Zkontrolujte si řidičák. Letos jich propadne ještě 760 tisíc

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 6. 3. 2023
Zkontrolujte si řidičák. Letos jich propadne ještě 760 tisíc
Ilustrační řidička.
Zdroj: Michal Kalasek/Shutterstock

Do konce roku 2023 zbývá vyměnit ještě skoro 760 tisíc řidičských průkazů, kterým letos končí platnost. Nejvíce jich je ve Středočeském a Jihomoravském kraji, informovalo ministerstvo dopravy. Největšímu počtu řidičských průkazů vyprší platnost v říjnu, květnu a červenci.

Během letošního ledna a února si o výměnu končícího řidičského průkazu požádalo přes 108 tisíc řidičů, kterých se povinná výměna týkala. Pro nový řidičský průkaz si tak přišlo 12,5 % řidičů z celkových 868 tisíc, kterým letos platnost průkazu končí.

O výměnu je možné požádat nejdříve tři měsíce před skončením platnosti řidičského průkazu. Žádost se podává buď osobně na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností, nebo elektronicky s využitím datové schránky přes Portál dopravy. Smůlu mají lidé, kteří pro online komunikaci používají jen bankovní identitu, eObčanku s čipem nebo jiný z prostředků takzvané identity občana – k žádosti je totiž vždy potřeba datová schránka.

Při elektronické žádosti si řidič vybere, na kterém z 206 úřadů obcí s rozšířenou působností si chce svůj hotový nový průkaz vyzvednout. K samotné výměně je nutné donést platný doklad totožnosti (typicky občanský průkaz) a stávající řidičák.

Vedle standardní lhůty do 20 dnů, která je bez poplatku, lze o výměnu řidičského průkazu žádat také ve zkrácené lhůtě do pěti pracovních dnů. Tato rychlejší výměna však přijde na 700 korun.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services