Nová naděje pro dlužníky: Firma chtěla víc, nemá nic

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 12. 6. 2019 | 3 komentáře
Za nesplácení spotřebitelských úvěrů nemůžou automaticky jenom dlužníci. U Ústavního soudu našli další zastání. V některých případech už nemusí nic splácet díky promlčení.
Nová naděje pro dlužníky: Firma chtěla víc, nemá nic

Zdroj: Shutterstock

Ústavní soud znovu posílil pozici dlužníků vůči poskytovatelům spotřebitelských úvěrů. V úterním rozhodnutí mimo jiné konstatoval, že nesplácení kvůli předluženosti není automaticky v rozporu s dobrými mravy. Zopakoval také, že poskytovatelé si musí prověřit, jestli zájemce je schopen úvěr splácet.

Část dlužníků navíc dostala naději, že se jejich dávný dluh už promlčel. Jde o smlouvy s neplatnou rozhodčí doložkou, tedy bez určení konkrétního rozhodce. Pokud úvěrová společnost takovou doložku uplatnila po 11. květnu 2011, nezastavila se díky tomu promlčecí lhůta, konstatoval Ústavní soud. Ta by se zastavila jenom tehdy, kdyby se věřitelé obrátili na klasický soud (místo na rozhodce). Dlužníci tak můžou uplatnit námitku promlčení – u smluv, které se tehdy uzavíraly podle obchodního zákoníku, byla promlčecí lhůta čtyřletá.

Jsme jedničky, ale v oboru se nevyznáme

Konkrétní spor se týkal společnosti Essox a manželů, kteří si u ní v roce 2008 vzali spotřebitelský úvěr na 150 tisíc korun. Dokázali ale splatit jenom 45 tisíc korun. Po jedenácti splátkách z celkových osmdesáti se manželé dostali do prodlení a podle smlouvy nakonec museli zaplatit všechny zbývající závazky.

Firma v dubnu 2012 zahájila rozhodčí řízení. Výsledek? Manželé měli Essoxu zaplatit ještě 263 648 korun a náklady řízení ve výši 60 397 korun.

Essox pak poslal na manžele exekutora. Tomu se ale dlužníci v roce 2014 ubránili: Exekuční řízení se jim podařilo zastavit, protože běželo na základě neplatného rozhodčího nálezu. Už v květnu 2011 Nejvyšší soud rozhodl, že právě takové rozhodčí doložky, které používal i Essox, jsou neplatné. Předem totiž neurčovaly konkrétního rozhodce, což splátkovým společnostem dávalo možnost vybrat si takového, který jim „šel na ruku“ a byl na nich ekonomicky závislý.

Poradna při finanční tísni

Nemůžete utáhnout dluhy? Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky z poradny při finanční tísni.

Bezplatná poradna při finanční tísni

A když se pak firma v červnu 2015 obrátila na klasický soud, bylo už pozdě. Zjednodušeně řečeno: Manželé namítali, že dluh je promlčený, protože už uběhla čtyřletá lhůta. Ta by se zastavila jenom v případě, že by Essox vymáhal pohledávku přes soud, ne přes neplatnou rozhodčí doložku. Essox se s tím nesmířil, podle něj dlužníci jednali v rozporu s dobrými mravy, když zvolili zdržovací taktiku. Firma tvrdila, že o rozhodnutí Nejvyššího soudu nevěděla, a že k promlčení nedošlo, protože ho zastavuje i rozhodčí řízení.

Manželé, zastoupení advokátem Petrem Němcem, nakonec hledali zastání u Ústavního soudu. A našli.

Soudci připomněli, že Essox, patřící stejně jako Komerční banka do skupiny Société Générale, sám sebe označuje za největší poskytovatele úvěrů v Česku. Není tedy reálné, že by zrovna taková firma v roce 2012 neznala rok starý přelomový verdikt Nejvyššího soudu o neplatnosti rozhodčích doložek. Zvlášť když se přímo týkal jejího podnikání. Ústavní soud navíc odkázal i na jiný spor, z něhož je patrné, že společnost Essox v té době o neplatnosti rozhodčích doložek už věděla.

Ústavní soudci také odmítli tvrzení firmy, která označila postup dlužníků za úmyslně pasivní. Podle soudců ale nelze situaci, kdy člověk kvůli předlužení nezvládá platit závazky, automaticky prohlásit za rozpor s dobrými mravy

Za promlčení pohledávky může podle ústavních soudců sám Essox, když – rok po označení rozhodčích doložek za neplatné – dal přednost rozhodčímu řízení. Proč to dělal? Essox totiž věřil, že mu rozhodce přizná výrazně víc peněz, než kdyby se v té době obrátil na soud. A to se také potvrdilo: Jenom na úrocích měli manželé platit o desítky tisíc korun víc.

Nové oddlužení

Od června začínají platit největší změny v osobním bankrotu od jeho zavedení v roce 2008. Šance na oddlužení se oproti dřívějšku otevře více lidem, přesto je to podle zástupců neziskových organizací málo.

Změny v oddlužení jsou tu. Nová pravidla osobního bankrotu

„Pokud věřitel ztratil čas rozhodčím řízením a následným výkonem rozhodnutí (exekucí – pozn. red.) na něm založeným, mohlo dojít k tomu, že se pohledávka mezitím promlčela,“ uvedl senát vedený soudcem Vojtěchem Šimíčkem. A konstatoval, že v případě neplatných rozhodčích doložek uplatněných po 11. květnu 2011 se promlčecí lhůta nezastavuje.

