Jak připravit banku o peníze pomocí platební karty

Jak připravit banku o peníze pomocí platební karty
Samozřejmě jde banku okrást, ale já si myslím, že to za riziko jít do vězení a připravit se o pár let celkem krátkého života nestojí, konstatuje Lucie Kařízková ve svém článku o všech možných podvodech způsobených platební kartou. Myslíme si, že fígle je, i když nejste zloději, užitečné znát.

1) Nesplácíme to, co jsme utratili.

Vycházíme z faktu, že většina bank na českém trhu má málo kvalifikovaných, ale dost velmi tolerantních úředníků.
Ráno se umyjeme, oblékneme do saka, do ruky kufříček a nahodíme úsměv sebevědomého a úspěšného člověka. Přijdeme k přepážce, kde zažádáme o otevření účtu a platební kartu s co možná nejvyšším limitem. Vždy se snažíme dostat kartu kreditní, ale ani debetní není k zahození. Máme-li kartu kreditní, pak ji vybereme a nebudeme splácet. Máme-li kartu debetní, musíme zjistit, jak moc je naše nová banka on-line. V případě, že je naprosto on-line a odečítá peníze z účtu již na základě autorizace, máme smůlu. Přes nulu nás nepustí. Pokud odečítá peníze až po zúčtování, pak máme šanci. Jednoho dne půjdeme k bankomatu a vybereme všechny peníze (pokud nám to limit umožní - tady se ukáže, jak moc jste se snažili u přepážky). Vzhledem k tomu, že některé karty nesou informaci o výběru pouze jeden den a druhý si nic nepamatují, můžeme druhý den opět vybrat tu samou částku. A rázem máme peníze navíc.

!!! Myslím, že to není příliš výhodný způsob, jak vybrat kartu, protože peněz není tolik, aby se vám to vyplatilo, a navíc banka z vás peníze dostane i s úroky (půjčku jste přece nechtěli).!!!

2) Kartu ukradneme nebo najdeme.

Tento druh zneužití karty se podílí asi šedesáti procenty na celkových ztrátách z platebních karet. Zneužití je velmi jednoduché. Najdeme něčí kartu, popřípadě ji někomu ukradneme. A hurá na velké nákupy. Naučit se podpis není zase až tak těžké, pouze si musíme dávat pozor, zda náhodou nemáme v ruce kartu druhého pohlaví.

!!!Pozor, také se Vám může přihodit spousta věcí, se kterými jste nepočítali:
a) Karta již může být zablokována a prodavačce při autorizaci vyjede status, který ji bude informovat, že karta je kradená nebo ztracená. V lepším případě vám kartu nevezme a v horším zavolá policii.
b) Nepodepíšete se dost věrohodně nebo začnete být podezřelý, pak si prodavačka vyžádá váš průkaz totožnosti pro ověření. V lepším případě vám uvěří báchorku, že ho zrovna nemáte u sebe, ale že jinak ho vždy nosíte, pak vám kartu pouze nepřijme. V horším případě vás dostane do rukou policie.
c) Není na kartě dost peněz, pak můžete získat maximálně infarkt při čekání na autorizaci.
d) Nemluvím o svědomí, že okrádáte nějakého člověka.!!!

3) Ukradneme kartu sousedovi ze schránky, když budeme trpěliví, dostaneme i PIN kód.

Tento způsob se podílí téměř sedmi procenty na všech ztrátách. Lze využít toho, že většina bank zasílá karty poštou. Některé i PIN. S kartou v ruce si můžeme dělat co chceme. Na podpisový proužek se podepíšeme sami, tudíž tak, jak nám to vyhovuje. Poté můžeme jít buď do bankomatu, pokud máme i PIN, nebo do obchodu, když PIN nemáme.

