Kovanda: Litr benzinu může zdražit i na 50 korun

Lukáš Kovanda | rubrika: Komentář | 3. 3. 2022 | 21 komentářů
Česko zažívá „ropný šok“, cena benzinu i nafty je nejvyšší v historii. Prudké zdražování tím rozhodně nekončí, píše Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.
Kovanda: Litr benzinu může zdražit i na 50 korun

Zdroj: Shutterstock

Průměrná cena pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku je nejvyšší v historii. Vyplývá to z dnešních dat společnosti CCS.

Litr benzinu Natural 95 se včera celorepublikově prodával průměrně za 39,36 koruny. Rekordní cena benzinu před zahájením ruské invaze byla ze 13. září 2012 a dosáhla 38,56 koruny za litr. Už teď je tedy benzin o 80 haléřů na litr dražší. Na historickém maximu byla včera také cena nafty. Litr nafty se prodával za 38,73.

V Praze, kde jsou pohonné hmoty tradičně nejdražší, cena benzinu dnes překonává psychologickou úroveň 40 korun za litr. To se doposud nikdy nestalo. Benzin v metropoli vyšel včera průměrně na 39,97 koruny za litr a vzhledem k dynamice nárůstu cen posledního týdne je prakticky jisté, že dnes úroveň 40 korun za litr přesáhne.

Důvodem dramatického zdražování pohonných hmot v Česku je zdražování ropy na světových trzích a také citelné oslabení koruny vůči dolaru. Oboje bezprostředně nastává či sílí v důsledku propuknutí války na Ukrajině.

cena benzinu a nafty v Česku

Průměrná cena benzinu a nafty v Česku za posledních deset let. Zdroj: CCS.

Korunová cena barelu ropy Brent dnes vyskočila až na více než 2700 korun – nejvíce v historii, jak plyne z dat Bloombergu. Tato cena zohledňuje jak růst dolarové ceny barelu Brentu, jež momentálně odpovídá bezmála 120 dolarům, tak i oslabování koruny vůči dolaru. Koruna včera oslabila nad úroveň 23 korun za dolar, a to poprvé od přelomu října a listopadu 2020, kdy vrcholila tehdejší vlna covidové pandemie.

Před invazí přitom historicky rekordní cena barelu Brentu dělala ani ne 2400 korun (v roce 2012). Průměrná cena barelu Brentu za období let 1993 až 2022 mírně přesahuje 1200 korun.

Cena ropy Brent

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: komodity na Peníze.cz

Motoristé musí počítat s tím, že ceny pohonných hmot budou dramaticky růst i v příštích dnech. Pohonné hmoty v Česku od invaze Ruska na Ukrajinu v minulém týdnu zdražují nebývale citelným tempem, denně v rozsahu kolem 30 až 40 haléřů. Toto již tak rychlé tempo zdražování, v případě benzinu nejrychlejší od roku 2010, však může ještě akcelerovat. A to zejména v případě, že Rusko v rámci odvety za víkendové sankce Západu omezí své dodávky plynu či ropy do Evropy.

Zrychlení růstu cen by nastalo také v případě dobytí Kyjeva ruskými vojsky, které by zřejmě znamenalo určitý zlom v ukrajinské válce a korunu by oslabila ještě výrazněji než doposud. Navíc by stoupla pravděpodobnost, že Západ uvede další sadu sankcí, která by zřejmě již zahrnovala také přímo sankce uvalené na dovoz ruské ropy a plynu do Evropy a/nebo kompletní odstřižení Ruska od systému SWIFT, jenž umožňuje plynulý mezinárodní platební styk.

Tak rychlé tempo zdražování pohonných hmot při dosažení historicky rekordních cenových úrovní, jaké nyní Česko zažívá, je naprostou mimořádností. Odpovídá vlastně již takřka situaci „ropného šoku“. Obecně totiž mívají ceny při dosažení historických maxim sklony spíše ke zmírňování rychlosti svého růstu, neboť jsou ovlivněny fenoménem „návratu k průměru“. Magnetizace průměrem je však v současné mimořádné situaci potlačena.

Je tak třeba počítat s růstem cen pohonných hmot znatelně nad úroveň 40 korun za litr, potenciálně až do pásma 45 až 50 korun, a to ještě v měsíci březnu, pokud situace kolem ruských dodávek eskaluje. V příštích sedmi dnech benzin nejpravděpodobněji zdraží o 2,90 koruny na litr na 42,30, zatímco nafta přidá v průměru zhruba tři koruny a bude stát kolem 41,70.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,155-0,08 Kč
Americký dolar23,470-0,15 Kč
Britská libra29,3610,00 Kč
Švýcarský frank25,687-0,12 Kč
Turecká lira72,192-0,43 Kč

Kurz eura ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Kurz dolaru ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 3. 2022 10:43, deprese

Dnes ráno jsem otevřel ledničku a tam Kovanda.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 3. 2022 13:31, deprese

Citace - Robert / 03.03.2022 12:13

Z toho bych měl depresi

Ptal jsem se ho, proč není benzín za 75 korun, jak tvrdil před půl rokem a proč lhal o on z toho byl celý špatný.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services