Přehled: Jak poslat balík a kolik za to

Prodali jste zboží v online bazaru a teď potřebujete poslat balíček. Kromě České pošty existuje několik dalších možností. Řada přepravců přitom vyzvedne zásilku u vás doma. Víme, na koho se obrátit a kolik za dopravu zaplatíte.
Přehled: Jak poslat balík a kolik za to

Pokud potřebujete čas od času poslat balíček, Česká pošta není zdaleka jediná možnost. Můžete si objednat přepravní společnost nebo se obrátit na agregátor přepravních služeb. Další alternativou jsou projekty sdílené ekonomiky jako Zavezu.cz nebo Převezu.cz. Náš přehled napoví, kde můžete přepravu balíčku poptat a kolik za to.

Jedna služba, několik přepravců

Agregátory přepravních služeb většinou sdružují několik společností. Řeč je například o portálu Zaslat.cz, kde narazíte na přepravu od GLS, DPD a TopTrans. Pokud chcete prostřednictvím Zaslat.cz poptat odeslání balíku, jednoduše zadáte adresu vyzvednutí a doručení, váhu a rozměry balíčku. Web zobrazí konkrétní nabídky jednotlivých společností, samozřejmě včetně ceny, ze kterých můžete vybírat. Problém není ani s posláním balíčku na dobírku.

Podobné služby nabízí web Chytrý balík.cz I tady vozí balíky několik přepravních společností, která z nich se vaší zásilky ujme, ale závisí na rozměrech balíčku. Sami si přepravce vybrat nemůžete. Společnost PPL přebírá pouze balíčky do 30 kg, navíc nesmí být na dobírku. InTime balíček na dobírku doručí, musí se ale vejít do limitu 50 kg. Přepravce TopTrans přes Chytrý balík.cz zprostředkovává dopravu nadrozměrných zásilek a GLS vozí balíčky do zahraničí.

Přeprava se na agregátorech většinou platí předem – kartou, bankovním převodem nebo prostřednictvím elektronické peněženky (PayPal).

Vyzvednutí balíčku pak objednáváte na konkrétní datum, doručení dopravci většinou slibují na druhý den. S přepravní společností ovšem není možné dohodnout konkrétní čas vyzvednutí.

Kolik za balík

U některých společností jsou rozhodující kila, jinde se cena počítá podle délky, šířky a výšky. Podívali jsme se, kolik zaplatíte za tříkilový balíček o rozměrech 20 cm × 15 cm × 10 cm. Pokud vás zajímá cena přepravy za balík jiných rozměrů, můžete si ji propočíst přímo na webu agregátoru – stačí kliknout na název služby.

Do nich!

Dost možná balíčky neposíláte, zato vám jich několikrát do roka pár přijde. Co ale dělat, když z internetového obchodu dorazí poškozené zboží? Odpovídá za vadu prodejce nebo přepravní společnost? Poradíme.

Reklamujeme: Objednáte vcelku, doručí na kusy

Česká pošta: Do fronty nemusíte

Pokud jste věrní klasice, můžete zásilku poslat prostřednictvím České pošty. Návštěva pobočky přitom není nutná – Česká pošta totiž zájemcům nabízí svoz balíků. Podmínkou je, že zásilku pošlete buď jako Balík Na poštu nebo Balík Do Ruky. V prvním případě balíček dorazí na pobočku pošty, v druhém ho adresátovi doručí domů nebo třeba do zaměstnání.

Odvoz balíku si jednoduše objednáte na webu pošty. Pokud posíláte pouze jeden balíček, zaplatíte nad rámec přepravného 30 korun. Když si pro pošťáka připravíte od dvou do deseti balíků, zaplatíte 60 korun. Nejde přitom o cenu za kus, ale částku za všechny odvezené balíky.

Zásilku ovšem můžete na poště podat také jako Cenný balík nebo Obyčejný balík. Ten ale nelze sledovat a nedostanete ani potvrzení o jeho převzetí adresátem. Zásilku maximálně do dvou kil lze podat jako Doporučený balík. Pošta za takovou zásilku odpovídá maximálně do částky 760 korun. Cena za odeslání doporučeného balíku závisí na jeho hmotnosti: do 500 g zaplatíte 74 korun, za maximálně kilový balíček 79 korun, a do dvou kil vám na poště napočítají 83 korun.

Ani Česká pošta nemá problém s dobírkou – využít ji můžete u všech typů přepravy s výjimkou Obyčejného balíku.

Kolik na poště

Uvedené částky platí pro stejný balíček jako v prvním případě – 3 kg, délka 20 cm, šířka 15 cm a výška 10 cm. Cenu pro balíčky jiných rozměrů si můžete pohodlně spočítat na online kalkulačce.

  • Balík Do ruky: 138 Kč (+30 Kč vyzvednutí)
  • Balík Na Poštu: 116 Kč (+30 Kč vyzvednutí)
  • Cenný balík: 122 Kč
  • Obyčejný balík: 81 Kč

Tip: Česká pošta nabízí Zákaznickou kartu. Pokud si ji zřídíte, odeslání balíčku vás může vyjít levněji. Například Balík Do ruky až o 37 korun, Balík Na poštu o 30 korun.

Přepravní společnosti

Další možností, jak balíček poslat – využít služeb některé ze známých přepravních společností. Jako soukromé osoby ovšem neuspějete všude. Využít lze například ParcelShopy PPL – jejich seznam najdete zde. Osobně tady můžete podat maximálně třicetikilový balík a limit platí i pro délku, která nesmí překročit 100 centimetrů.

Naproti tomu přepravce DPD pošle pro balíček řidiče, počítejte ale s tím, že cenu přepravy musíte zaplatit přímo na místě kurýrovi. Balíček, maximálně čtyřicetikilový, si u vás doma vyzvednou i kurýři společnosti GLS. Za vyzvednutí ovšem zaplatíte 43 korun navrch k přepravnému. Další možností je odvézt balíček do některého z GLS ParcelShopů, kde je podání zásilky zdarma a platí se pouze přeprava jako taková.

Kolik na poště

Opět posíláme balíček o rozměrech 20 × 15 × 10 cm, který váží tři kila.

Spolujízda pro věci

Konečně poslední způsob přepravy větších i menších balíčků nabízí služby Zavezu.cz a Převezu.cz. Oba projekty propojují lidi, kteří potřebují poslat zásilku například z Berouna do Brna, s lidmi, kteří cestují po stejné trase a mají místo v autě nebo třeba batohu. Částka, kterou za odvoz zaplatíte, závisí na dohodě s převozníkem. Na Zavezu.cz si ji určíte sami a převozník ji buď akceptuje, nebo navrhne odměnu o něco vyšší (případně nižší, pokud chce zaujmout mezi ostatními nabídkami). Na Převezu.cz cenu jako první naopak určuje kurýr – minimální částka pro jednu zásilku dělá dvacet korun.

Na Převezu.cz ovšem musíte počítat také s poplatkem za zprostředkování odvozu, který se skládá z fixních deseti korun za každou zásilku a variabilní části – osmi korun a 17,2 procenta z přepravného. Na Zavezu.cz platí poplatek platformě – 20 procent z celkové odměny za každou převezenou zásilku – převozník.

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services