Dluhopisy: smazává se rozdíl mezi výnosy na trhu EU a USA

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 18. 4. 2007
Dluhopisy: smazává se rozdíl mezi výnosy na trhu EU a USA
S dalším týdnem přišel i další růst výnosů. Dluhopisy ztratily ve Spojených státech i v Evropě, na vině jsou ostřejší komentáře ohledně vývoje inflace.

V USA byl zveřejněn zápis z březnového zasedání, na evropském kontinentu bylo událostí týdne čtvrteční zasedání Evropské centrální banky. Sazby byly ponechány, nadále ale platí obava z rychlejšího růstu spotřebitelských cen. Měnová politika tak zůstává expanzivní.

Výnosy na amerických vládních papírech dosáhly svých dvouměsíčních maxim, trh do instrumentů promítl zvýšené obavy z inflace. Minulý týden se ukázalo, že někteří představitelé z měnového výboru by mohli v budoucnu podporovat navýšení sazeb, aby zastavili růst cen. Trh s takovou variantou už spíše nepočítal. Pravděpodobnějším scénářem však zůstávají krátkodobě stabilní sazby a v druhé polovině roku pokles o 25 až 50 bodů. Zpomalení ekonomiky nedovolí bankéřům ještě více zdražovat peníze.

Výnos do splatnosti indexu 10letých vládních dluhopisů


Spojené státy

Dluhopisové trhy v minulých týdnech klesaly z důvodů nových zpráv ohledně vývoje inflace. Své dlouhé pozice také houfně uzavíraly hedgové fondy, spekulující na další pokles trhu. Zásadní událostí se stal zápis ze zasedání měnového výboru Fedu, ve kterém byl trh upozorněn, že další pohyb sazeb může být oběma směry.

V pátek byla oznámena čísla průmyslové inflace. Index PPI vzrostl nad očekávání, na úvod letošního roku zdražili především energie a potraviny, ostatní složky jsou víceméně stabilní.

Růst výnosů by zase měl být limitován těmi, kteří věří ve výraznější potvrzení zpomalení americké ekonomiky. Výnosy na dvou letech stouply o 13 bodů, dluhopisy s kratší splatností v současnosti přinášejí investorům totéž co dlouhé papíry. Pokud se potvrdí obavy z inflace, mohla by se křivka na svém kratším konci podívat i ke 4,90 %.


Evropa

Trhy jsou delší dobu připravovány na další akce ze strany Evropské centrální banky, minulý týden se přidaly další úvahy o revizi očekávaného růstu HDP v letošním roce (směrem nahoru) a také o tom, že by se ECB mohla odhodlat zvyšovat úrokové sazby i o 50 bazických bodů. Výsledek: další růst výnosů.

Na krátkém konci se výnosy v současnosti pohybují na úrovni 4,14 % p.a. Rozpětí mezi dvouletými a desetiletými dluhopisy se stále snižuje, tvar výnosové křivky je stále plošší, za což můžou obavy z vyššího na navyšování úrokových sazeb.

Co je ale důležitější, tyto obavy narovnávají rozdíl mezi výnosy na evropském a americkém trhu. Rozpětí mezi desetiletými evropskými a americkými papíry byl ke konci minulého týdne poloviční proti úrovním s minulého roku.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

Zajímavá makroekonomická data byla k vidění v regionu. Vesměs dopadla všechna podle očekávání. Domácí inflace se stále pohybuje pod hladinou 2,0 % (+1,9 %). Silná zůstávají také čísla průmyslové i stavební výroby. Růst výnosů tedy pochopitelný, nižší relativní čísla znamenají, že trh předpokládá, že ČNB (profil, názory) bude navyšovat sazby pomalejším tempem než ECB v zemích eurozóny, především díky posilující koruně (profil, názory).
Výnosy u dvouletých dluhopisů se pohybují o 60 bodů nad současnými sazbami, desetileté na úrovni evropských.

Silná data byla oznámena také na Slovensku. Stabilní inflace zůstává jak na Slovensku, tak v Polsku, kde je trh připraven na další navyšování sazeb.

V Maďarsku vzrostly ceny o 9 %, silný forint a zpomalení ekonomiky by však měly trh nasměrovat k nižším sazbám. Někteří analytici hovoří o poklesu sazeb až o jedno procento.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

 

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

12. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

Kdo čekal, že se alespoň v minulém týdnu projeví některé ze známek slábnoucí americké ekonomiky, byl zklamán. Údaj týdne, počet nově vytvořených pracovních míst, dopadl nad očekávání... celý článek

Dluhopisy: výnosy stále rostou

4. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: výnosy stále rostou

Již druhý týden po sobě můžeme na světových dluhopisových trzích sledovat rostoucí výnosy. Trh se vzpamatoval z korekční vlny na akciových trzích velmi rychle, což dluhovým instrumentům... celý článek

Dluhopisy: krize na americkém nemovitostním trhu se nepotvrdila

28. 3. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Dluhopisy: krize na americkém nemovitostním trhu se nepotvrdila

Dluhopisové trhy minulý týden jak v USA tak v Evropě spíše ztrácely, další pokles výnosů byl k vidění jen na maďarském trhu. Trh ve Spojených státech není plně přesvědčen o rychlosti,... celý článek

Dluhopisy: poklesy akcií vynášejí dluhopisy opět na výsluní

21. 3. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: poklesy akcií vynášejí dluhopisy opět na výsluní

Po dalším týdenním poklesu na amerických akciových trzích se investorská veřejnost opět uchyluje k investicím do méně rizikových aktiv. To pomáhá i americkým vládním dluhopisům, které... celý článek

Dluhopisy: pravděpodobnost recese v USA vzrostla na 50 %

14. 3. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Dluhopisy: pravděpodobnost recese v USA vzrostla na 50 %

Zatímco se dluhopisové trhy po minulých poklesech na akciových trzích vrátily zpět na své původní úrovně, ceny vládních papírů ve Spojených státech v sobě i po minulém týdnu zahrnují... celý článek

Partners Financial Services