ETF: Ne všechny burzovně obchodované fondy kopírují index

Daniel Tácha | rubrika: Když se řekne | 22. 10. 2016
Klasické podílové fondy, nebo fondy burzovně obchodované, takzvaná ETFka? Toť předmět vášnivých sporů mezi investory. Pro ETF hovoří nižší pořizovací náklady, pro klasické fondy větší pohodlí investorů a levnější náklady na zajištění proti měnovému riziku. Inteligentní investor ale spory nevyhledává, hledá obchodní příležitost u obou typů fondů.
ETF: Ne všechny burzovně obchodované fondy kopírují index

V posledních letech získaly burzovně obchodované fondy (ETF) mnoho příznivců především kvůli své transparentnosti, rychlé obchodovatelnosti, nízkým celkovým nákladům a pestré nabídce produktů. V současné době můžete pomocí ETFek investovat do různých tříd aktiv, pokrýt téměř všechny myslitelné regiony, země či sektory. ETFka se prostě stala nebezpečnou konkurencí pro klasické podílové fondy. U naprosté většiny burzovně obchodovaných fondů není cílem překonat trh, ale co nejvěrněji jeho výkonnost kopírovat.

„Burzovně obchodované fondy většinou jen kopírují portfolia významných burzovních indexů, už delší dobu se mezi nimi ale dají najít i aktivně spravovaná portoflia, která mohou překonat výkonnost trhu. Portfolio manažeři těchto ETF sami vybírají tituly, u nichž se očekává růst tržní ceny,“ upozorňuje ale ředitel nizozemské brokerské společnosti DeGiro Gijs Nagel.

Co je ETF

Exchange Traded Funds, burzovně obchodované fondy, nabízejí stejně jako otevřené podílové fondy možnost investování do většího množství rozlišných titulů a nástrojů kapitálového trhu prostřednictvím nákupu jednoho cenného papíru. V praxi to vypadá tak, že si investor přes brokera nekupuje akcie jedné firmy, ale akcie fondu, který v portfoliu mixuje akcie více firem. S ETF lze na rozdíl od podílu v klasickém fondu obchodovat jako s kteroukoli akcií. Tradičně ETF kopírují některý z burzovních indexů, neindexové ETF bývají zaměřeny na určitý sektor, region, komoditu nebo dluhopisové nástroje a do svého portfolia pořizují kromě akcií jednotlivých společností také deriváty, futures kontrakty a obligace. Na rozdíl od klasických podílových fondů ETFs zpětně neodkupují od zákazníků jejich podíly, ty jsou předmětem obchodování na burze, a tak je cena ETF určována nabídkou a poptávkou, která se mění prakticky neustále v průběhu celého obchodního dne. 

K dosažení tohoto cíle přitom v praxi není zapotřebí výhradně proaktivní vyhledávání atraktivních akciových titulů, v případě ETF klidně postačí udržovat v portfoliu pouze ty tituly, které patří do sledovaného indexu, a vynechat z nich ty, které za to z různých důvodů „nestojí“. V případě aktivně spravovaných ETF se tak například často vynechávají ty cenné papíry, jejichž váha je ve sledovaném indexu zanedbatelná a jejich nákup by náklady na ETFko zvyšoval. Svým způsobem jde o vybrání toho „nejvýhodnějšího“ z indexu, respektive trhu.

„Celková nákladovost aktivně řízených ETF fondů se pohybuje mezi 0,6 a 0,7 procenta. U pasivně řízených ETFek stejného zaměření činí většinou kolem 0,4 procenta ročně. V případě klasických podílových fondů je to okolo 1,8 procenta za rok. A to ještě při zohlednění těch mezinárodních. Na tuzemské fondy jsou náklady ještě vyšší,“ chválí ETFka generální ředitel DeGiro Gijs Nagel a dodává: „ETFka nyní mohou investoři obchodovat s DeGiro bez jakýchkoli poplatků, v nabídce je až 700 produktů zcela zdarma.“.

Na trhu jsou také sektorové ETF. Nejčastěji se jedná o ETF složená z koše cenných papírů nejlépe reprezentujících sledovaný sektor – finanční, biotechnický, energetický, jak libo. Zároveň jsou zkonstruována ETF i na vybrané regiony popřípadě konkrétní státy. Neobvyklé nejsou ani pákové ETF, které na rozdíl od klasických ETF reflektují vývoj vybraných indexů či sektorů s mnohem větší citlivostí.

Nejobvyklejšími ETF ovšem ale stále zůstávají klasické indexové ETF, které jsou složeny z cenných papírů klíčových burzovních indexů.

Kromě akciových ETF trh nabízí také komoditní ETF, které podílníkům umožňují participovat na pohybu určité komodity od zemědělských produktů po drahé kovy. Na rozdíl od indexových ETF tedy nejsou složené z akcií, ale z futures či jiných kontraktů. Pro investory tak prostřednictvím komoditních ETF, které se obchodují stejně jednoduše jako akcie, vzniká zajímavá alternativa v komparaci s jinak obtížnějším obchodováním na samotných komoditních trzích jako NYMEX, či COMEX.

Oblíbené jsou také měnové ETF, které kopírují vývoj vybraných měn. Nejčastěji jsou tyto fondy konstruované tak, že obsahují futures na vybranou měnu nebo přímo hotovostní depozita sledované měny. Existují pochopitelně také ETF, které sledují více měn.

Na co dát pozor

Při nákupu ETF musí investor počítat s poplatkem brokerovi za zrealizování obchodu. Platí přitom, že ETF nebývají na rozdíl od klasických podílových fondů zajištěné proti kurzovému riziku. Při nepříznivém vývoji se tedy za jistých okolností jinak podstatně levnější ETFka můžou náklady vyrovnat běžnému podílovému fondu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services