Stravování a prodej potravin: Kdy naskočit do EET

Vlasta Holéciová | rubrika: Jak na to | 22. 12. 2016
Od kdy my? Otázka, která pronásleduje řadu podnikatelů od chvíle, kdy začlo být jasné, že EET vážně bude. V první fázi jdou na holení stravovací a ubytovací služby. Jenže – je stravovací služba, když tetovací salon prodá čekajícímu zákazníkovi lahev koly? Finanční správa nabídla návod. Komplikovaný a málo srozumitelný. Přečetli jsme ho za vás a nabízíme verzi pro obyčejné lidi.
Stravování a prodej potravin: Kdy naskočit do EET

Finanční správa na svých webových stránkách připravila manuál, který by se měl stát pomůckou pro konkrétní zařazení jednotlivých obchodních modelů do příslušné fáze elektronické evidence tržeb. Spíš než o průzračně jasný systém se ale v případě dokumentu Obchodní modely a situace, při nichž dochází k prodeji potravin, a jejich zatřídění pro účely evidence tržeb o spletitou džungli pravidel.

Přinášíme proto co nejpřehlednější přehledný seznam všech možných situací, které mohou v segmentu veřejného stravování a prodeje potravin nastat. Včetně zařazení do konkrétní fáze zavádění EET. Prodej potravin a stravování mají množství aspektů, které mohou vaši činnost posunout do různých fází při zavádění EET.

Pro lepší orientaci a přehled vám předkládáme konkrétní obchodní modely a situace jednotlivě a odděleně.

Text jsme připravili ve spolupráci s portálem Jaknaetrzby.cz, který podrobně sleduje veškeré dění okolo elektronické evidence tržeb (EET). 

Co je NACE

Nace je Nomenclature génerale des Activitiés économiques dans les Communautés Européennes, česky Klasifikace ekonomických činností v Evropském společenství. Česká verze má ještě předponu – CZ-NACE. Zjednodušeně řečeno: každá ekonomická činnost, podnikání, práce byla úředně zařazena do škatulky a opatřena „evidenčním číslem“, v Česku tato práce připadla na Český statistický úřad. Informaci o klasifikaci toho kterého podnikatele či podniku najdete například v Registru ekonomických subjektů, který ČSÚ vede a spravuje.

Při rozhodování, do jaké fáze zavádění EET podnikatel spadá, je tato klasifikace klíčová.

EET poradna

Čeká vás elektronické evidování tržeb a nejste si jisti, že všechno stoprocentně zvládáte? Odborníci z naší poradny pro EET vám vrátí klid.

Konkrétní obchodní modely z praxe

1. Restaurace, hospoda
2. Restaurace, hospoda s předzahrádkou
3. Restaurace s rozvážkovou službou

Restaurace v budově, ve které je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle), s obsluhujícím personálem. V prostoru restaurace jsou toalety a jsou zajištěny úklidové služby. Je umožněn odnos jídla s sebou v menu boxu.

  • Zákazník si zakoupí nápoj v uzavřené láhvi a odnese si ji s sebou – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje polévku a guláš s knedlíkem podávaný na talíři, u stolu uvnitř restaurace – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
  • Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou – 3. fáze, NACE 56, dodání zboží
  • Zákazník si odnese čepované pivo ve džbánku – 3. fáze, NACE 56, dodání zboží
4. Restaurace, která přeprodává jídlo uvařené jinde
5. Restaurace v obchodním centru s pronajatým prostorem
6. Fastfood v obchodním centru

Restaurace, nevaří, ale prodává jídlo, které bylo uvařeno v jiné restauraci a následně přepraveno (např. ve várnici) do místa prodeje.

  • Zákazník zkonzumuje jídlo podávané ve formě, v jaké bylo ve várnici přivezeno – 2. fáze, NACE 47
7. Samoobslužná restaurace s vymezeným prostorem
8. Jídelna/bufet s vlastním prostorem
9. Jídelna/bufet. Na stojáka

Samoobslužná restaurace v budově, ve které je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle), s obsluhujícím personálem zajišťujícím přípravu a výdej jídla a pití u pultu. V prostoru restaurace je toaleta. Je umožněn odnos jídla s sebou v menu boxu.

  • Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi, doplňkový sortiment (sušenky, žvýkačky apod.) – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje polévku a guláš s knedlíkem podávaný na talíři, u stolu uvnitř jídelny/ bufetu – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu čaj – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
  • Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
10. Řeznictví a uzenářství
11. Řeznictví a uzenářství. Na stojáka
12. Lahůdky bez výrobny. Na stojáka

Řeznictví a uzenářství nabízí zboží např. maso, uzeniny, dále nabízí sekanou, výpečky s sebou. V prostoru provozovny není k dispozici žádné zázemí ke konzumaci, toalety apod.

