Poklidné jaro nebo klid před bouří?

Poklidné jaro nebo klid před bouří?
Zdá se, že opravdu nastalo nové tisíciletí - alespoň soudě podle dosavadních výsledků českých podílových fondů. Očekávaný lednový propad nepřišel a tak se můžeme ptát - je to začátek dlouhodobého oživení nebo ještě přijdou jarní plískanice?

Všichni samozřejmě doufají, že jde o první náznak dlouhodobé změny. Víra investičních společností je pochopitelná, protože rostoucí objem majetku pod správou a zájem o nové fondy znamená to nejpříjemnější, co může firma, její management i řadoví zaměstnanci prožívat - naplňování plánu růstu a pokud možno i překonávání konkurence. Růst je ale dobrou zprávou i pro stávající investory - větší majetek pod správou totiž znamená, že jej lze mnohem efektivněji rozložit, případně provádět transakce, vyžadující poměrně velký minimální kapitál. Velké fondy také mohou mnohem lépe diverzifikovat do řady různých cenných papírů a účinně tak snižovat riziko, nemluvě o tom, že si investiční společnost s velkým objemem peněz ve fondech může dovolit platit lepší lidi, analýzy a podobně.

To samozřejmě neznamená, že malé investiční společnosti musí zaniknout nebo že by se jim investoři měli obloukem vyhýbat. Naopak. I když i velké investiční společnosti připravují nové, úžeji zaměřené fondy, i Česká republika směřuje k celoevropskému standardu. Velké investiční společnosti budou nabízet především jednoduché fondy pro široké masy, často jako alternativní spořící nástroje pro jiné produkty mateřských bank (bez ohledu na to, že se Komise pro cenné papíry snaží vytvořit umělou sémantickou linii mezi "spořením" a "investováním"). Pokud bude chtít vedle těchto kolosů s jednoduchým přístupem ke klientům a velkými zdroji na marketingovou podporu uspět i společnost menší, nemůže nabízet klasické fondy peněžního trhu, dluhopisové nebo smíšené fondy.

Místo toho se bude muset vydat cestou, kterou zvolila například investiční společnost Akro (ISAKR) s prvním indexovým fondem v Čechách Akro Svět (OFAKRSVT), Akro Obligace (OFAKROBL) (fondem peněžního trhu investujícího do nástrojů denominovaných v euru) a s (nešťastně načasovaným) Akro Eurotech (OFAKRET), investujícím do evropských technologických akcií. Podzimní spojení s americkou Wells Fargo by mělo přinést další zlepšení správy majetku a lepší zacílení zbývajících fondů Akra. Podobnou cestu zvolila loni v létě také společnost Newton (ISNTN), která na trh uvedla první fond denominovaný v euru, tedy měně regionu, kam Newton Euro (OFNTNEUR) především investuje. Velké změny v nabídce řada investorů očekávala také od OB Investu (ISOBI) poté, co ČSOB koupila belgická KBC. Právě KBC si v oblasti investic na domácím trhu vydobyla silné postavení nabídkou garantovaných fondů, které jsou obvykle na začínajících trzích, na kterých lidé o fondech příliš nevědí, poměrně velký hit. Zatím ale belgické garantované fondy nabízí pouze ČSOB, OB Invest zatím na český trh podobný produkt neuvedl.

A jak dopadl souboj velkých s malými v číslech?

Nijak špatně. Již v úvodu zmíněné dobré zprávy vypadají takto: objem čistých prodejů, tedy rozdíl mezi vloženými a vybranými penězi, minulý týden dosáhl výrazně nadprůměrných 121 milionů korun. V čele tabulky po váhavých výkonech na konci minulého roku opět pevně stojí Sporoinvest (OFSISSPI) s čistými prodeji dosahujícími téměř 81 milionů korun, následovaný Sporotrendem (OFSISSPT) s 37 miliony korun. O pouhých pět milionů korun méně získal IKS peněžního trhu (OFIKSPT). Na čtvrtém místě se s 23 miliony korun usadil dluhopisový Sporobond (OFSISSPB). Další stálici většiny týdenních tabulek, Pioneer Trustu (OFPIOPIO), k pátému místu stačily čisté prodeje ve výši 4 milionů korun, za ním hranici jednoho milionu v čistých prodejích překonaly ještě IKS Dluhopisový (OFIKSDL) s třemi miliony a Živnobanka akciový fond (OFZBTAC) s 1,4 milionu korun. Čtyři "podzimní novinky" - fond světových indexů (OFIKSFSI) a fond fondů (OFIKSFF) IKS a Eurotrend (OFSISEUR) s Globaltrendem (OFSISFF) Spořitelní investiční - minulý týden přilákaly nové investice pouze v řádu statisíců. Dá se ovšem očekávat, že jde jen o dočasné utlumení a po opětovném zahájení reklamních kampaní se tyto nové fondy opět přesunou do skupiny těch s milionovými prodeji.

Podíváme-li se pouze na tabulku prodejů, dostaneme mírně jiný obrázek. V čele je samozřejmě Sporoinvest se 179 miliony korun, následovaný fondem IKS peněžní trh se 48 miliony korun. Třetí a čtvrté místo obsadily Sporotrend se 44 miliony korun a Sporobond s 31 miliony korun, ovšem na pátém se objevil fond Živnobanka-Sporokonto (OFZBTSPO) s prodeji přesahujícími 12 milionů korun. S necelými 12 miliony korun následuje Pioneer Trust, za ním pak s větším odstupem SIS Český (OFSISCES) se sedmi miliony korun, Akro mezinárodní balancovaný (OFAKRMB) se šesti miliony korun a IKS Dluhopisový s pěti miliony. První desítku uzavírá SIS Výnosový (OFSISVYN) s necelými čtyřmi miliony korun.

A tabulka odkupů, tedy fondů, ze kterých si investoři nejvíce peněz vybrali? Jako vždy je na prvním místě Sporoinvest s odlivem necelých 99 milionů korun, z povzdálí následovaný fondy IKS peněžní trh a SIS Všeobecný (OFSISVSE) (oba s necelými 16 miliony korun). Na čtvrtém místě je Sporokonto ŽB-Trustu s odkupy ve výši 13 milionů korun, na pátém pak IKS Globální (OFIKSGL) s 10 miliony. Zhruba sedm milionů korun si investoři vybrali ze Sporobondu, SIS Českého, Sporotrendu, Pioneer Trustu a Akro mezinárodního balancovaného, první desítku s překvapivě nízkými šesti miliony uzavírá IPB restituční (OFPISRES).

Bude podle vás růst majetku ve správě podílových fondů pokračovat až do léta? Nebo ještě déle? Jak se změní postavení jednotlivých investičních společností a jaké fondy byste chtěli na trhu vidět? Přidejte svůj názor!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2001 9:29, pjt

Takove fondy (a dostatecne velike) prece v CZ existuji a s presne takovym servisem jako pisete.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 2. 2001 9:46

A proč by je převálcovat neměly? Když si vyberu fond založený tady, místo třeba v Belgii, co získám navíc kromě příjemného pocitu, že část mých výnosů směřuje do státní pokladny, kde je rozumně použita na správném místě? Ostatně, je třeba SIS víc rakouská, nebo ještě česká? A co když někdo koupí Erste...? Pro mne osobně je důležitější kvalita produktu a servis, kde ten který fond vznikl, je mi úplně jedno.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services