Tisíce exekucí kvůli půjčkám musí skončit, potvrzují soudy

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 30. 11. 2014 | 4 komentáře
Naděje, o níž před rokem informoval on-line deník Aktuálně.cz, se naplňuje. Desítky lidí už uspěly.
Tisíce exekucí kvůli půjčkám musí skončit, potvrzují soudy

Naděje pro tisíce dlužníků na zastavení exekuce a výrazné snížení dluhu, o níž informoval on-line deník Aktuálně.cz loni v září, se naplnila. První desítky příkladů z praxe ukazují, že exekuce probíhající na základě rozhodnutí „netransparentně“ vybraného rozhodce musí skončit.

Podle průlomového verdiktu Nejvyššího soudu, o němž před rokem podrobně psalo Aktuálně.cz, by měly tuzemské soudy zastavit tisíce probíhajících exekucí s podobně „sjednanou“ rozhodčí doložkou. Dlužníci díky tomu mohou získat další čas pro splnění svých závazků nebo přinejmenším výhodnější postavení ve sporu s věřitelem. Jenže soudy na takovou vlastní aktivitu nemají čas, takže se o zastavení exekuce musí aktivně přihlásit sami dlužníci.

Zkušenosti klientů služby ExekutorMáSmůlu.cz nyní potvrzují, že tento postup funguje. Služba už zastavila zhruba třicítku probíhajících exekucí. Podle právníka a mediátora Petra Němce, který se zviditelnil neúspěšným bojem proti bankovním poplatkům a stojí také za tímto projektem, zatím zhruba ve čtyřech z pěti případů přistupují na ukončení exekuce samy banky a úvěrové společnosti poté, co je k vyjádření vyzve exekutor. Ve zbylých případech míří spor k soudu.

Kam nemůže exekutor...

Příjmy, na které vám exekutor sáhnout nemůže

Ze mzdy, důchodu, nemocenské, peněžité pomoci v mateřství, podpory v nezaměstnanosti a dávek státní podpory, které se nevyplácejí jednorázově (tedy například z přídavku na dítě nebo rodičovského příspěvku) vám exekutor musí ponechat pouze nezabavitelné minimum na živobytí. Kolik přesně to ve vašem případě dělá, snadno zjistíte v naší kalkulačce:

Dluh klesl na třetinu

On-line deník Aktuálně.cz má k dispozici například rozhodnutí Okresního soudu v Přerově, který řešil návrh na zastavení exekuce, s nímž nesouhlasila úvěrová společnost Essox ze skupiny Komerční banky. Advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners, která Essox zastupovala, kromě jiného argumentovala tím, že dlužník – klient firmy – o rozhodčí doložce věděl ještě před podpisem smlouvy a neměl vůči ní námitky.

Soud ale argument Essoxu neuznal a s odvoláním na rozhodnutí Nejvyššího soudu z července roku 2013 nařídil zastavení exekuce. Zároveň firmě nařídil, aby svému klientovi uhradila náklady exekučního řízení ve výši 3219 korun. Právě kvůli těmto penězům je zastavování exekucí lákavé pro právníky kolem služby ExekutorMáSmůlu.cz.

Dalších 7865 korun musí Essox zaplatit exekutorovi. Hradí tak náklady za exekuci, která vznikla na základě „nezpůsobilého exekučního titulu“. Klientovi, který zastavení exekuce požadoval, klesl dluh o čtyřicet tisíc korun na jeho původní výši (před započtením nákladů na vymáhání) – na 23 tisíc korun.

Jeden z dalších případů stojí i za exekucí, které momentálně čelí společnost Home Credit. Jejímu klientovi se rovněž podařilo zastavit exekuci a Home Credit mu má zaplatit téměř 11 tisíc korun. 

Netransparentně vybraný rozhodce

Zmíněné průlomové rozhodnutí Nejvyššího soudu se podle Němce týká většiny exekucí nařizovaných na základě rozhodčí doložky ve spotřebitelských smlouvách sjednaných do dubna 2012. Doložka je podle Nejvyššího soudu neplatná, „pokud se výběr rozhodce neuskutečnil podle transparentních pravidel nebo byl vybrán právnickou osobou, která není stálým rozhodčím soudem zřízeným na základě zákona, a nemůže-li být akceptovatelný ani výsledek tohoto rozhodování“.