  • Zákazník si zakoupí uzeniny, pečivo a další doplňkový sortiment, který poplatník nevyrobil – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí maso, uzeniny, paštiku a obdobné masné výrobky, které poplatník vyrobil – 3. fáze, NACE 10 a 11
  • Zákazník si odnese teplou sekanou zabalenou v papírovém sáčku domů s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
13. Lahůdky s výrobnou. Na stojáka
14. Cukrárna s výrobnou a posezením
15. Cukrárna bez výrobny s posezením

Lahůdky nabízí zboží např. chlebíčky, saláty, bagety a smažené řízky, dále pečivo a další doplňkový sortiment jako pití apod. V prostoru provozovny je vlastní přípravna lahůdek a jsou zde k dispozici stoly bez židlí – na stojáka.

  • Zákazník si zakoupí cukrovinky, žvýkačky, pečivo apod., které poplatník nevyrobil, pití v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si odnese chlebíčky, saláty, které poplatník vyrobil, zabalené v papírovém sáčku, kelímku domů s sebou – 3. fáze, NACE 10 a 11
  • Zákazník zkonzumuje chlebíčky na tácku uvnitř prodejny na stojáka včetně pití do kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
16. Pekárna s občerstvením
17. Stánek s občerstvením
18. Stánek s občerstvením. Na stojáka

Pekárna nabízí zboží např. slané a sladké pečivo, v doplňkovém sortimentu nabízí kávu s sebou, párek v rohlíku apod. V prostoru provozovny není k dispozici žádné zázemí ke konzumaci.

  • Zákazník si zakoupí pečivo, které poplatník nevyrobil, zabalené v sáčku, cukrovinky, žvýkačky, pití v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si odnese pečivo (koláče, rohlíky), které poplatník vyrobil, zabalené v papíru či v sáčku s sebou domů – 3. fáze, NACE 10 a 11
  • Zákazník si zakoupí kávu v kelímku s sebou, párek v rohlíku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
19. Stánek na trhu se společným posezením
20. Stánek s přípravou a prodejem
21. Stánek s přípravou. Na stojáka

Stánky na trhu nabízí zboží např. trdelníky, langoše apod., v doplňkovém sortimentu nabízí pití. Provozovna má k dispozici stoly a židle, které jsou společné pro celý trh (prostor pro konzumaci zajišťuje pořadatel trhu).

  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si koupí trdelník, langoš zabalený v papírovém ubrousku s sebou, popř. zkonzumuje na místě na stojáka včetně medoviny nebo jiného nápoje do kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
22. Pultový prodej s posezením (divadlo, kino apod. )
23. Občerstvení a jídlo na plese a kulturních akcích
24. Pultový prodej (plesy, kulturní akce apod. )

Pultový prodej zboží v místě konání akce např. pivo, víno, chlebíčky, popcorn a další doplňkový sortiment, je zde prostor ke konzumaci jídla a pití (stoly a židle) s obsluhujícím personálem u pultu. V prostoru je toaleta.

  • Zákazník si zakoupí chlebíčky, které poplatník nevyrobil, a zkonzumuje je (na talíři nebo na tácku) na místě – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí chlebíčky, které poplatník vyrobil, a zkonzumuje je na talíři na místě – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
  • Zákazník si zakoupí víno ke konzumaci na místě – 1. fáze, NACE 56 – stravovací
  • Zákazník si koupí popcorn a sní ho v sále při promítání filmu – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
25. Kompletní zajištění cateringu
26. Dodání jídla cateringovou firmou
27. Jídlo zakoupené u cateringové firmy

Zajištění cateringu na konferenci, s obsluhujícím personálem zajišťujícím přípravu a výdej jídla a pití u pultu. Pořadatel konference zajišťuje prostor ke konzumaci jídla a pití (stolečky).

  • Zákazník zkonzumuje teplé jídlo, které si objedná u pultu, na talíři v prostoru určeném ke konzumaci – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
28. Stánek u hřiště bez posezení
29. Stánek u hřiště. Na stojáka
30. Stánek v hale se společným posezením

Stánek u hřiště nabízí zboží, např. pivo, víno, nápoje, grilované klobásy s hořčicí a chlebem na tácku, párky v rohlíku apod. Provozovna nemá k dispozici stoly ani židle. Je umožněn odnos zboží s sebou na tribunu.

