. Patříte-li mezi ně, využijte služeb profesionálů. Jen zašlete požadované dokumenty a čekáte na šek. Výhodou je vrácení všech zaplacených daní, na oplátku vám však bude stržena provize 8-12 % z refundované částky. Tuto možnost bych rozhodně doporučila při hrubém výdělku nad 2 900 USD, protože i přes zaplacený poplatek získáte více peněz.

Můžete kontaktovat společnosti ETS – European Tax Service s.r.o., ESS Tax Refunds nebo TaxBack Inc. Všechny od vás budou požadovat v podstatě stejné dokumenty (jejich výčet), rozdíly jsou v provizi, kterou vám za svou pomoc naúčtují, v dostupnosti a přehlednosti informací o nabízených službách a komunikaci s vámi.

ETS – společnost funguje jako s.r.o. od roku 2000, pracují v ní čeští i američtí daňoví odborníci. Účtuje si provizi ve výši 8% z vrácených daní, nejméně ale 30 a nejvýše 75 USD. Z internetových stránek se dovíte vše potřebné, navíc si zde můžete nechat orientačně vypočítat částku vracené daně. Šek obdržíte v červnu, někdy dokonce již v květnu. Co se týká komunikace, na mnou zaslaný dotaz zareagovali za tři dny.

ESS Tax Refunds – je irská společnost se sídlem v Doublinu. Její provize činí 12% (k uváděným 10% si musíte připočítat DPH), proces navracení trvá minimálně šest měsíců. Zvolíte-li internetové stránky v češtině, nedovíte se zdaleka tolik informací, kolik jich je v anglické verzi. Navíc je český jazyk mírně kostrbatý a na můj emailový dotaz ani po více než týdnu neodpověděli, a neragovali ani na druhou urgenci.

TaxBack Inc. – tato americká společnost byla založena na jaře 2001. Za poplatek 60 USD (při žádosti po 1.1. následujícího roku ještě o 10 USD více), vám pošlou šek v květnu až červnu. Internetové stránky jsou pouze v angličtině. Podle jednoho uvedeného propočtu, kdy při typické částce 654 USD zaplacené na daních vrací jen 134 USD, se mi tato společnost nejeví výhodná.

Kolik dostanete "na ruku"

Hrubý příjem v USD   zaplatili jste na daních   svépomocí  od ETS   od ESS   od TaxBack   
3 000   540   515   500    -  -
4 000   720   530  660   -  -
5 000  900  540  830   -  -
6 000  1 080  560  1 005   -  -
Poznámka: V tabulce jsou voleny daně ve výši 18% z hrubého příjmu. Údaje jsou velmi přibližné (data jsou průměrována), protože každý stát volí jinou výši státní daně a každá oblast jiné lokální daně. Pracovali-li jste například v New Yorku, srazil vám zaměstnavatel ze mzdy více, než těm, co zvolili Texas.

Konečně přišel šek

Po obdržení šeku vás bohužel čeká ještě jeden výdaj, a to za jeho proplacení bankou. Pro porovnání dále uvádím poplatky jednotlivých bank.

transakce / banka  Česká spořitelna   GECB   HVB   Komerční banka  
připsání na účet vedený u této banky   1%, min. 80 Kč, max. 3 000 Kč   1%, min. 200 Kč, max. 2 000 Kč   1%, min. 80 Kč,
max. 3 000 Kč  
1%, min. 50 Kč, max. 3 000 Kč  
proplacení v hotovosti   2% min. 80 Kč, max.5 000 Kč   1%, min. 200 Kč , max. 2 000 Kč    - 2%, min. 50 Kč , max. 3 000 Kč  

Nezapomeňte na daňové přiznání

Ať už stojíte o navrácení daní nebo nemáte náladu se touto záležitostí zabývat, musím připomenout, že podání daňového přiznání všemi účastníky pracovních programů ve Spojených státech je povinné. Při nepodání byste mohli mít problémy s vydáním dalších víz.

Požadované dokumenty:
 W-2 formulář v originále (povinně zašle americký zaměstnavatel do konce ledna následujícího roku nebo je možné žádat dřívější zaslání)
 kopie IAP-66
 kopie zadní strany pasu
 kopie víza případně dále
 výplatní pásky
 kopie Social Security Card

Daně z příjmů fyzických osob ve Spojených státech:
1. Federální daň z příjmů (Federal Income Tax) – 10-15%
2. Státní daň z příjmů (State Income Tax) – 5-8%; osm států ji však nevybírá
3. Sociální daň (Social Tax) – účastníkům pracovních programů by nemělo být strháváno
4. Zdravotní daň (Medicare Tax) – účastníkům pracovních programů by nemělo být strháváno
5. Místní daň (Local Tax) – 0-3%

Vycestovali jste někdy na brigádu do zahraničí vy nebo vaše děti? Jaké máte s prací v zahraničí zkušenosti? Myslíte, že je taková brigáda dobrou životní zkušeností? Podělte se o své názory s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 8. 2005 14:15, ivo

vypadni arogante!!!

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2002 9:09

zajímalo by mě, kolik českých zametačů nepracuje na černo, aby si mohli požádat o vrácení daně)))

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services