Po zpřísnění se hypotéky vrátily na běžnou úroveň, hlásí ČNB

pk | rubrika: Aktuality | 31. 1. 2020

Objem skutečně nových hypoték v roce 2019 klesl meziročně o 13,6 procenta. Vyplývá to z konečných statistik za loňský rok, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

Banky loni poskytly nové hypotéky za 162 miliard korun, což je o 25 miliard méně než v roce 2018.

Právě objem skutečně nových úvěrů – nezahrnující především refinancování, tedy pouhý převod z jedné banky do druhé – podle ČNB nejlépe popisuje situaci na trhu. Mezi nové úvěry počítá i navýšení těch stávajících.

Podle mluvčí ČNB Markéty Fišerové takový pokles odpovídá očekáváním centrální banky. Ta po zavedení nových limitů na výši hypotéky vůči čistému ročnímu příjmu (DTI) a na celkové splátky dluhů vůči čistému měsíčnímu příjmu (DSTI) v říjnu 2018 odhadovala, že se roční objem nově poskytovaných hypotečních úvěrů – po ustálení trhu – sníží zhruba o desetinu.

„Nepotvrzují se dřívější prohlášení tržních účastníků (především bank – pozn. red.), že nové příjmové ukazatele budou mít na poskytování hypotečních úvěrů silně negativní dopad v rozsahu 20 procent i vyšším,“ říká Jan Frait, ředitel sekce finanční stability ČNB. „Cílem nově zavedených limitů DTI a DSTI není primárně snížit jejich objem, ale zabránit tomu, aby si je brali příliš rizikoví žadatelé,“ dodává.

Musíme to regulovat

Ptáme se odborníků, jestli si máme lámat hlavu s tím, zda ČNB bude zpřísňovat. Budou se letos ještě víc utahovat šrouby? A co by se muselo stát, aby naopak centrální bankéři komerčním bankám a jejich klientům trochu povolili otěže?

Pravidla hypoték se dají ještě utáhnout. Šroubováky ČNB očima expertů


Banky by měly být opatrnější při poskytování hypoték lidem, kteří už nějakou mají.

ČNB zvažovala zpřísnění hypoték. Byty jsou nadhodnocené až o 20 %

„Příliš rizikoví klienti, kteří si hypoteční úvěr berou v časech ekonomické konjunktury, by v době zhoršení stavu ekonomiky mohli čelit předlužení a ohrozit finanční stabilitu, tedy zdraví domácích bank. Právě její zachování je vedle udržení cenové stability dalším důležitým úkolem České národní banky, který jí byl dán zákonem,“ vysvětluje Frait.

Po připočtení refinancovaných úvěrů dosáhlo loňský objem úvěrů podle oficiální statistiky ČNB 191 miliard oproti 222 miliardám v předchozím roce – trh klesl o 13,9 procenta. „Na tomto vývoji se poměrně výrazně podílelo meziroční snížení objemu refinancovaných hypotečních úvěrů na 29 miliard z předloňských 35 miliard. Toto snížení však nesouvisí s regulací hypoték ze strany ČNB, protože ta se na refinancované úvěry nevztahuje,“ upozorňuje Fišerová.

„Rok 2019 byl silně ovlivněn takzvaným efektem předzásobení, ke kterému došlo ve druhé polovině roku předchozího. V období po ohlášení nových příjmových limitů platných od října 2018 skokově vzrostl objem nově uzavřených hypotečních smluv. O to méně se jich zákonitě poskytlo v období následujícím, tedy v první polovině roku 2019,“ zdůrazňuje Frait.

Ve druhé polovině loňského roku se objemy skutečně nových hypotečních úvěrů postupně dostávaly na běžné úrovně předchozích let. „Pro ilustraci lze uvést, že průměrný měsíční objem skutečně nových hypoték za léta 2015 až 2018 činil 13,3 miliardy korun. V porovnání s dlouhodobým průměrem tak ani průměr za rok 2019 ve výši 13,5 miliardy nijak nevybočoval. Průměrný objem za poslední čtvrtletí loňského roku dokonce dosáhl 15,5 miliardy,“ říká mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Česká národní banka zároveň upozornila na rozdíly své statistiky oproti mediálně nejznámějšímu ukazateli Fincentrum Hypoindex. Podrobněji je vysvětlil před rokem a půl Jiří Sojka ze sekce statistiky a datové podpory.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services