eTrader €uroBarometr: Proč ČNB indikuje napřesrok ještě silnější kurz koruny

eTrader €uroBarometr | rubrika: FINEXPO | 19. 2. 2018 | 4 komentáře
Nová prognóza vývoje měnového kurzu od ČNB se pro rok 2019 liší od předchozího odhadu. Ačkoli na letošek stále platí predikce průměrného kurzu 24,9 korun za euro, napřesrok by už euro mohlo být za 24,5 korun, namísto původního odhadu 24,8. Co je za touto změnou?
eTrader €uroBarometr: Proč ČNB indikuje napřesrok ještě silnější kurz koruny

Komerční spolupráce

Posilování koruny by podle guvernéra Jiřího Rusnoka mělo být způsobeno jak posilováním tuzemské ekonomiky, tak uvolněnou měnovou politikou Evropské centrální banky, a tím i zvyšujícími se rozdíly mezi úrokovými sazbami v Česku a eurozóně. S kurzem měny ovšem mohou hýbat vnitřní i vnější ekonomicko-politické tlaky. Tato rizika jsou v prognóze vnímána jako vzájemně vyrovnaná.

Fixovat kurz pro přijetí eura?

Z ankety, zveřejněné v článku eTrader €uroBarometr: Česká koruna může být zajímavá investice i v roce 2018, vyplývá, že by Česká republika euro vůbec přijímat neměla. Pro tuto možnost hlasovalo ze 61 hlasujících přes 36 % čtenářů. 30 % hlasujících si myslí, že v případě přijetí eura, by měl být kurz pro přijetí fixovaný na 20 korunách za euro. Fixní kurz 26 korun za euro nedostal v anketě žádný hlas. K pondělí 12. 2. byl kurz vyhlašovaný Českou národní bankou 25,355 korun za euro.

Nakolik sama tato indikace kurzu může jeho výši ovlivnit? Podle mínění společnosti eTrader poměrně zásadně. Skutečný kurz se tedy může, nenastanou-li mezitím zásadní nepředvídatelné okolnosti, velmi blížit úrovni, kterou ČNB předjímá. Důvodem je především fakt, že ČNB od roku 2013, kdy zahájila intervence proti silné koruně, dokázala, že tímto nástrojem může poměrně přesně držet kurz ve stanovené výši. Jaké jsou náklady takové politiky, už nemusí investory do koruny příliš trápit, alespoň ne krátkodobě.

Anketa

ČNB predikuje v roce 2019 24,50 koruny za euro. Jak to vidíte vy?

Guvernér ČNB se k otázce, zda predikce může ovlivnit vývoj kurzu koruny vyjádřil následovně: „Trh to samozřejmě ovlivnit může. My se snažíme být transparentní, jsou to ale vždy jenom modely. Není to žádný závazek, podle kterého se budeme řídit.“ Zdůrazněním, že predikce kurzu není kurzový závazek, ani cílová hodnota v očích bankovní rady, sice na nějaký čas uklidnil spekulace ohledně dalších kurzových intervencí ČNB, na stranu druhou forexoví investoři bedlivě sledují situaci.

Predikce kurzu ČNB, ač není závazkem, může poskytnout jistý vhled do karet bankovní rady. Rychlejší posilování kurzu koruny by oddalovalo další zpřísnění monetární politiky a naopak. Náročnost odhadnutí správné chvíle pro další zpřísnění měnové politiky brání Rusnokovi takto předem určit počet zásahů ČNB i jejich přesné datum. Nicméně pořád platí, že pokud dojde k naplnění stávající prognózy, tak můžeme počítat pouze s jedním dalším navýšením úrokových sazeb. Nic však není vytesáno do kamene. Guvernér připustil i možnost druhého zvyšování úrokových sazeb v rámci roku 2018, což by znamenalo tři zvýšení v jednom roce.

Tomáš Krejčí, hlavní analytik eTrader

eTrader

eTrader je společnost umožňující obchodování měnových párů a instrumentů CFD pro globální klientelu. 

eTrader je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, která je dohlížena a regulována Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services