Na to – stejně jako na některé předchozí nálezy Ústavního soudu – se ve svém rozsudku odvolal zmíněný přerovský soud. Ten také ukazuje, jak v praxi vypadá takový „netransparentní výběr“, když cituje sjednanou rozhodčí doložku: „Společnost a klient se dohodli, že spory budou rozhodovány jedním rozhodcem jmenovaným správcem Seznamu rozhodců vedeného Společností pro rozhodčí řízení.“

dlužníkův špatný sen na peníze.cz

propojeno

Terč kritiky médií, neziskových organizací, ale také části kolegů, objekt nenávistných ataků veřejnosti. A dlužníkova noční můra. To je přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána. Médiím se vyhýbá. Tentokrát udělal výjimku. Nejobávanější exekutor v zemi se o rozhovor na Peníze.cz sám přihlásil.

Komerční banka: Jednou ano, jindy ne

Také loňské usnesení Nejvyššího soudu se týká společnosti Essox a Společnosti pro rozhodčí řízení. Tato „arbitrážní firma“ je jednou z největších v oboru, v jejím představenstvu jsou advokáti Tomáš Sokol, Jan Brož a Jiří Novák. Mezi její klienty patří také Komerční banka, Home Credit, Česká pošta nebo Raiffeisenbank. Advokát Tomáš Sokol loni v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu řekl online deníku Aktuálně.cz, že zcela stejné smlouvy byly judikaturou dříve uznávány za platné, a varoval před vznikem nepřehledné situace.

Po roce tedy situace vypadá přehledně, když samy úvěrové společnosti návrhy na zastavení dotčených exekucí většinou nerozporují a nejdou k soudu. Aktuálně.cz má k dispozici několik rozhodnutí exekutorů o zastavení exekuce. V jednom případě je věřitelem sama Komerční banka, která v půlce letošního srpna souhlasila se zastavením exekuce. Na otázky, proč tak učinila a jestli by nebylo na místě zastavit i další probíhající exekuce vzniklé na základě stejných rozhodčích doložek i v případě dceřiné společnosti Essox, ale banka odmítla odpovědět.

Z vyjádření mluvčího banky Michala Teubnera pro server iDnes.cz, který o výše zmíněném případu Home Creditu informoval jako první, ale vyplývá, že banka se zastavováním nakonec nesouhlasí a dluhy bude po zastavení původních exekucí dále vymáhat. „Judikatura Nejvyššího soudu nezpůsobuje zánik samotného úvěrového vztahu či omezení závazků klientů splatit poskytnutý úvěr v souladu se sjednanými podmínkami. V případě porušení závazků ze strany klientů proto budeme postupovat ve vymáhání dlužných částek v souladu s platnými právními předpisy,“ informoval mluvčí banky Michal Teubner.

Promlčený dluh?

Otázkou nyní je, jestli dluhy, u nichž došlo k zastavení exekuce, nebudou již promlčené. O tom budou rozhodovat soudy v případě podání nových exekucí.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekutor za dveřmi: Kdy může začít zabavovat u vás doma

6. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 59 komentářů

Exekutor za dveřmi: Kdy může začít zabavovat u vás doma

Dlužíte a nesplácíte? Možná čekáte exekutora každou hodinu. Přitom ale vůbec přijít nemusí… Pohledávku může dobývat různě a někteří pracují jen „z kanceláře“. Zabavování majetku doma... celý článek

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

4. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 46 komentářů

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

Druhý díl rozhovoru s nejobávanějším českým exekutorem. Proč Tomáš Vrána zarytě odmítá zveřejnit výdělky svého úřadu? O kolik zakázek by přišel, kdyby byla zavedena místní příslušnost... celý článek

Nejobávanější český exekutor: Zákon využíváme beze zbytku

27. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 54 komentářů

Nejobávanější český exekutor: Zákon využíváme beze zbytku

Terč kritiky médií, neziskových organizací, ale také části kolegů, objekt nenávistných ataků veřejnosti. A dlužníkova noční můra. To je přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána. Médiím... celý článek

Prezident Exekutorské komory: Úřad exekutora Vrány v Přerově bedlivě sledujeme

17. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 35 komentářů

Prezident Exekutorské komory: Úřad exekutora Vrány v Přerově bedlivě sledujeme

První díl rozhovoru s prezidentem Exekutorské komory Davidem Konczem jste na Peníze.cz četli včera. Dnes navážeme, kde jsme včera skončili: u neetických, možná dokonce nezákonných metod,... celý článek

Exekuce: Bude účet a mzda manželů dlužníků před exekutorem zase v bezpečí?

29. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Exekuce: Bude účet a mzda manželů dlužníků před exekutorem zase v bezpečí?

Navždy spolu v dobrém i zlém. Zákonodárci vzali vážně manželský slib a od ledna 2013 vydali napospas exekutorům konta i příjmy manželek a manželů a dlužníků a dlužnic. Ve Sněmovně teď... celý článek

Partners Financial Services