Hypotéky jsou nejlevnější za skoro tři roky. Úroky dál padají

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 19. 8. 2020
Hypotéky jsou nejlevnější za skoro tři roky. Úroky dál padají

Zdroj: Shutterstock

Průměrný úrok hypoték v červenci počtvrté v řadě klesl, tentokrát na 2,15 procenta z červnových 2,21 procenta. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování.

Takhle nízko byly úroky u hypoték naposledy na konci roku 2017. „Podle našeho názoru není v dohledné době žádný relevantní důvod, aby se trend otočil,“ říká Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Letošní rok přitom začal zdražováním: Zatímco v prosinci dosahoval průměrný úrok 2,34 %, na konci března už 2,44 %. Pak ale „peníze začaly zlevňovat“ kvůli koronavirové krizi. Česká národní banka snížila svou základní úrokovou sazbu postupně z 2,25 % na nynějších 0,25 %.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték od roku 2003.

Navzdory epidemii a souvisejícím omezením hypoteční trh zlomil jeden rekord: Červenec se s objemem poskytnutých hypoték ve výši téměř 21,6 miliardy korun stal nejsilnějším sedmým měsícem v historii. Meziročně se objem poskytnutých hypoték zvýšil o víc než šest miliard korun a oproti červnu o víc než 650 milionů korun.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Stejně jako objemy poskytnutých hypoték rostly v červenci i počty poskytnutých hypoték. Banky podle Hypoindexu sjednaly 7867 hypoték, což je meziročně o 1252 hypoték víc a oproti červnu letošního roku o 246 hypoték víc.

Koronavirová omezení měla na hypoteční trh výrazný dopad především v květnu, který byl s 6203 prodanými hypotékami nejslabším květnem za posledních deset let. I tak může být celý letošní rok rekordní.

Za prvních sedm měsíců banky poskytly hypoteční úvěry za více jak 131 miliard korun. To je úroveň rekordních let 2016 a 2017. Letos se prodává méně hypoték než tehdy, ale výrazně vyšší je jejich průměrná částka, protože stále rostou ceny bytů.

Platí to i přesto, že průměrná výše hypotéky v červenci poprvé od února roku 2019 klesla. Může jít ale jen o krátký výkyv; pokles je nízký, konkrétně o 3677 korun na 2 745 277 korun. „Pokles průměrné hypotéky může naznačovat, že ceny nemovitostí klesají. Na závěry je ale ještě příliš brzy,“ říká Sýkora.

Rekordně levné nebudou

Zdroj: Shutterstock

Komentář Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma ING Bank pro ČR

Pokles úrokových sazeb zrcadlí vývoj na trhu, kde tržní sazby delší splatností z titulu koronaviru a poklesu sazeb centrálních bank v posledních měsících výrazně propadly. V posledních dvou měsících však opět začaly mírně růst (5letý úrokový swap z cca 0,5 % na 0,78 %) a nedostaly se tak pod úrovně z roku 2016 (0,25 %). Z toho titulu se tak hypoteční sazby velmi pravděpodobně také nedostanou pod svá minima z konce roku 2016, kdy se krátce pohybovaly v průměru pod 1,8 %.

V té době byla situace jiná i v tom, že nízké sazby byly doprovázeny příznivým ekonomickým vývojem, který vedl ke snižování nákladů za riziko, jelikož podíl nesplácených úvěrů se postupně snižoval. V současné situaci však banky budou dříve či později muset náklady na riziko zvýšit. Nesplácené (v nové terminologii nevýkonné) úvěry na bydlení sice prozatím nerostou a činí u úvěru na bydlení 1 %, v případě hypotečních úvěru pak 0,85 %, což je historické minimum, to je však dáno současným dluhovým moratoriem. V něm se v tuto chvíli však až nachází 13 % úvěrů na bydlení.

Lze předpokládat, že alespoň malá část z nich nebude řádně splácena po konci moratoria, což podíl nesplácených úvěrů, a tudíž náklady za riziko, bankám zvýší. Další mírný pokles hypotečních sazeb tak může v následujících měsících ještě přijít, poté by se však měl zastavit, nejen kvůli vývoji tržních sazeb, ale i ceny za riziko. Minima z konce roku 2016 tak velmi pravděpodobně hypoteční sazby nedosáhnou.


Co tu ještě máme?

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services