„Aktuální nález Ústavního soudu může pomoci desítkám tisíc lidí, u nichž byly vydány rozhodčí nálezy po květnu 2011. Týká se to Essoxu, Komerční banky, Home Creditu, Cetelemu a dalších menších subjektů. Může to znamenat promlčení dluhů za stovky milionů korun,“ říká advokát Petr Němec. Firmy se tehdy podle něj snažily dostat případy co nejrychleji do exekuce – dokud Nejvyšší soud v roce 2013 neřekl, že exekuce na základě neplatných rozhodčích doložek se mají zastavovat.

Za nesplácení nemůže vždycky jenom dlužník

Ústavní soud zdůraznil, že dluhy se mají platit. Souhlasí také s tím, že kdyby dlužníci svůj závazek včas zaplatili, k jeho vymáhání by vůbec nedošlo. „Zároveň ale nelze popírat realitu běžného života a předstírat, že každý dluh je vždy bezproblémově uhrazen. Peníze si logicky půjčují (zejména) subjekty, které jich mají v daný moment nedostatek a součástí každého dluhu je tak z podstaty riziko jeho nesplacení,“ napsali soudci v takzvaném nálezu.

„Dlužník je jistě schopen úmyslně mařit uspokojení pohledávky věřitele; o podobný případ se ale automaticky nejedná, pokud jednoduše nemá z čeho platit – ať již proto, že nemá dostatečné příjmy, nebo protože je jeho dluh příliš vysoký (předluženost). Vždy bude záležet na konkrétních okolnostech a důvody pro nesplácení půjčky mohou být mnohdy morálně „nezávadné“ (nemoc, nezaviněná ztráta zaměstnání, narození dítěte atd.),“ uvedli ústavní soudci.

Je podle nich hlavně na poskytovateli úvěru, aby si řádně ověřil schopnost splácet. „Poskytnutí úvěru je dvoustranný úkon a záleží jen na svobodné vůli věřitelů, komu peníze půjčí. Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů disponují množstvím nástrojů k ověření rizikovosti klienta a mají dokonce jednoznačnou povinnost prověřovat schopnost úvěr splatit,“ zdůraznil Ústavní soud.

Jak z toho ven

Přichází nová naděje pro desetitisíce lidí v exekuci. Soudy nemají hodnotit jenom formality, ale také celkovou spravedlnost podmínek.

Zastavte exekuce kvůli lichvářským půjčkám. Ústavní soud pomůže lidem z dluhové pasti

Soudci připomínají, že firmy to často nedělaly a systém fungoval tak trochu v duchu pořekadla „hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere“ (v řadě případů dokonce bylo přímo počítáno s tím, že dlužník úvěr nesplatí – věřitel se „hojil“ na následných sankcích a úrocích). „Z předlužení způsobeného existencí množství nezvladatelných úvěrů za takového stavu nelze bez dalšího vinit jen dlužníky, tím méně bez dokazování konkrétních okolností příčin nesplácení dluhů jejich jednání označit za nemravné,“ dodal senát vedený Vojtěchem Šimíčkem.

Spotřebitel je ve vztahu s poskytovatelem úvěru slabší stranou a proto je žádoucí, aby soudy takovou nerovnost korigovaly. Musí přitom vždycky posuzovat konkrétní okolnosti, zdůraznil Ústavní soud. Navázal tak na svá předchozí rozhodnutí. Například letos v dubnu připomněl, že soudy nemají u úvěrové smlouvy hodnotit jenom formality, ale také celkovou spravedlnost podmínek ve vztahu ke spotřebiteli.

„Je neakceptovatelné, aby se soudní ochrany dostávalo subjektům, které neoprávněným zahájením rozhodčího řízení poškodily práva svých dlužníků jako slabší strany,“ uvedl Ústavní soud v úterním verdiktu.

Anketa

Dolovali z vás někdy marně peníze?

Je to už historie

Společnost Essox na rozhodnutí reagovala tím, že jde o jedenáct let starý případ, který už nemá nic společného se současnou praxí. A ujišťuje, že se vždycky chovala zodpovědně.

„Ačkoli v té době neexistovala právní úprava, která by vyžadovala jakékoli prověření schopnosti klienta splácet spotřebitelský úvěr, byli již tehdy zájemci řádně posouzeni podle tehdejší nejlepší praxe. I proto byl Essox již v roce 1999 zakládajícím členem sdružení Solus, naše společnost měla vždy zájem poskytovat úvěry odpovědně a prověřovat platební historii klienta i bez zákonné povinnosti,“ říká její mediální zástupce Miroslav Beneš.

„Essox jako jedna z mála společností prověřuje platební historii klientů hned ve dvou zavedených registrech: v registru Solus i v Nebankovním registru klientských informací. A činí tak u každého nového klienta bez výjimky, což je možná na českém trhu unikát,“ zdůrazňuje Beneš.

Podle Daniela Hůleho z neziskové organizace Člověk v tísni však byl právě Essox jedním z největších predátorů mezi velkými nebankovními společnostmi. „Sice mlýny melou pomalu, ale melou,“ uvedl Hůle, který před lety stál u vzniku indexu hodnotícího právě podmínky úvěrů u různých poskytovatelů.

Už jste to četli?

Nová pravidla osobního bankrotu nepřinášejí dlužníkům od června jenom dobré zprávy. Můžou mít i jeden nepříjemný dopad. Nebude to ale takové drama, uklidňují odborníci.

Hrozba v novém oddlužení: Majetek se vždycky prodá

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Nedlužíte státu? Vylepšená aplikace ukazuje zajímavá čísla

30. 11. 2023 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Nedlužíte státu? Vylepšená aplikace ukazuje zajímavá čísla

Češi dluží státu na pokutách za dopravní přestupky, daních, ale i sociálním nebo zdravotním pojištění desítky miliard korun. Jejich vymáhání je pro ně ale často nesrozumitelné. Proto... celý článek

Partners Financial Services