Jaký budete brát důchod?

František Mašek | rubrika: Jak na to | 4. 2. 2011 | 8 komentářů
Jaký budete brát důchod?
Jdete do důchodu a nevíte, jaká bude vaše penze? Není divu - spočítat si kolik budete brát v důchodu není jednoduché. Od roku 2013 to mohou mít penzisté snazší. Česká správa sociálního zabezpečení by měla každému pojištěnci jednou ročně sdělit, jak na tom zhruba je.

Zatímco Němci se jednou za rok od své „sociálky“ dozvědí, kolik by mohla činit jejich penze při odchodu do důchodu, Češi dosud tuto možnost nemají. Podle Petra Sulka z tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí se to má však v průběhu roku 2013 změnit. Česká správa sociálního zabezpečení má totiž v té době vždy po skončení každého kalendářního roku pojištěncům poskytovat informace o datech, která o nich kvůli budoucí penzi eviduje. A na základě stávajících pravidel jim zároveň spočítat teoretickou výši starobního důchodu.

To by byl proti současnosti velký pokrok. Zatím lze o důchod žádat o čtyři měsíce dřív, než na něj máte nárok. Jeho přesnou výši se tak budoucí penzista od ČSSZ dozví až krátce před odchodem do důchodu.  Ti, kteří mají jít do penze letos, mohou nicméně využít k výpočtu důchodu tuto kalkulačku.

Pozor na zářijové změny penzí

Je ovšem jen pro ty, kdo odejdou do důchodu do konce září. Pak se totiž, na základě rozhodnutí Ústavního soudu pravidla pro výpočet penzí změní. Výše důchodů má od října více odpovídat zásluhovosti – u osob s vyššími příjmy se zvedne náhradový poměr (poměr výše důchodu k jejich dosaženému hrubému příjmu). Chystaná změna – viz článek Důchodová reforma: Bohatí si polepší. Projdou i jiné návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí? prakticky nezmění důchody lidí s platy do 11 000 korun, penzisté, kteří dostávali průměrný plat, nebo i o něco vyšší, až do 36 tisíc korun měsíčně, si o několik stovek pohorší. Kdo je nad touto hranicí, na změně naopak vydělá.

Kalkulačka je tedy zatím určena pro výpočet důchodů do konce září. Pak bude inovována a budou ji moci  moci využít i ti, kdo odejdou do penze do konce letošního roku. Kdo ale půjde do důchodu třeba až v roce 2013, kalkulačku nevyužije. Její výpočet totiž vychází z dat, která nejsou známa, například z příjmu budoucího penzisty, výše inflace a průměrné výše mzdy v příštím a dalších letech. To vše hraje ve výpočtu svou roli. (Kdo si tedy chce spočítat penzi po roce 2011, může využít kalkulačku na konci tohoto článku). 

Ti, kdo jdou letos do penze, musí ovšem znát k jejímu výpočtu příjmy za roky 1986-2011 a tzv. vyloučené doby, které se do výpočtu důchodu nepočítají. Oba údaje lze naštěstí zjistit z tzv. Informativního osobního listu důchodového zabezpečení, o který může každý jednou za rok bezplatně požádat sociálku. Kdo se o důchod staral s předstihem, má tedy vystaráno. Ostatní musí počítat s tím, že zmíněný list sociálka zpracuje během 2-3 měsíců.

Anketa

Jaký důchod byste považovali za postačující?

Jak se počítá důchod?

Kdo chce jít do důchodu, musí splnit dvě podmínky – mít po stanovenou dobu, letos je to 27 let, příští rok 28 roků, "pojištění na důchod"- a dosáhnout důchodového věku. Letos mohou jít do penze muži narození v roce 1949 ve věku 62 let a čtyř měsíců a bezdětné ženy, kterým je 60 let a osm měsíců. Pokud vychovaly děti, tak ještě dříve. Kdy přesně, zjistíte v naší důchodové kalkulačce.

Kdo si platil na důchod dostatečně dlouho, může do něj odejít také předčasně, ale za cenu nemalých finančních sankcí. Maximálně však o tři roky dříve, než má nárok na regulérní důchod.  

