Šlo nějak zabránit ataku padělatelů? Selhala ČSOB?

Šlo nějak zabránit ataku padělatelů? Selhala ČSOB?
Většina bank má k dispozici systém, který vyhodnocuje podezřelé transakce. Tento systém je založen na neuronové bázi.

Nějaký čas se program učí. Jsou do něho zapisovány informace o platebních kartách, uskutečněné transakce a vyhodnocené podvodné transakce. Po nějakém čase je program schopen sám vyhodnocovat, které transakce by mohly být podvodné. Každý den vyjede list podezřelých transakcí, ale i pouze autorizací, který se dostane do rukou operátorovi, a ten poté obvolává klienty a ptá se, zda dané transakce udělali. V případě, že klient potvrdí, vše je v pořádku. V případě, že neguje, operátor okamžitě blokuje kartu, aby zabránil dalšímu zneužití. Tyto údaje se samozřejmě znovu zadají do počítače a program se učí dál.

Jaký je smysl programu? Kromě toho, že umožňuje včasnou blokaci nebezpečné karty a tím snižuje ztráty, vytipuje oblasti, které jsou rizikové. Pak není problém upozornit klienty, ve kterých zemích by si měli dávat pozor, jak používat kartu. Ale neméně důležité je, že dokáže zobrazit podezřelé autorizace, takže je možné odhalit podvod, ještě než se stane. Jinými slovy, zatím co zlodějíček zkouší někde na internetu, zda je karta aktivní, vy ji můžete zablokovat.

Jak vypadá seznam? Je to seznam, který obsahuje číslo karty, částku a měnu, informaci, zda šlo o výběr či o autorizaci. Vesměs tam najdete částky buď 1-10 USD (profil, názory), DEM (profil, názory), apod., kdy pachatel zkouší, jestli je karta činná. V tuto chvíli se již musí jednat velmi rychle, protože zloděj už je na cestě do obchodu, kde hodlá kartu vyždímat. Nebo jsou to naopak částky obrovské, kdy už ví, že limit karty je vysoký. Dále nezůstanou bez povšimnutí karty, které byly v průběhu několika dnů velmi často použité, karty, které přečerpaly limit, karty použité na rizikových místech – například na internetu.

ČSOB Dověděla se o podvodu až od zákazníků, kteří si začali stěžovat, že jim bankomat nedal peníze, protože překročili limit, a od lidí, kteří při kontrole výpisu zjistili nejasnosti. Na obranu ČSOB – tento podvod nešlo předem odhalit. Udělala vše co mohla udělat. Okamžitě zablokovala všechny karty, které byly v daném bankomatu v inkriminované dny použité. Výběry z bankomatů omezila na dva denně. Peníze okamžitě vrací klientům na účty. A náhradní platební karty i s PINem vydává do dvou dnů. Žádný kontrolní mechanismus není schopen odhalit, že někdo odpozorovává PIN, žádný není schopen odhalit, že zrovna někdo kopíruje informace z vaší karty. Systém neselhal, selhala přílišná důvěra lidí.

Myslíte, že podobné podvody vyplavou na povrch i u dalších tuzemských bank? Kdy? U kterých? Jaká banka má nejlepší předpoklady podobné krize zvládnout? Selhala ČSOB? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 11. 2001 23:41, zevloun

A vy patříte do té jedné, která to tají ??

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 11. 2001 10:04, TGP

O co proboha jde? Necelým třiceti lidem ukradli pár korun a vy z toho děláte...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak vybrat lidem účty?

12. 11. 2001 | Lucie Šťastná

Jak vybrat lidem účty?

V posledních dnech jsou média zahlcena bankomatovým mágem. Nějaký chytrák obral ČSOB přibližně o milion korun. S tiskovými zprávami se roztrhl pytel.

Magnetický proužek: přečíst ho je tak snadné

10. 9. 2001 | Lucie Šťastná

Magnetický proužek: přečíst ho je tak snadné

Většina lidí ví, kde má magnetický proužek hledat a jak vypadá. Někteří dokonce tuší, k čemu slouží. Někomu to stačí, někomu ne. Tento článek bude pro tu část čtenářů, kteří jsou více... celý článek

Jak připravit banku o peníze pomocí platební karty

24. 7. 2001 | Lucie Šťastná

Jak připravit banku o peníze pomocí platební karty

Samozřejmě jde banku okrást, ale já si myslím, že to za riziko jít do vězení a připravit se o pár let celkem krátkého života nestojí, konstatuje Lucie Kařízková ve svém článku o všech... celý článek

Jak se ověřuje nákup kartou

17. 7. 2001 | Lucie Šťastná

Jak se ověřuje nákup kartou

Autorizace je hodně důležité slůvko a ještě složitější proces. Právě na něm záleží, zda platební karty budeme považovat za bezpečné, nebo jim naopak přestaneme důvěřovat.

OK karta není OK

16. 7. 2001 | Petr Vykoukal

OK karta není OK

Platební karty jsou častým terčem různých podvodníků. Ti vymýšlejí stále dokonalejší techniky zneužití karet, využívají zlodějských gangů a docela přitom riskují. Na trhu je však přes... celý článek

Partners Financial Services