ČS nemovitostní: zatím jen "drahý peněžák", co čeká na změnu zákona

ČS nemovitostní: zatím jen "drahý peněžák", co čeká na změnu zákona
První nemovitostní fond v ČR, který vytvořila Česká spořitelna, zatím nemůže nakupovat do portfolia nemovitosti. Čeká na změnu zákona o bankách. Peníze investorů tak budou několik měsíců ležet jen v likvidních dluhopisech. Kdy přijde novela? Naplní se pesimistické předpovědi, že současní investoři vstoupili do "drahého peněžáku"? Co můžeme očekávat do budoucna?

Základní informace o tomto na českém trhu novém typu investování jsme psali v článku První ČS Nemovitostní spustí v březnu. Jak to s fondem aktuálně vypadá? 

Tomáš Trčka, generální ředitel REICO investiční společnosti České spořitelny, a jeho tým už mají vytipováno několik konkrétních nemovitostí, jež hodlají v brzké době pořídit do portfolia ČS nemovitostního fondu. "Jedná se o komerční nemovitosti, například kancelářské budovy s pořizovací cenou od deseti miliónů eur výše. Zpočátku se budeme regionálně zaměřovat na velká města v České republice - Prahu, Brno a krajská města. V následujících letech bychom rádi expandovali na Slovensko a do dalších zemí střední a východní Evropy, v nichž působí skupina Erste Bank," řekl časopisu Fond Shop Tomáš Trčka.


Fond již má k nákupu vytipovány konkrétní nemovitosti na území ČR.

ČS nemovitostní fond, jehož správcem je REICO investiční společnost, stoprocentní dceřiná společnost České spořitelny (profil, názory), získal licenci od České národní banky (profil, názory) na začátku února 2007. Podílové listy fondu se prodávají na pobočkách České spořitelny od začátku března. Během prvního měsíce existence fondu přiteklo od investorů 169 mil. korun. (Jak do tohoto fondu investovat jsme psali zde.) V současné době "čekají" v likvidní formě, než budou použity k nákupu prvních nemovitostí. Portfolio fondu nyní tvoří dluhopisy s krátkou dobou do splatnosti.

Pořízení vyhlédnuté nemovitosti do portfolia fondu bude probíhat koupí firmy, jež danou nemovitost vlastní. "Jedná se o účelově vytvořené společnosti. Jedinou jejich ekonomickou aktivitou je vlastnictví a správa dané nemovitosti," sdělil Trčka. Popsaný způsob nabývání komerčních nemovitostí je na českém trhu podle něj běžný. Nemovitostní firmy nakupované do portfolia fondu mají formu akciových společností nebo společností s ručením omezeným a jejich podíly nejsou obchodované na burze.


Rozjezd až po novele

Jak dlouho bude trvat, než se v portfoliu fondu objeví první nemovitosti, zatím není jasné. Podle platného znění zákona o bankách a souvisejících předpisů nemohou investiční společnosti, jejichž vlastníkem je banka, nabývat podíly v nemovitostních firmách. Ministerstvo financí zpracovalo novelu zákona, která toto omezení ruší. V současné době prochází schvalovacím procesem v parlamentu. První koupě nemovitostí do portfolia fondu budou moci proběhnout po nabytí účinnosti novely.

Generální ředitel Trčka je ohledně rychlosti legislativních změn optimistou. "Předpoklá-dám, že pořízení prvních nemovitostí do portfolia fondu je otázkou dvou až tří měsíců," sdělil. Přiznává však, že "zadrhnutí se" novely v parlamentu nebo na podpisu u prezidenta by za určitých podmínek mohlo znamenat zdržení nákupu nemovitostí.

Zdržení faktického rozjezdu nemovitostního fondu by pro investory znamenalo naplnění vývoje, který předpovídali někteří pesimisté: Současní investoři by vstupovali do "drahého peněžáku". Správcovský poplatek ČS nemovitostního fondu činí 1,75 % ročně, vstupní 3,8 % a méně podle objemu vkládaných prostředků a výstupní 3 % (výstupní poplatek bude účtován pouze po dobu prvních tří let existence fondu).

Jak investovat do realitních společností?

Do realitních společností lze vedle realitních fondů (viz např. článek První ČS Nemovitostní spustí v březnu) investovat prostřednictvím některých indexových certifikátů nebo ETF (Exchange Traded Funds), popřípadě přímo do jednotlivých realitních titulů. O tom, že investice do nemovitostních fondů, tzv. REITs (real estate investment trust), mohou již být zajímavým řešením i pro širším české vrstvy investorů, jsme psali v článcích Přicházejí nemovitostní fondy pro každého? a Nemovitostní fondy pro všechny aneb co umožní novela.


