Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 12. 4. 2007
Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů
Kdo čekal, že se alespoň v minulém týdnu projeví některé ze známek slábnoucí americké ekonomiky, byl zklamán. Údaj týdne, počet nově vytvořených pracovních míst, dopadl nad očekávání dobře a dluhopisům v USA příliš nepomohl. Spolu s americkým trhem se vydaly výše také výnosy u evropských vládních papírů.

Pokles cen dluhových instrumentů a současný reverzní růst výnosů měla na svědomí právě nová čísla z amerického trhu práce. Trhy stále čekají na nějaké potvrzení již dlouho proklamovaného zpomalení, nových pracovních míst se očekávalo kolem 120 000, ve skutečnosti ale ekonomika vytvořila míst výrazně výše, 180 000. Trhy v pátek zaznamenaly velmi silný růst výnosů až k úrovním, které za současných očekávání mohou být pro investory velmi atraktivní.

Spojené státy

Již třetí týden za sebou rostly výnosy po celé délce křivky, což v úvodu tohoto týdne (v USA nebyl v pondělí svátek) další růst trochu zbrzdilo. Souvztažný cenový pokles většina trhu považuje za v krátkém horizontu konečný, protože výnosy na úrovních o 50 bodů níže, než je současné nastavení úrokových sazeb, by měly investory opět přilákat.

Trhy se po lepších číslech z pracovního trhu obávaly, že více pracovních míst ovlivní růst mzdových nákladů. A obava z rychlejšího růstu cen je především v útrobách Fedu stále aktuální. To je také snad jediný faktor, který za současné konstelace mohl udržet sazby delší dobu na 5,25 %.

Trh tedy minulý týden na cenách ztratil, výnosy šly výše, na krátkém i dlouhém konci kolem úrovně 4,75 % p.a. do splatnosti.

Výnos do splatnosti indexu 10letých vládních dluhopisů


Evropa

Růst výnosů byl k vidění také na starém kontinentu poté, co na trhu přistála další dávka dobrých makroekonomických dat. Nad očekávání se v březnu dařilo průmyslu, vzrostla průmyslová výroba a také růst nových zakázek výrazně překonal očekávání.

Výnosy vládních papírů se tak v současnosti vyskytují nejvýše za poslední 4 roky. Dobrá situace co se týče výhledu evropského růstu povede ke skutečnosti, že politika ECB zůstane nadále expanzivní.

Výnosy zohledňují navýšení sazeb až ke 4,00 %, což zřejmě pro J.-C. Tricheta, prezidenta ECB, nebude velký problém. Otázkou zůstává, zda se na této hranici zastaví nebo půjde výše. Dvouleté papíry nesou 4,04 % p.a. do splatnosti.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

Tradiční obrázek, trendový růst výnosů v České republice i Polsku. Rating byl v Polsku zvýšen již před více než týdnem (S&P) a na domácí scéně agentura Fitch rating potvrdila.

V Maďarsku také stále stejná pohádka. Trhy čekají na lepšící se rozpočtovou kázeň, vývoj státního rozpočtu v letošním roce je pro dluhopisový trh pozitivním překvapením. V průběhu roku se zřejmě dočkáme mírného snížení sazeb.

Další růst výnosů domácích dluhopisů vynesl dlouhý konec křivky ke stejným výnosům jako nesou evropské vládní papíry, a to 4,10 % p.a. do splatnosti. Na kratším konci se počítá s dvojím navýšením sazeb v letošním roce.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále? 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: výnosy stále rostou

4. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: výnosy stále rostou

Již druhý týden po sobě můžeme na světových dluhopisových trzích sledovat rostoucí výnosy. Trh se vzpamatoval z korekční vlny na akciových trzích velmi rychle, což dluhovým instrumentům... celý článek

Dluhopisy: krize na americkém nemovitostním trhu se nepotvrdila

28. 3. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Dluhopisy: krize na americkém nemovitostním trhu se nepotvrdila

Dluhopisové trhy minulý týden jak v USA tak v Evropě spíše ztrácely, další pokles výnosů byl k vidění jen na maďarském trhu. Trh ve Spojených státech není plně přesvědčen o rychlosti,... celý článek

Dluhopisy: poklesy akcií vynášejí dluhopisy opět na výsluní

21. 3. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: poklesy akcií vynášejí dluhopisy opět na výsluní

Po dalším týdenním poklesu na amerických akciových trzích se investorská veřejnost opět uchyluje k investicím do méně rizikových aktiv. To pomáhá i americkým vládním dluhopisům, které... celý článek

Dluhopisy: pravděpodobnost recese v USA vzrostla na 50 %

14. 3. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Dluhopisy: pravděpodobnost recese v USA vzrostla na 50 %

Zatímco se dluhopisové trhy po minulých poklesech na akciových trzích vrátily zpět na své původní úrovně, ceny vládních papírů ve Spojených státech v sobě i po minulém týdnu zahrnují... celý článek

Dluhopisy: propad výnosů na všech trzích

6. 3. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: propad výnosů na všech trzích

Nervozita na akciových trzích stlačila výnosy vládních dluhopisů. Ty si tak připsaly nejvyšší týdenní zisky za posledního půlroku. Především obava, že růst ve Spojených státech dále... celý článek

Partners Financial Services