Z pár korun obrovský dluh? Před vymahačem dorazí výzva

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 12. 2. 2012 | 17 komentářů
Z pár korun obrovský dluh? Před vymahačem dorazí výzva
Dlužníci, kteří se dostanou do exekučního procesu, zaplatí za vymáhání od března méně.

Dlužníci, kteří se dostanou do exekučního procesu, zaplatí za vymáhání od března méně.

Vládou by v nejbližších dnech měly projít novely dvou vyhlášek, které stanovují náhrady a odměny advokátů a exekutorů.

V druhé polovině roku by pak měla vymizet praxe, kdy se dlužníci o svých závazcích dovídají až v momentě, kdy jejich dluh vzrostl o stovky procent.

Ministerstvo spravedlnosti totiž připravilo návrh takzvané předžalobní výzvy. Věřitel by tak dlužníka musel kontaktovat ještě před podáním návrhu na zahájení řízení. Pokud by tak neučinil, nebyla by mu přiznána náhrada nákladů řízení, přišel by tedy o několik tisíc.

Předžalobní výzva

Podle stávající právní úpravy nemá věřitel povinnost informovat dlužníka před tím, než uplatní svůj nárok u soudu.

V praxi se tak stává, že se lidé až po několika letech od vzniku dluhu dozvědí o tom, že s nimi bylo zahájeno nalézací a exekuční řízení a že soud nařídil exekuci.

V tento moment (jak si ukážeme dále v textu) je ale již dluh navýšen o odměny pro advokáta a exekutora a často se tak z původních několika stokorun stanou tisícikoruny.

Nejčastěji se o takovém postupu hovoří v souvislosti s dopravními podniky a černými pasažéry. I když dopravní podniky ujišťují, že výzvy k uhrazení dluhu posílají vždy, konkrétní příklady to nepotvrzují nebo hovoří o neúplné informaci o výši dluhu.

Praxe ukazuje, že současná úprava může působit potíže a může být dokonce zneužívána,“ řekla deníku Aktuálně.cz Tereza Palečková, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Proto ministerstvo nyní prosazuje změnu spočívající v požadavku, aby se věřitel předtím, než podá žalobu na plnění k příslušnému soudu, pokusil dlužníka kontaktovat. Aby ho tedy upozornil na existenci jeho dluhu a vyzval ho k včasnému uhrazení.

„Pokud žalobce žalovaného nekontaktuje a nevyzve k plnění a v následném soudním řízení bude úspěšný, nebude mu přiznána náhrada nákladů řízení,“ vysvětluje důsledky neposlání předžalobní výzvy Palečková. Dluh by se tedy v takovém případě nezvyšoval o odměny vymahačů.

Podle Palečkové je návrh teprve na začátku legislativního procesu a ministerstvo spravedlnosti odhaduje, že předžalobní výzvy budou povinné nejdříve od července letošního roku.

Méně pro advokáty a exekutory

Od března pak nezaplacený či zapomenutý dluh bude levnější. Ministerstvo spravedlnosti totiž aktualizovalo dvě vyhlášky (330/2001 Sb. a 484/2000 Sb.), kterými se upravuje výše odměn a náhrad nákladů advokátů a exekutorů.

„Obě vyhlášky prošly opětovným připomínkovým řízením a jejich účinnost je stanovena k 1. březnu tohoto roku,“ řekl on-line deníku Aktuálně.cz vedoucí tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka. Podle něj návrh velmi pravděpodobně projde v nejbližších dnech vládou.

Současný stav u bagatelních pohledávek (tedy pohledávek do deseti tisíc korun) je takový, že advokátovi náleží následující paušální odměny:

  • 4500 korun, pokud je předmětem řízení pohledávka do 1000 korun,
  • 6000 korun, v rozmezí pohledávky 1000 až 5000 korun,
  • 9000 korun, při pohledávce od 5000 do 10 000 korun.

Novela vyhlášky 484/2000 Sb. jednak rozšiřuje počet pásem a dále snižuje advokátům odměny. Od března budou takovéto:

  • 1000 korun, pohledávka do 100 korun,
  • 1800 korun, pohledávky od 100 do 500 korun,
  • 3000 korun, pohledávky od 500 do 1000 korun,
  • 4000 korun, pohledávky od 1000 do 2000 korun,
  • 5000 korun, pohledávky od 2000 do 5000 korun,
  • 7500 korun, pohledávky od 5000 do 10 000 korun.

Novela 330/2001 Sb. pak upravuje odměny a náhrady exekutora. Z pohledu dlužníka dochází k jedné důležité změně.

