Hypotéky nezlevnily, ukazují nová čísla z bank. Obrat se nečeká

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 6. 4. 2023
Hypotéky nezlevnily, ukazují nová čísla z bank. Obrat se nečeká

Zdroj: Shutterstock

Průměrná nabídková sazba nových hypoték po březnovém poklesu znovu mírně stoupla – z 6,27 % na 6,3 %. Ukazuje to čerstvá statistika Fincentrum Hypoindex.

Jde o data z většiny tuzemských bank k 4. dubnu, které zahrnují nejčastější úvěry do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV).

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun se splatností na 25 let (při sazbě 6,3 % a do 80 % LTV) vzrostla o 73 korun na 23 205 korun „Meziročně je vyšší o téměř tři tisíce korun. Loni v dubnu byla totiž průměrná nabídková sazba 4,88 procenta,“ připomíná Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

úroky u hypoték vývoj

Vývoj průměrné nabídkové sazby. Zdroj: Fincentrum Hypoindex

V uplynulém měsíci stouply všechny průměrné nabídkové sazby hypoték fixovaných od jednoho roku do deseti let, a to jak u hypoték do 80 % LTV, tak nad 80 %.

Nejvýrazněji vzrostly sazby desetiletých fixací hypoték s LTV nad 80 %, a to o 12 bazických bodů na 6,38 %. Hypotéky s LTV do 80 % fixované na 10 let zdražily o 0,08 procentního bodu na 6,1 %. Nárůst o osm bazických bodů zaznamenaly i hypotéky fixované na tři roky s LTV nad 80 % – se sazbou 6,7 % jsou tak nejdražší na trhu.

Jednoleté fixace zdražily pouze o jeden bazický bod. Banky tak v průměru nabízejí jednoleté fixace za 6,65 % (LTV do 80 %), případně za 6,15 % (LTV nad 80 %). Ke stejnému nárůstu na 6,05 % došlo i u hypoték fixovaných na pět let s LTV do 80 %.

Poslední vývoj na trhu tak zatím nenaplňuje některé odhady, že hypotéky by v rámci jarních akcí bank mohly dál mírně zlevňovat. Podle Sýkory přechozí akční slevy některých bank skončily. Většina trhu i nadále kopíruje chování České národní banky a svoje sazby udržuje na stejné hodnotě.

„Vše nasvědčuje tomu, že tento trend bude opravdu trvat – když ne celý letošní rok, tak určitě do jeho poslední čtvrtiny,“ očekává Sýkora.

Nastěhujte se do vlastního! Poradíme.

Na nový dům či byt najdeme hypoteční úvěr s nejvýhodnějšími podmínkami. Stejně jako půlmilionu klientů před vámi.

Základní úroková sazba ČNB se od loňského června drží na sedmi procentech, což je nejvýše od roku 1999. Na posledním zasedání bankovní rady koncem března guvernér Aleš Michl řekl, že rada je stále připravena sazby zvýšit, zejména pokud vzroste riziko mzdově inflační spirály.

Významnější obrat hypotečních sazeb směrem dolů je blízké době nepravděpodobný i podle hypotečních expert a ekonomů. „Hypoteční sazby budou klesat letos velmi pomalu,“ říká například Libor Ostatek, šéf společnosti Golem Finance.

„Očekávám, že ve druhém čtvrtletí půjde o pokles asi o 0,2 procentního bodu, takže sazby začínající šestkou by mohly zmizet a pětileté fixace na LTV do 80 procent by se většinou mohly v praxi pohybovat mezi 5,5 až 5,99 %. Ve druhé polovině roku vidíme šanci na další pokles, ale opět v řádu desetin. Celkově by letos tak letos mohlo dojít k mírnému snížení zhruba o 0,5 procentního bodu. Musí však nastat proces snižování inflace. Pokud toto nenastane a inflace neklesne alespoň směrem k 10 procentům, zlevnění hypoték vidím skepticky,“ upřesňuje Ostatek.

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Golem Finance

Také podle Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma České bankovní asociace, bude snížení hypotečních úroků v blízké době jen nízké.

„Tržní úrokové sazby jsou v souvislosti s nejistotami ve světové a domácí ekonomice v posledním období velmi rozkolísané a poměrně často mění svůj směr. Letos jsou v průměru jen nepatrně nižší, než byly v posledních měsících minulého roku. Finanční trhy v současnosti předpokládají, že úrokové sazby budou klesat jen velmi pozvolna, což naznačuje, že i případný pokles hypotečních sazeb bude v následujícím období velmi mírný,“ vysvětluje Seidler.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services