  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupené klobásy, párky v rohlíku apod. odnese v papírovém ubrousku nebo na tácku s sebou na tribunu – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
  • Zákazník si zakoupí pití v kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
31. Vinotéka v budově s posezením
32. Vinotéka v pojízdném stánku. Na stojáka
33. Pizzerie (typ restaurace v budově)

Vinotéka v budově, ve které je vymezen prostor ke konzumaci vína a dalšího doplňkového zboží např. víno v láhvi, oříšky, brambůrky (stoly a židle) s obsluhujícím personálem. V prostoru je toaleta.

  • Zákazník si zakoupí víno v láhvi, stáčené víno do PET láhve a odnese s sebou – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje oříšky, brambůrky vysypané do misky na místě uvnitř vinotéky – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník konzumuje víno na místě uvnitř vinotéky – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
  • Zákazník si koupí burčák s sebou do kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
34. Pizzerie, bistro v budově. Na stojáka
35. Pizzerie, bistro se společným prostorem
36. Pizzerie, bistro s vlastním prostorem

Pizzerie (typ provozovna v budově), bistro s kebabem nabízí zboží převážně k odnosu s sebou a v doplňkovém sortimentu nabízí pití, ale umožňuje také konzumaci na místě. Provozovna má k dispozici stoly bez židlí. Na stojáka.

  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si odnese pizzu v krabici, kebab zabalený v papírovém obalu s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
  • Zákazník si zakoupenou pizzu, kebab zkonzumuje na místě na stojáka – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
37. Pizzerie, bistro (typ stánek na stojáka)
38. Pizzerie, bistro, prodej jídla z „okénka“
39. Pojízdné prodejny. Na stojáka

Pizzerie (typ stánek), bistro s kebabem nabízí zboží a v doplňkovém sortimentu nabízí pití. Provozovna má k dispozici stoly bez židlí. Na stojáka. Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu např. pizza v krabici.

  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si odnese pizzu v krabici, kebab zabalený v papírovém obalu s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
  • Zákazník si zakoupenou pizzu, kebab zkonzumuje na místě na stojáka včetně rozlévaného pití v kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
40. Vlaková přeprava (jídelní vůz)
41. Vlaková přeprava (pojízdné vozíčky)
42. Prodej v autobusové přepravě

Jídelní vůz (typ samostatná restaurace), ve které je vymezen prostor (pronajatý poplatníkem) ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle) s obsluhujícím personálem. V prostoru jídelního vozu jsou toalety.

  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje guláš s knedlíkem na talíři, u stolu v prostoru jídelního vozu – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
  • Zákazník si odnese do svého kupé zakoupené občerstvení v papírovém ubrousku nebo na tácku s sebou, dále zakoupí kávu do kelímku s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
43. Fitness s prostorem na jídlo (stoly a židle)
44. Fitness s barovým posezením
45. Hlídání dětí

Fitness nabízí prodej potravinových doplňků (suplementy, vitamíny apod.). Personál připravuje např. proteinové, iontové nápoje. Dále nabízí ovoce. V prostorách fitness je vymezen prostor ke konzumaci (stoly a židle). V prostoru fitness jsou toalety.

  • Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí suplementy, které poplatník nevyrobil, a ovoce s sebou – 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si obsluhou připravený a ve skle servírovaný proteinový nápoj zkonzumuje na místě u stolu – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
  • Zákazník si objedná kávu – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
  • Zákazník si obsluhou připravený proteinový nápoj přelitý do láhve odnese s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET definitivně končí, rozhodla vláda

9. 3. 2022 | Petr Kučera | 9 komentářů

EET definitivně končí, rozhodla vláda

Podnikatelé se už nebudou muset znovu zapojit do elektronické evidence tržeb (EET), jejímž původním cílem bylo omezit daňové úniky. Koaliční vláda ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů... celý článek

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

8. 1. 2022 | Petr Kučera | 117 komentářů

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

Co chystá koalice ohledně daní, důchodů, sociálních dávek, podnikání, podpory bydlení nebo lepšího fungování úřadů? Prošli jsme čerstvě podepsané programové prohlášení.

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

21. 10. 2021 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

Služba eKasa operátora O2 k 25. říjnu končí. Přes tři tisíce podnikatelů, kteří tento pokladní systém využívají, přebírá společnost Storyous.

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

28. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 19 komentářů

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem... celý článek

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

27. 11. 2020 | Jiří Hovorka, Ondřej Tůma | 24 komentářů

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

Jak se za čtyři roky fungování osvědčila elektronická evidence tržeb? A má smysl ji za dva roky resuscitovat, nebo spíš zaslouží poslední ránu z milosti?

Partners Financial Services