!!! Opět vstupujete do rizika. Jsou banky, které nové karty blokují ihned při vydávání a aktivují až po telefonickém oznámení klienta, že kartu obdržel. Samozřejmě můžete zkusit zavolat jménem klienta a požádat o aktivaci, ale znáte všechny údaje, které uvedl při zakládání účtu a heslo pro ověření? Víte jistě, že banka hovor nenahrává?
Půjdete-li nejdříve do bankomatu, pak pravděpodobně o kartu ihned přijdete. Máte-li PIN, pak je karta stejně blokována a bankomat ji pohltí. Nemáte-li PIN, pak existuje deset tisíc různých kombinací. Nemá cenu zadávat datum narození,... PIN je určen náhodně, nikoliv na přání. I když třeba v USA si klient může PIN určit.
Americké ženy nejčastěji volí PIN: 5683
Američtí muži : 2337
Nehledejte v tom záhadu. Stačí když se podíváte jaká písmena se nacházejí na klávesnici pod čísly.
Ženy: LOVE, Muži: BEER
V případě, že půjdete rovnou platit lehce získanou kartou, pak vstupujete do stejného rizika, jako v předchozím případu, kdy se při autorizaci může zjistit, že karta je blokovaná.!!!

4) Můžeme zkusit padělat kartu. (Counterfeit Card)

Padělání karet se celosvětově podílí na ztrátách asi šesti procenty. V Čechách je to něco kolem tří procent, ve Velké Británii ale až dvacet pět procent. Co potřebujeme? Plastiky - nejlépe pravé, údaje osob, emboser nebo indent, odvahu. Z počátku budeme muset velmi investovat a poté kupovat zboží, kterého se snadno zbavíme za slušnou cenu.

!!!Nelze vykonat sám, tzn. musíte sehnat několik lidí - lidé jsou nejslabší článek a mohou kdykoli promluvit. V obchodech se zbožím, po kterém půjdete (elektronika), jsou většinou kamery. Také sehnat plastiky není jednoduché, o emboseru ani nemluvě.!!!

5) Nepravá žádost o kartu (Fraudulent Application)

U nás téměř nemožné. Ochranou proti tomuto podvodu, který se podílí na ztrátách jen jedním procentem, je ověřování dokladů při zakládání účtu. Nicméně v USA, kde je možné žádat o kartu poštou, se to dříve stávalo. Člověk zfalšoval údaje: Jméno, adresu,... , na které mu byla karta vydána. Chvíli kartu používal, ale neplatil. Později, když na něm chtěla banka peníze vymáhat, s překvapením zjistila, že tento člověk vůbec neexistuje. Jo, Amerika.

Samozřejmě jde banku okrást, ale já si myslím, že to za riziko jít do vězení a připravit se o pár let celkem krátkého života nestojí.

Přečtěte si ostatní články ze série o platebních kartách.
O vzniku bankomatů
O nejčastějších způsobech zneužití karet
O vzniku kreditních – úvěrových – karet
Jak se ověřuje nákup kartou

Co si myslíte o tomto článku? Jsou informace v něm obsažené užitečné i pro poctivého člověka? Domníváte se, že autorka vyzrazuje něco tajného? My ne, ale zajímá nás, co si myslíte vy!

autorka článku pracovala v kartovém centru významné banky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 69 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 8. 2001 21:54

Omlouvám se, jen jsem měla z té kytky velkou radost a chtěla jsem panu Baronovi poděkovat. Nejsem na podobné dárečky zvyklá a tak jsem pana Barona na revanž pozvala na večeři, jen jsem to nechtěla řešit v odkazech, tak jsem mu poslala e-mail, na který mi nejdříve neodpověděl, tak jsem nevěděla, zda ho obdržel. Nevěděla jsem, jak jinak ho zkontaktovat. Přijměte moji omluvu.

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 8. 2001 18:22, CSrypatschek

Mám pocit, že uvedení článku tohoto obsahu na tomto místě není zrovna to pravé ořechové, byť téma je a bude pro mnoho lidí zajímavé. Je jistě asi i významné pro Vás ukázat, že jste dělala „někde" v bance u karet, ale odtud jistě také víte, že zveřejňování informací tohoto typu není profesionální. Člověk totiž nikdy neví: co někdo bere s humorem, jiný vezme vážně, ... a jsou tu hned zbytečné pro banku zdržující komplikace, byť případ často bývá jasný. Až se někdy velmi divím, co za doslova dobytek bez rozumu chodí mezi námi. Tolik má sice někdy paranoidní, avšak prožitá zkušenost na konkrétních případech. Navíc kartový program s ohledem na bezpečnostní prvky a pracovní postupy je stále dál a dál ve vývoji, tak proč lacině (viz uvedené příklady z Vašeho článku) tento perspektivní nástroj platebního styku zpochybňovat ?

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (69 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services