Důchod se počítá z pevné částky, tzv. základní výměry důchodu, která je pro všechny stejná a letos činí 2 230 korun. K ní se přičítá procentní výměra důchodu. Ta vychází z (individuálně vysoké) výše ročních příjmů, která se pak násobí různými koeficienty, vycházejícími z valorizace důchodů. Výpočet této výměry vychází z 30 kalendářních let bezprostředně před rokem přiznání důchodu. Jak ale upozorňuje ČSSZ, do výpočtu se nezahrnují kalendářní roky před rokem 1986.

Výši příjmů v jednotlivých letech, a tím i výši ročního vyměřovacího základu, zjistíte z Informativního osobního listu důchodového zabezpečení, který vám na základě žádosti zašle Česká správa sociálního zabezpečení.  Každý, kdo je pojištěn na důchod, zde zjistí nejen, kolik si podle sociálky v daném roce vydělal, ale také, zda mu nechybí potvrzení o příjmech z některého zaměstnání. A může tak včas urgovat tehdejšího zaměstnavatele, aby ČSSZ dodal chybějící podklady.

Jestliže například někdo vydělal v roce 1988 kolem 50 tisíc, není to důvod ke smutku. Zmíněná částka se totiž násobí stanoveným koeficientem (kvůli přepočtu na aktuální hodnotu), který činí pro daný rok kolem osmi a 400tisícový vyměřovací základ již není tak tristní. Tyto koeficienty jsou pro každý rok rozdílné a vycházejí z valorizace důchodů.

Měsíční důchod vám bohužel nebude počítán z dvanáctiny této částky, u uvedeného příkladu tedy z 33 333 korun (400 tisíc děleno dvanácti). Zatímco výdělek do 11 tisíc se do výpočtu důchodu započítává celý, pokud je to více, počítává se z něj vzhledem k různým redukčním hranicím jen malá část. Zatím činí 30 % a 10 %. Tyto redukční hranice se mění. První z nich zatím činí 28 200 korun. Odečteme-li od ní oněch jedenáct tisíc, z té se vám do důchodu počítá 30 % a z vyššího výdělku 10 procent. Od října se ale vše změní (viz zmiňovaný článek  Důchodová reforma: Bohatí si polepší. Projdou i jiné návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí?).

Zdá se vám to složité? Než bude k dispozici informativní výpočet penzí od České správy sociálního zabezpečení, můžete si orientačně (nikdo nezná budoucí podmínky, k přesnému výpočtu by také bylo třeba přesně znát výdělek za jednotlivé roky) vypočítat výši své penze na této kalkulačce:

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 2. 2011 15:34, Radmila

Tak tohle vysvětlení bych brala: Do důchodu odcházejí dříve, tak ho mají proto menší. I při stejném počtu odpracovaných let? - Nějak tomu stále nerozumím.

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 2. 2011 12:12, Radmila

Může mi někdo vysvětlit, proč má muž - při jinak naprosto stejných parametrech, liší se to jen pohlavím - podstatně vyšší důchod než žena? Dělá to kolem 10%.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchody půjdou příští rok nahoru. Víte, o kolik si penzisté polepší?

2. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Důchody půjdou příští rok nahoru. Víte, o kolik si penzisté polepší?

Zatímco v letošním roce zůstaly důchody na úrovni roku 2009, od ledna příštího roku tomu bude jinak. Průměrný důchod vzroste o 371 korun.

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

6. 10. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

Když bude dosažen politický konsensus, může být zahájena penzijní reforma v lednu 2012, jak se plánovalo. Na fóru Zlatá koruna: Budem chudí důchodci?, to řekl ministr práce a sociálních... celý článek

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

Chcete do důchodu a chybí vám některé doklady? Přečtete si, co dělat!

3. 9. 2010 | František Mašek | 35 komentářů

Chcete do důchodu a chybí vám některé doklady? Přečtete si, co dělat!

O důchod, třeba i předčasný, je nutné žádat se čtyřměsíčním předstihem. Kdo nechce mít potíže, měl by dávno předtím požádat správu sociálního zabezpečení o informativní osobní list... celý článek

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

6. 4. 2010 | František Mašek | 39 komentářů

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

Na rozdíl od Rakušanů Češi většinou začínají šetřit na důchod až ve středním věku a zdaleka ne všichni. Ani tak nemusí být pozdě. Má to však svá rizika.

Partners Financial Services