Každý z nás může vydělat i prodělat na amerických prezidentských volbách

TopForex Hitparáda měn | rubrika: FINEXPO | 9. 10. 2016
Kromě klasického sázení na vítěze voleb se před 8. listopadem rozehrává velká hra na finančních a kapitálových trzích. Zisky a ztráty po tomto datu mohou počítat i miliony drobných investorů z Evropy.
Každý z nás může vydělat i prodělat na amerických prezidentských volbách

Komerční spolupráce

Americké prezidentské voľby v letošním roce patří mezi nejvyhrocenější v historii USA. Je to kvůli zaměření hlavních kandidátů a především tím, jaký odpor oba vzbuzují u veřejnosti: každý má zuřivé odpůrce a pro značnou část veřejnosti je jen těžko přijatelný kterýkoli z nich. Už nyní je na trhu zjevné, jak veliké rozkolísání by po těchto volbách mohlo následovat.

Jakým investorům a investicím pomůže spíše vítězství demokratky Hillary Clintonové, a komu naopak vydělá v čele USA republikán Donald Trump?

Hillary: Jedeme dál

U Hillary Clintonové se předpokládá, že bude pokračovat v politice současného prezidenta Baracka Obamy. Její zvolení za 45. prezidenta USA lze tedy z hlediska byznysu brát jako zachování statu quo. Obecně se kontinuita vládnutí v USA považuje za pozitivní signál pro trhy, kvůli větší předvídatelnosti hospodářské politiky. A skutečně, když na konci září proběhl televizní duel mezi Trumpem a Clintonovou, Hillary měla mírnou převahu. A ceny akcií na Wall Street šly nahoru Dow Jones Industrial Index rostl bezprostředně o 130 bodů.

Na trzích by tedy po zvolení Clintonové měl nastat přístup „risk-on“, tedy pozitivní nálada. Hillary by tak mohla poslat americké akcie (index SPX) na nová historická maxima. Vliv na americký dolar by nemusel být až tak výrazný, nicméně přes nakupování výnosnějších měn bychom mohli být svědky růstu párů AUD/USD, NZD/USD, USD/JPY a USD/CHF a na druhé straně poklesu EUR/USD.

Donald: Tvrdý oříšek

Zvolení Donalda Trumpa by pravděpodobně byl pro finanční trhy větší problém. Trump sice navrhuje snížit firemní daň z příjmů ze současných 35 na 15 procent, což by vedlo k podpoře podnikání a tvorbě nových pracovních míst, na druhou stranu se ale kriticky vyjadřuje k vyjednaným i rozjednaným obchodním dohodám mezi USA a dalšími zeměmi, jeho rétorika je do značné míry ochranářská. Trhy jsou nervózní už jen kvůli tomu, že by se mohl narušit status quo. A nejistota je pro investory vždycky špatný signál.

Za barometr Trumpových šancí se považuje kurz mexického pesa. To se drží o 15 procent níž, než bylo jeho 52týdenní maximum: když jde Trump nahoru, peso klesá. Po zmiňovaném zářijovém televizním souboji také peso bezprostředně poskočilo o 2,4 procento výš.

Dá se tedy odhadovat, že kdyby vyhrál Donald Trump, sázky na růst mexické měny a akcií by se ukázaly jako nedobrý nápad. Stejně tak sázka na aktiva dalších států, které by mohla silněji postihnout nová zahraničně-restriktivní nebo ochranářská politika republikánského prezidenta, jde zejména o země střední a Jižní Ameriky.

Po zvolení Trumpa by nejspíš nastal na severoamerickém trhu přesně opačný scénář než v případě Clintonové a akcie by se mohly dostat pod prodejní tlak. Pro majitelé dolarových účtů a aktiv obecně je tak možnost Trumpova vítězství varovně zdviženým prstem.

Takzvané „risk-off“ obchodování a negativní sentiment by poslal více úročené měny dolů a investoři by zakotvili v bezpečnějších přístavech, jaké představuje švýcarský frank nebo japonský jen.

Dá se tedy vůbec nějak vydělat na případném vítězství Trumpa? Pochopitelně lze sázet různými spekulativními nástroji, jako jsou třeba binární opce a další pákové obchody, na pokles zmíněných trhů. Už se tak děje právě třeba v případě sázek na pokles v USA zapsaného investičního fondu iShares MSCI Mexico Capped ETF (EWW). Ten podle Reuters zvýšil za poslední měsíc o bezmála 60 procent sázku na to, že poklesne, a to právě v důsledku překvapivě vysokých šancí Trumpa.

Na stranu druhou jsou v USA odvětví, kde Trump slibuje mohutné veřejné zakázky. A tak se investoři, kteří věří ve vítězství tohoto kontroverzního kandidáta, zajímají o akcie v americkém stavebnictví, tradiční energetice nebo zbrojním průmyslu.

Nicméně teď, po první prezidentské debatě, trhy většinově stále počítají s tím, že vyhraje Clintonová a zachová se status quo. A to i přesto, že podle průzkumů volebních preferencí mají oba kandidáti kolem 50 procent. Situace tak zůstává napjatá a bitva o Bílý dům bude pokračovat až do poslední chvíle s vyvrcholením 8. listopadu.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services