Dlužníci našli další zastání u Ústavního soudu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 11. 6. 2019

Našli jste původní verzi rychlé aktuality. Nechcete si radši přečíst její rozšířenou verzi?

Ústavní soud znovu posílil pozici dlužníků vůči poskytovatelům spotřebitelských úvěrů. V dnešním rozhodnutí mimo jiné konstatoval, že nesplácení kvůli předluženosti není automaticky v rozporu s dobrými mravy. Zopakoval také, že poskytovatelé úvěrů si musí prověřit, jestli zájemce o úvěr je schopen ho splácet.

Konkrétní spor se týkal společnosti Essox a manželů, kteří si u ní vzali spotřebitelský úvěr. Když ho nedokázali splácet, poslala na ně firma exekutora. Bylo to ale rok potom, co Nejvyšší soud prohlásil za neplatný právě takový typ rozhodčí doložky, kterou uplatňovala i společnost Essox – šlo o doložky bez určení konkrétního rozhodce.

Firma tvrdila, že o rozhodnutí Nejvyššího soudu nevěděla. To ale ústavní soudci označili za nemožné. Essox, patřící stejně jako Komerční banka do skupiny Société Générale, patří k největším poskytovatelům úvěrů v Česku. Není tedy reálné, že by zrovna taková firma neznala rok starý přelomový verdikt, který se přímo týkal jejího podnikání. Ústavní soud navíc odkázal i na jiný spor, z něhož je patrné, že společnost Essox v té době o neplatnosti rozhodčích doložek už věděla.

Poradna při finanční tísni

Nemůžete utáhnout dluhy? Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky z poradny při finanční tísni.

Bezplatná poradna při finanční tísni

Ústavní soudci také odmítli tvrzení firmy, která označila postup dlužníků za úmyslně pasivní. Podle soudců ale nelze situaci, kdy člověk kvůli předlužení nezvládá platit závazky, automaticky označit za rozpor s dobrými mravy. Připomněli také, že je hlavně na poskytovateli úvěru, aby si řádně ověřil schopnost splácet.

Ústavní soud zdůraznil, že dluhy se mají platit. Souhlasí také s tím, že kdyby dlužníci svůj závazek včas zaplatili, k jeho vymáhání by vůbec nedošlo. „Zároveň ale nelze popírat realitu běžného života a předstírat, že každý dluh je vždy bezproblémově uhrazen. Peníze si logicky půjčují (zejména) subjekty, které jich mají v daný moment nedostatek a součástí každého dluhu je tak z podstaty riziko jeho nesplacení,“ uvedl senát vedený Vojtěchem Šimíčkem.

„Dlužník je jistě schopen úmyslně mařit uspokojení pohledávky věřitele; o podobný případ se ale automaticky nejedná, pokud jednoduše nemá z čeho platit – ať již proto, že nemá dostatečné příjmy, nebo protože je jeho dluh příliš vysoký (předluženost). Vždy bude záležet na konkrétních okolnostech a důvody pro nesplácení půjčky mohou být mnohdy morálně „nezávadné“ (nemoc, nezaviněná ztráta zaměstnání, narození dítěte atd.),“ napsali ústavní soudci.

„Poskytnutí úvěru je dvoustranný úkon a záleží jen na svobodné vůli věřitelů, komu peníze půjčí. Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů disponují množstvím nástrojů k ověření rizikovosti klienta a mají dokonce jednoznačnou povinnost prověřovat schopnost úvěr splatit,“ zdůraznil Ústavní soud.

Nové oddlužení

Od června začínají platit největší změny v osobním bankrotu od jeho zavedení v roce 2008. Šance na oddlužení se oproti dřívějšku otevře více lidem, přesto je to podle zástupců neziskových organizací málo.

Změny v oddlužení jsou tu. Nová pravidla osobního bankrotu

Soudci připomínají, že firmy to často nedělaly a systém fungoval tak trochu v duchu pořekadla „hloupý, kdo dává, hloupější kdo nebere“ (v řadě případů dokonce bylo přímo počítáno s tím, že dlužník úvěr nesplatí – věřitel se „hojil“ na následných sankcích a úrocích). „Z předlužení způsobeného existencí množství nezvladatelných úvěrů za takového stavu nelze bez dalšího vinit jen dlužníky, tím méně bez dokazování konkrétních okolností příčin nesplácení dluhů jejich jednání označit za nemravné,“ dodal senát vedený Vojtěchem Šimíčkem.

Společnost Essox v reakci na dnešní verdikt uvedla, že smlouva byla uzavřena před jedenácti lety. „Ačkoli v té době neexistovala právní úprava, která by vyžadovala jakékoli prověření schopnosti klienta splácet spotřebitelský úvěr, byli již tehdy zájemci řádně posouzeni podle tehdejší nejlepší praxe. I proto byl Essox již v roce 1999 zakládajícím členem sdružení Solus, naše společnost měla vždy zájem poskytovat úvěry odpovědně a prověřovat platební historii klienta i bez zákonné povinnosti,“ říká její mediální zástupce Miroslav Beneš.

„Essox jako jedna z mála společností prověřuje platební historii klientů hned ve dvou zavedených registrech: v registru Solus i v Nebankovním registru klientských informací. A činí tak u každého nového klienta bez výjimky, což je možná na českém trhu unikát,“ zdůrazňuje Beneš.

Už jste to četli?

Přichází nová naděje pro desetitisíce lidí v exekuci. Soudy nemají hodnotit jenom formality, ale také celkovou spravedlnost podmínek.

Zastavte exekuce kvůli lichvářským půjčkám. Ústavní soud pomůže lidem z dluhové pasti


Nová pravidla osobního bankrotu nepřinášejí dlužníkům od června jenom dobré zprávy. Můžou mít i jeden nepříjemný dopad. Nebude to ale takové drama, uklidňují odborníci.

Hrozba v novém oddlužení: Majetek se vždycky prodá

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services