Hypotéky budou dostupnější, ČNB ruší další omezení

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 6. 2020
Hypotéky budou dostupnější, ČNB ruší další omezení

Zdroj: yingko/Shutterstock

Česká národní banka opět o něco víc uvolňuje pravidla, podle nichž mají banky poskytovat hypotéky. Bankovní rada ČNB na dnešním jednání zrušila limit ukazatele DSTI. Ten bankám doteď říkal, že poměr měsíční splátky dluhu k čistému příjmu by neměl překročit 50 procent.

„Vždy jsme říkali, že limity budeme používat v době zvyšování rizik pro stabilitu finančního systému v České republice, ale ve špatných časech je zmírníme nebo dokonce zrušíme. K tomu jsme dnes přistoupili právě u limitu DSTI, protože banky i jejich klienti si jsou v současné nelehké ekonomické situaci způsobené opatřeními proti pandemii nemoci covid-19 sami dobře vědomi rizik a chovají se silně konzervativně,“ říká guvernér centrální banky Jiří Rusnok.

ČNB už na začátku dubna zrušila doporučení posuzovat nové hypotéky podle ukazatele DTI, který poměřoval počet ročních čistých příjmů domácnosti nutných ke splacení všech jejích dluhů. Banky podle něj neměly jít podle doporučení nad osminásobek ročních příjmů.

Na začátku dubna rada také zvýšila limit pro nové hypoteční úvěry u ukazatele LTV (poměr výše hypotéky k hodnotě nemovitosti), a to na 90 procent z předchozích 80 procent. Banky a úvěrové společnosti zároveň mohou uplatnit pětiprocentní výjimku pro hypotéky s vyšším ukazatelem LTV. Tuto výši limitů dnes rada potvrdila.

Kupujete? Poradíme!

Klíč. Zdroj: Shutterstock.com
Klíč. Zdroj: Shutterstock.com

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

„Centrální banka v situaci ochladnutí trhu uvolňuje pravidla pro poskytování (zejména hypoték), protože už necítí potřebu dál brzdit potenciální poptávku na trhu jako v časech boomu a vše už nechává na bankách,“ shrnuje Petr Dufek, analytik ČSOB.

Rada dnes rozhodla na základě Zprávy o finanční stabilitě 2019/2020, která hodnotí zdraví tuzemského finančního sektoru a je základním podkladem pro rozhodování radních. Nadhodnocení cen bytů v Česku ke konci roku 2019 se podle ní pohybovalo v rozmezí 15 až 25 %, oproti poslednímu odhadu vztaženému k polovině loňského roku (15–20 %) tedy dál stouplo. 

„Dostupná neoficiální data za první měsíce roku 2020 naznačují, že opatření proti pandemii nemoci covid-19 prozatím významněji neovlivnila ceny rezidenčních nemovitostí. Vzhledem k nepříznivému vývoji v reálné ekonomice však vzniká potenciál pro jejich pokles v příštích čtvrtletích,“ říká mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Bankovní rada ČNB dnes dále snížila sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 0,5 % s platností od 1. července z aktuální úrovně 1 %. „Tímto krokem ČNB potvrzuje, že bude provádět makroobezřetnostní politiku tak, aby banky měly dostatečný prostor pro pokrytí předpokládaného nárůstu potřeby financování podnikatelského sektoru,“ říká Fišerová.

„Neznamená to nic jiného, než že bankovnímu sektoru se uvolňuje kapitál, který může použít na krytí potenciálních úvěrových rizik, jejichž rozsah se rozkryje zejména až po vypršení moratoria na úvěry zavedeného v květnu,“ říká Dufek.

„Shrneme-li dosavadní kroky ČNB, můžeme říct, že nejenom během velmi krátké doby snížila cenu peněz, ale současně se uvolněním regulací snaží i o jejich maximální dostupnost. Jestli se rozhodne peníze zlevnit ještě více, se uvidí už příští týden, kdy proběhne měnové zasedání. Není to však, jak už vyznělo ze slov řady představitelů ČNB, zřejmě v tuto chvíli příliš pravděpodobné,“ pokračuje ekonom. ČNB snížila postupně od vypuknutí koronavirové krize svou základní úrokovou sazbu z 2,25 % na nynějších 0,25 %.

Další zlevnění peněz si ČNB podle Dufka může ponechat v záloze na případné další zhoršení ekonomických i inflačních vyhlídek. „Ty budou jasnější už v srpnu, kdy bude mimochodem ČNB řešit i další pravidelnou prognózu. V té době už bude snad zřejmé, jestli se ekonomika vydala cestou základního scénáře centrální banky, nebo zda se nezvýšila pravděpodobnost tzv. nepříznivého alternativního scénáře,“ říká Dufek.


Čtěte více:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services