Akro Svět se připravuje na nejhorší

Akro Svět se připravuje na nejhorší
Léto pokračuje a vše je při starém, tak jak již jsme zvyklí. Fondy IKS získávají nejvíce nových peněz, ze Sporoinvestu SIS si lidé vybírají peníze na dovolenou, nově mezi otevřené fondy zařazený Mezinárodní akciový fond Živnobanky postihly vysoké odkupy majetku. Jediným vytržením z letní nudy je neobvykle razantní doporučení Komise pro cenné papíry správci fondu Akro Svět.

Akro Svět (profil, názory) je, jak jsme již psali, smolařem sezóny. Slibně se rozvíjející fond s kvalitním, celosvětově diverzifikovaným akciovým portfoliem, považovaný do nedávna za vlajkovou loď investiční společnosti Akro (profil, názory), zasáhla koncem května těžká rána v podobě krachu obchodníka s cennými papíry Private Investors. Na jeho účtu v USA měl fond uložen v indexových cenných papírech prakticky veškerý majetek. Fond zastavil na tři měsíce obchodování (do 22.srpna) a jinak se navenek nedělo prakticky nic, jakoby se podílníků krach na první pohled netýkal. Nyní se krach Private Investors projevil na majetku fondu s plnou razancí - hodnota podílového listu, a tím také celého fondu, poklesla o 98,5 procenta. Důvodem razantního propadu je stanovisko Komise pro cenné papíry, která rozhodla, že od 17. července má investiční společnost vytvářet opravné položky v celkovém objemu všech cenných papírů, které pro fond nakupovaly Private Investors. Na svých webových stránkách vyjadřuje Akro přesvědčení, že pokles hodnoty majetku je pouze dočasný a veškeré škody budou v plné výši nahrazeny. Více o problematice fondu Akro Svět se dočtete v rozhovoru s jeho depozitářem, který Peníze.CZ uveřejní zítra, v úterý 24. července.

Mezi otevřené podílové fondy se počátkem měsíce zařadil Mezinárodní akciový společnosti ŽB-Trust (profil, názory) s prakticky identickou investiční strategií jako Akciový fond stejného správce. Také o důvodech, které ŽB-Trust vedly ke spravování dvou v podstatě identických fondů, připravujeme na nejbližší dobu článek. Prozatím posloužíme informací, že mezinárodní akciový fond se s čistými odkupy za 207 milionů korun umístil v minulém týdnu v čele tabulky nejvyšších čistých odkupů. Následuje ho loni na podzim otevřený , také postkuponový, Restituční fond (OFPISRES) První investiční (-68 milionů korun) a Sporoinvest (OFSISSPI) Spořitelní investiční. Kterým dalším fondům klesal majetek pod správou, nejdete v této tabulce .

Institucionální změny ještě do třetice. Fond Patria evropský akciový (OFPATEA) přešel, jak bylo před měsícem ohlášeno, do péče investiční společnosti OB Invest (ISOBI). Nový, stejně jako původní správce, patří stejnému majiteli – belgické pojišťovnicko-bankovní skupině KBC. Jedná se tedy jen o změnu v rámci finanční skupiny. Fond se přesto v nejbližší době nevyhne přejmenování. Investiční strategie by ale měla zůstat zachována. V třetím červencovém týdnu se Evropský akciový fond umístil na třetím místě mezi fondy s největším propadem majetku připadajícího na podílový list (-2,5 procenta). Hůře dopadl jen již zmiňovaný Akro Svět, jenž by ale neměl být s ostatními fondy srovnáván, a Akro Eurotech (profil, názory). Podívejte se na ostatní fondy se špatnou týdenní výkonností .

Na radostnějším konci tabulky, mezi fondy s nejvyššími přílivy nových investic, vytrvale kralují fondy IKS Komerční banky (profil, názory). V uplynulém týdnu se mezi čtveřici IKS Dluhopisový (profil, názory) (+27 milionů korun), IKS Peněžní trh (profil, názory) (+21 milionů korun), IKS Fond fondů (profil, názory) (+7,8 milionu korun) a IKS fond světových indexů (profil, názory) prodralo jen Sporokonto ŽB-Trustu (profil, názory) (+18 milionů korun). Na konci první desítky se se sedmi sty tisíci korun umístil Eurotrend SIS (OFSISEUR). Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.

Deset fondů s nejvyšší týdenní výkonností najdete zde. Jsou mezi nimi tentokrát výlučně fondy akciové a smíšené. Prozradím jen, že v čele je AG2000 společnosti investAGe (profil, názory) s růstem kurzu podílových listů o 1,3 procenta.

Více se dozvíte z našich tabulek. Zde je najdete všechny pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Týdenní komentář netradičně uzavřeme pohledem na výsledky fondů spravovaných Unií investičních společností ve druhém čtvrtletí. Vlastní jmění během druhého čtvrtletí letošního roku pokleslo o 4,531 miliardy korun z 76,529 na 71,998 miliardy korun. Příčinou byly především vysoké odkupy podílových listů postkupónových fondů. Majetek 24 postkupónových fondů poklesl během druhého čtvrtletí letošního roku z 38,162 na 32,377 miliardy korun, tedy o 5,785 miliardy korun. Majetek korunových fondů, tedy fondů vzniklých rovnou jako otevřené, vzrostl z 38,367 miliardy korun na 39,620 miliardy korun. Nejvyšší čisté prodeje zaznamenaly fondy peněžního trhu (1,017 miliardy korun) a fondy obligační (465 miliónů korun). Kladné čisté prodeje vykázaly také fondy akciové (28 miliónů korun) a fondy fondů (17 miliónů korun). Čisté prodeje smíšených fondů byly záporné (39 miliónů korun).

Utrpí podílníci fondu Akro Svět maximální ztrátu, nebo se podaří část majetku zachránit? Jak velkou? Je vytvoření opravných položek na úrovni maximální ztráty správným postupem, či snad šířením poplašné zprávy? Kolik ze současných 32 miliard korun zůstane za rok v postkuponových fondech? Napište svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 45 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 7. 2001 11:45, Karel Kovář/ karelk@eklektik.com

Vážený pane Lukáši, pro podrobné informace k tomuto tématu kontaktujte, prosím, mne na e.mailove adrese karelk@eklektik.com.

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (45 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services