Vedle zákona o bankách brzdí rozjezd českých nemovitostních fondů i některé daňové zákony. Na základě výkladu ministerstva financí by podle současné daňové legislativy musely nemovitostní fondy platit daň z převodu nemovitosti při přímém nákupu nemovitostí do portfolia a navíc by náklady na pořízení nemovitosti nemohly odepisovat. Oba problémy v podstatě zabraňují nemovitostním fondům pořizovat do portfolia nemovitosti "napřímo". Řešením je výše popsané pořízení nemovitosti "ve skořápce" nemovitostní firmy. Ministerstvo slibuje, že daňové zákony budou časem změněny tak, aby přímému pořízení nemovitostí do portfolia nemovitostních fondů nebránily.


Jaké čekat zhodnocení

Nemovitostní fondy s přímými investicemi do nemovitostí se v Německu, kde fungují již delší dobu, ukázaly být konzervativní, neustále mírně rostoucí investicí, která investory chrání před náhlými výkyvy na kapitálovém trhu (viz graf). Výnos z pronájmu nemovitostí bývá v průměru jen o něco málo vyšší než výnos státních dluhopisů.

Nevýhodou nemovitostních fondů je skutečnost, že musí držet 20 % až 50 % portfolia v likvidní formě, aby v případě zvýšeného zájmu o výběr z fondu nemusely rychle prodávat nemovitosti pod cenou. Umístění likvidní části portfolia do konzervativních instrumentů, např. fondů peněžního trhu, pak snižuje výkonnost nemovitostního fondu. Umístění likvidní části do rizikovějších instrumentů, např. akciových nemovitostních fondů, zase zvyšuje rizikovost.

Článek vyšel v časopise Fond Shop.

Nepřehlédněte nový speciál Jak na opce.
Opce mohou sloužit jak k ryze investičním účelům, tak ke spíše spekulativním obchodům. Investiční seriál Jak na opce vás seznámí nejen se zásadami opčního obchodování a základními definicemi a pravidly, ale na příkladu praktických ukázek vám přiblíží i komplexnější strategie. Zjistíte také, jak se opce využívají při sestavování zajištěného fondu. Nechybí ani nové unikátní kalkulačky.

Využijete této novinky? Co si o ČS Nemovitostním fondu myslíte?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2007 14:37, Jarmilo

Pane Šafránku, u poplatků za použití dálnice nám taky zákonodárce vypráví, že se to spotřebitele nedotkne, protože to přece platí přepravce. Prostě se o výši daně zvedne cena oné nemovitosti, protože prodávající není sociálka, aby prodával se ztrátou.

Zobrazit celé vlákno

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 4. 2007 10:57, všudybyl

reklama?
ale no tak!

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Uvařte si svůj vlastní zajištěný fond

18. 4. 2007 | Petr Syrový

Uvařte si svůj vlastní zajištěný fond

V dnešním článku nahlédneme do kuchyně výrobců zajištěných fondů a zároveň se podíváme na ceny ingrediencí, ze kterých se zajištěný fond připravuje. Budete si tak moci zajištěný fond... celý článek

Nemovitostní fondy pro všechny aneb co umožní novela

14. 4. 2006 | Marek Janečka

Nemovitostní fondy pro všechny aneb co umožní novela

Novela zákona o kolektivním investování by měla vytvořit podmínky pro zakládání otevřených fondů investujících do nemovitostí nejen v ČR ale i v zahraničí. Fondy budou přístupné i drobným... celý článek

Přicházejí nemovitostní fondy pro každého?

14. 2. 2006 | Petr Vykoukal

Přicházejí nemovitostní fondy pro každého?

Novela zákona o kolektivním investování slibuje převratnou novinku – zpřístupnění nemovitostních fondů širším vrstvám investorů díky nižšímu investičnímu limitu. Norma ovšem vyvolává... celý článek

Vyplatí se právě vám investovat do nemovitosti? Spočítejte si to!

2. 2. 2006 | Petr Syrový

Vyplatí se právě vám investovat do nemovitosti? Spočítejte si to!

Uvažujete o koupi nemovitosti za účelem jejího pronájmu? Máme pro vás exkluzivní nástroj: kalkulačku, která například spočítá, jaké měsíční cash flow bude vaše investice generovat či... celý článek

Zajištěné fondy také nesou rizika

19. 12. 2005 | Petr Vykoukal

Zajištěné fondy také nesou rizika

Dosáhnout velkého výnosu bez rizika bylo a je snem většiny investorů. Zdánlivým naplněním tohoto snu jsou garantované fondy, zdůrazněme ale slovo zdánlivý. Inflace a vstupní poplatky... celý článek

Partners Financial Services