Anketa

Jak se vám nápad ministerstva spravedlnosti líbí?

V případě, že dlužník dnes do 15 dnů zareaguje na příkaz k úhradě nákladů exekuce (zaplatí), bude exekuce skončena a exekutorovi se sníží o polovinu (z 3000 na 1500 korun) odměna.

Podle současné úpravy se ale takto nesnižuje paušální náhrada hotových výdajů exekutora. Novela toto pravidlo zavádí a dlužník v případě, že náhrady exekuce do 15 dnů zaplatí, od března ušetří polovinu z této částky, která činí 3500 korun.

Z osmi set devatenáct tisíc

Teď se vrátíme k záměru ministerstva spravedlnosti zavést institut předžalobní výzvy.

Nyní se dlužník o svém dluhu určitě dozví v momentě, kdy převezme platební rozkaz. Tehdy ale už nemá zaplatit jen samotnou výši dluhu, ale i odměny advokáta.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 2. 2012 13:30, Michal

Jak se řeší exekuce v Německu a tak by to mohlo být i u nás, ale to by musel ministr Pospíšil chtít.

Městské soudy v Kehlu, Kolíně nad Rýnem, Rendsburgu, Bad Liebenwerdě, Hohenschönhausenu, Remscheidu, Vechtě, Altenkirchenu, Lemgu, Ulmu, Eislebenu, Stade, Grimmě, Schwarzenbecku atd. rozhodly podle jasného vzorce: Dlužník není povinen platit náklady, které vznikly v důsledku vymáhání dlužné částky externí agenturou. Tyto náklady nejsou považovány za součást škody, která věřiteli vznikla.
Například podle rozsudku městského soudu v Charlottenburgu, spisové číslo 206 C 184/02, soud odmítl náhradu nákladů na výběr dlužné částky. Konstatuje se, že žalující strana nemůže očekávat, že by obžalovaný reagoval spíše na výzvu inkasní agentury spíše než na jeho vlastní. Žalobce by měl postupovat tak, že ihned po vlastním neúspěšném varování předloží záležitost soudu, aby žádné dodatečné náklady nevznikly.
Z rozsudků německých městských soudů je zřejmé, že nemají zájem podporovat praxi, při níž se na dlužnících živí exekutorské kanceláře a pro věřitele je zase výhodné využívat jejich služeb, protože náklady uhradí ten, kdo dluží.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 2. 2012 10:12, MoB

Jen dvě věci: jak velký je rozdíl mezi podáním u pohledávky ve výši 500 a 5000 Kč? Jestli je to jenom ve výši sumy, tak si myslím, že by i výše odměny mohla být stejná - pořád se jedná o relativně malé sumy.

Druhý postřeh - o svůj dluh by se měl starat i dlužník. Když např. jedu na černo, tak to asi vím, že ano, a měl bych chtít svůj dluh splatit co nejdříve. Ne až mi přijde exekutor nebo ta výzva. To už je každopádně pozdě a vypovídá to, že dlužník na své dluhy kašle a exekuci si nejspíš zaslouží.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

7. 2. 2012 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

Roste počet předlužených, roste počet bankrotů, roste počet rozsudků proti těm, kteří cizopasí na lidech v dluhové pasti nebo na jejím okraji. Zajímá to skutečně někoho?

Očima expertů: Exekuce se utrhly ze řetězu. Kdo za to může?

3. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 41 komentářů

Očima expertů: Exekuce se utrhly ze řetězu. Kdo za to může?

Exekuce se v České republice vymknuly kontrole. Stal se z nich byznys, ze kterého profitují exekuční společnosti, advokátní kanceláře a inkasní firmy. Nároky věřitelů jsou odsunuty... celý článek

Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

4. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 147 komentářů

Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

Jezdíte na černo? Paní Jaroslava ne. Přesto po ní pražský dopravní podnik vymáhá šest set padesát tisíc a v exekuci jí chce zabavit i střechu nad hlavou. Má spravedlnost a lidskost... celý článek

Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?

8. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?

Za katr vás pošlou raz dva. Stačí chybička a i Mirek Dušín maže za mříže. Zato leckterý prevít z Bratrstva kočičí pracky dluží, kam se podívá, z věřitelů si dělá šoufky a běhá vesele... celý článek

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

13. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

Exekuce. Damoklův meč, který se vznáší nad každým, kdo včas nevyrovnal své účty. Někdo před ním kličkuje. Další odevzdaně čeká, až mu setne hlavu. A jiný zatím žije ve sladké nevědomosti.... celý článek

Partners Financial Services