Problémy na letišti? Jak na odškodnění za zpožděný nebo zrušený let

dTest | rubrika: Jak na to | 15. 7. 2022
Kvůli velkému zájmu o cestování stále častěji dochází ke zpožděním letů či k jejich rušení. Na vině je nedostatek zaměstnanců na letištích, způsobený masivním propouštěním během pandemie covid-19. Jak se má cestující vyhnout problémům a v jakém případě má nárok na kompenzaci?
Problémy na letišti? Jak na odškodnění za zpožděný nebo zrušený let

Zdroj: Shutterstock

Stav na většině evropských letišť je v současné době opravdu tristní. Odlet na dovolenou provázejí často infarktové situace. Doporučený dvouhodinový časový úsek, který měl sloužit k pohodlnému odbavení a nastoupení na palubu letu, se prodlužuje. Letecké společnosti či letiště radí být před odletem na místě i o více než čtyři hodiny.

„Ani tak ale není zaručeno, že let stihnete," upozorňuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. „Na některých letištích není dost personálu k zajištění chodu letiště. Můžeme se setkat i se situací, kdy celé letiště otevře pouze jednu přepážku na check-in. Fronty jsou pak několikahodinové,“ říká.

Situace, kdy se nestihne odbavení včas, je bohužel ve většině případů posuzována jako vina cestujícího. Pokud tedy chcete stihnout let, vybavte se dostatečným časovým předstihem a trpělivostí.

Začátek očekávaného odpočinku od pracovních povinností se tak může kvůli problémům na letištích nečekaně zkomplikovat. Cenné dny dovolené nikdo nechce trávit na letišti. Málokdo sní o tom, že místo na pláží bude nervózně čekat na letadlo. Co tedy dělat, pokud nám tyto potíže dovolenou zkrátí?

Vždy záleží na tom, co zpoždění nebo zrušení letu způsobilo. V některých případech může vzniknout nárok na finanční kompenzaci. Přece jenom nám tato okolnost může způsobit ztrátu radosti z dovolené, což je pojem, se kterým operuje i samotný občanský zákoník. Neváhejte se tedy ozvat a bránit svá práva. „Pokud si nejste svým nárokem jistí, můžete se obrátit na naší spotřebitelskou poradnu. Kontaktujte nás na telefonním čísle 299 149 009," doporučuje Hekšová.

Pokud využíváte leteckou dopravu, jste vždy chráněni evropským nařízením. To počítá s kompenzací v případě zpoždění i zrušení letu. Situaci je ale dobré řešit hned na místě.

Nevíte si rady?

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelská poradna dTestu vyřídí ročně desítky tisíc dotazů. Dotazy vyřizuje prostřednictvím telefonické a elektronické poradny.

Další užitečné informace vám poskytnou publikace, články či databáze dříve zodpovězených dotazů.

Vhodné je požádat o vystavení dokumentu, jenž potvrzuje zpoždění či zrušení letu. Samozřejmě, že je možné tyto skutečnosti doložit i na základě odletových řádů, avšak vystavený dokument tuto situaci ulehčuje. Pokud je zpoždění větší než tři hodiny a jsou splněny i další podmínky podle unijního nařízení, je zde právo na náhradu v řádech stovek eur.

Čtěte víc: Zpožděný let a poškozený kufr? Vaše práva zjistí nový nástroj 

Samozřejmě záleží i na tom, zda cestujeme na vlastní pěst, nebo s cestovní kanceláří. V případě cesty na vlastní pěst na nás leží veškeré papírování a komunikace s leteckou společností. V případě cesty s cestovní kanceláří by nám měla pomoci právě ona.

Mysleme také na to, že často se již na letišti můžeme setkat s podnikatelem, který nám nabízí pomoc v případě zpoždění. Jejich nabídka zní často tak, že za vás vše vyřídí a z vymožené kompenzace od letecké společnosti si část strhnou jako vlastní provizi.

„Je to možnost, jak vymoci peníze téměř bez práce. Společnosti mají zkušenosti. Vždy ale doporučujeme prověřit si danou společnost a podívat se na její recenze. Naše poradna dTestu na základě zkušeností spotřebitelů však může vyhodnotit poskytování těchto služeb jako bezpečné,“ dodává Hekšová.

Nejhorší letiště podle analýzy společnosti Hopper

Nejvyšší podíl zpožděných či zrušených letů od 1. do 10. července.
Pouze evropská letiště s významným objemem cestujících.
Zdroj: Hopper podle databáze OAG

A nejlepší letiště?

Nejnižší podíl zpožděných či zrušených letů od 1. do 10. července.
Pouze evropská letiště s významným objemem cestujících.
Zdroj: Hopper podle databáze OAG

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,155-0,08 Kč
Americký dolar23,470-0,15 Kč
Britská libra29,3610,00 Kč
Švýcarský frank25,687-0,12 Kč
Turecká lira72,192-0,43 Kč

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.