Úředníci potřebují vysvětlit reformu. Stát to zaplatí

Úředníci potřebují vysvětlit reformu. Stát to zaplatí
Reformě nerozumějí ani na úřadu, který ji chystá. Ministerstvo práce a sociálních věcí začne školit pracovníky tohoto úřadu i další státní zaměstnance o tom, co jim přinese důchodová reforma.

Resort vedený ministrem Jaromírem Drábkem si na vysvětlování důchodové reformy nevystačí sám, chce si na to najmout firmu. Podle mluvčí úřadu Viktorie Plívové totiž není v silách ministerstva práce a sociálních věcí celou akci zajistit.

Různé průzkumy potvrzují, že většina lidí se v chystané reformě neorientuje. Novinky přitom mají platit už od roku 2013.

Například podle průzkumu agentury Ipsos pro společnost Partners je reforma pro více než dvě třetiny Čechů nesrozumitelná. A podle průzkumu STEM/MARK pro společnost Fincentrum se tři čtvrtiny lidí obávají, že kvůli reformě přijdou o peníze, které do systému léta vkládali.

„Komunikace spojená s reformou ze strany vlády je katastrofálně špatná. Když se ptám odborníků, i oni tápou. Ministerstvo práce a sociálních věcí se sice snaží komunikovat, ale nestačí to,“ říká k výsledku průzkumu společnosti Partners její ředitel pro strategii Pavel Kohout.

Hlavně pro úředníky

Ministerstvo nyní vypsalo zakázku na firmu, která bude školit zaměstnance úřadu a také pořádat kulaté stoly v jednotlivých regionech. „Cílovou skupinou budou státní zaměstnanci,“ uvádí se v oznámení o zakázce.

Do konce roku – tedy do startu důchodové reformy – plánuje úřad zaplatit za osvětu mezi úředníky přes tři miliony korun.

Součástí projektu bude i vzdělávací modul pro zaměstnance ministerstva, kteří přitom reformu připravovali. „Vzdělávací modul vysvětlí problematiku důchodové reformy,“ tvrdí ministerstvo v zadání zakázky.

Anketa

A vy penzijní reformě rozumíte?

Podle mluvčí úřadu Viktorie Plívové je sice informační projekt zaměřený na státní zaměstnance, ministerstvo ale počítá, že osloví i lidi mimo státní správu.

„Sekundárně budou osloveny a informovány i další skupiny obyvatel. V rámci kulatých stolů budou přizváni například personalisté velkých firem v regionu, proškolení zaměstnanci budou moci předat informaci občanovi, vznikne veřejně přístupný web, posílena bude infolinka České správy sociálního zabezpečení,“ upřesňuje Plívová.

Samo ministerstvo není podle mluvčí schopno zajistit propagaci reformy vlastními silami.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí točí, radí, vysvětluje

Lze jen doufat, že firma, která dostane za vzdělávání úředníků v důchodové reformě zaplaceno, se nespolehne na tradiční prostředky, jako jsou letáčky a brožurky, ale že půjde též cestou hraných spotů simulujících nejrůznější životní situace. 

Autorům Oscara!

-3
+
-
Tato metoda byla jistě účinná již při vysvětlování reformy sociální – upozorňovali jsme třeba na zdařilou scénku s paní učitelkou, která si neumí založit bankovní účet, a je šťastná, že jí ho stát spolu se sociální kartou zřídí. Jak ostatně vidíte i zde, vysvětlování sociální reformy, která pomáhá slušným lidem, plodilo rozkošná filmová dílka. Škoda jen, že jen jeden ze sedmi šotů má po čtyřech měsících na YouTube víc než pět tisíc shlédnutí, věříme však, že kvalita jistě nakonec prorazí. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2012 11:28, MoB

Věta "kvůli reformě přijdou o peníze, které do systému léta vkládali" je nesmyslná, protože do systému (PAYG) nikdy žádné peníze nevkládali a tudíž nemají o co přijít. PAYG systém není založen na nějakých vkladech, ale je to systém "průtokový".

Je nehorázné, že PraMini něco vymyslí a není schopno to vysvětlit ani svým vlastním zaměstnancům - to pokládám za selhání PraMini jak Brno. Ukazuje to, jakou úroveň koncepčnosti asi ta reforma (?) má.

Za třetí, mně to je v podstatě jedno. Příští soc-dem-kom vláda to stejně všechno zruší nebo znárodní, tak proč bych se tím nějak zneklidňoval. Stát se nikdy o nic není a nebude schopen postarat, takže je mi putna, co vymýšlí, mění, ruší a jinak kurví. Asi to tak má být... ale já se toho nemusím účastnit (pokud to není pod pohrůžkou trestu).

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 5. 2012 9:55, Vít Suchý

Neinformovanost obytatel ohledně důchodové reformy dle mého názoru plně spadá na bedra jak stávajících penzijních fondů, tak finančně-poradenských firem.

Kdo jiný by měl průběžně své klienty informovat než ti, co jim produkty, týkající se penzí,závislých na státních příspěvcích a státní regulaci prodali ?

Finančně-poradenské firmy, které lidem prodávají penzijní připojištění v největších objemech by se pak měly adekvátně nejvíce "chytnout za nos"...

4,6 milionu obyvatel, t.j. více než 70 % produktivně pracujících z celé populace ČR nějaký penzijní fond vlastní....

A výsledky péče penzijních fondů a finančních poradců o těchto 70 % produktivně pracujících nejsou pak ničím jiným než katastrofické neznalosti jak v informacích o důchodové reformě, tak i v různých průzkumech na téma finanční gramotnosti...wow...

A co z toho pro veřejnost může vyplynout ? Možná to, jak se ke svým klientům zmíněné subjekty budou chovat i nadále...

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

3. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

Na ultrazvuku už byly pohyby znát dlouho: nedávno se zvýšil věk odchodu do důchodu, změnil se výpočet důchodů, není možné přestupovat mezi stávajícími penzijními fondy. Opravdu se ale... celý článek

Jan Traxler: Zaveďme mezigenerační důchodový systém

13. 3. 2012 | Jan Traxler | 68 komentářů

Jan Traxler: Zaveďme mezigenerační důchodový systém

„Vyzývám vládu České republiky, aby připravila opravdovou reformu penzijního systému. Přidání dalšího spoření dlouhodobě nic neřeší. Zaveďte mezigenerační důchodový systém, individuální... celý článek

Pilíře dělají talíře

5. 2. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Pilíře dělají talíře

Do prvního pilíře musíte sypat chtě nechtě. Pokud jste ve třetím pilíři a chcete měnit fond, máte na to už jen pár dní. Druhý pilíř, jakkoli to může – zvlášť stavařům – znít divně,... celý článek

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

10. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

Průměrný věk se prodlužuje, a tak dnešní mimina půjdou do penze až po sedmdesátce. Jenže – prodlužuje se s délkou života také doba, kdy jsme schopni plnohodnotně pracovat? A budou zaměstnavatelé... celý článek

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

19. 9. 2011 | Jan Traxler | 42 komentářů

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

Spoříte si na důchod? A máte představu, kolik vlastně potřebujete naspořit na dostatečnou finanční rentu?

Partners Financial Services