Dluhopisy: propad výnosů na všech trzích

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 6. 3. 2007
Dluhopisy: propad výnosů na všech trzích
Nervozita na akciových trzích stlačila výnosy vládních dluhopisů. Ty si tak připsaly nejvyšší týdenní zisky za posledního půlroku. Především obava, že růst ve Spojených státech dále zpomalí, přiměla investory stáhnout se z více rizikových aktiv.

Na trhy se znovu vrátily obavy z poklesu hospodářského růstu ve Spojených státech. Horší makroekonomické ukazatele a prohlášení bývalého šéfa Fedu o možné recesi již v letošním roce poslaly jasný signál k navýšení prémie na více rizikových aktivech, což v důsledku vedlo k výraznému poklesu výnosů na všech dluhopisových trzích.


Spojené státy

Kapitálové trhy se v minulém týdnu polekaly silné prodejní vlny, která zasáhla trhy akciové. Komentář Alana Greenspana a horší čísla americké spotřeby vyvolaly přesun z více rizikových instrumentů, čímž vládní papíry získaly na ceně. Výnosy na trhu klesly nejvíce za posledních pět měsíců.

Výnosy se u dvouletých vládních dluhopisů snížily o 23 bodů, v současnosti nesou dluhopisy s touto splatností 4,57 % p.a. Trh tak do ocenění zahrnuje trojí snížení sazeb. Lze ovšem předpokládat, že pokud se nepotvrdí domněnky ohledně tvrdšího přistání americké ekonomiky, výnosy se na kratším konci vrátí opět mírně výše.

V případě některých horších dat bychom se naopak takového scénáře nemuseli dočkat, a dluhopisový trh by tak i v delším časovém horizontu získával. Více volatilní kratší konec výnosové křivky v závislosti na posledním vývoji totiž ubral více než výnosy instrumentů s delší splatností.

Výnos do splatnosti indexu 10letých vládních dluhopisů


Evropa

Na evropském kontinentu byl k vidění velmi podobný obrázek. Vládní papíry získávaly v průběhu celého minulého týdne, spolu s dalšími dvěma dny předminulého týdne tak vytvořily nejdelší ziskové období za poslední rok a půl.

Výnosová křivka je v Evropě obecně méně volatilní, výnosy proto klesly méně než ve Spojených státech, zato po celé délce výnosové křivky. V Evropě totiž stále panuje názor, že i přes poslední vývoj a výprodejní náladu, bude Evropská centrální banka v březnu navyšovat sazby, což drží krátký konec křivky výše. Jen připomeňme, že se ceny dluhopisů pohybují inverzně k výnosům.

Pro budoucí vývoj trhu bude stěžejní, jak hluboký propad zasáhne akciové trhy v konečném důsledku. Pokud by byla korekce dlouhodobější, mohly by úvahy růstu sazeb ustoupit do pozadí, především pokud by dále klesla inflační rizika a došlo by ve světle globálního poklesu ke snížení cen energií.


Region střední Evropy

Výnosy v regionu střední Evropy nepotvrdily vývoj v eurozóně. S poklesem akciových trhů a růstem rizikové prémie, kterou investoři požadují za své investice, totiž rostou také kreditní spready. Investoři se totiž zbavují všech rizikovějších typů aktiv, mezi něž nepatří jen akcie ale také dluhové papíry rozvíjejících se zemí.

Výnosy spadly na domácí scéně i v Polsku, maďarský trh ale ztratil na cenách - potvrzují se důvody popsané v předchozím odstavci.

V pozadí tak zůstala zasedání jednotlivých centrálních bank v regionu. Bez většího rozruchu i změn. Sazby zůstaly ve všech čtyřech zemích na svém.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: výnosy amerických vládních papírů ještě klesnou

28. 2. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: výnosy amerických vládních papírů ještě klesnou

Dluhopisový trh minulý týden z velké části reagoval na vyšší než očekávanou inflaci ve Spojených státech a nižší hodnocení důvěry v německou ekonomiku. České dluhopisy byly v závěsu,... celý článek

Kompletní seznam odpovědí Petra Koláře

21. 2. 2007 | Kateřina Boušová

Dluhopisy: překvapivě velký zájem o americké vládní dluhopisy

14. 2. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: překvapivě velký zájem o americké vládní dluhopisy

Americké dluhopisy v posledním týdnu získaly, na trhu se projevila nečekaně velká poptávka v aukci nových vládních dluhopisů. Proto se i přes upozornění některých představitelů Fedu... celý článek

Dluhopisy: Trichetův vztyčený inflační ukazováček" se stále nepotvrzuje

6. 2. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Trichetův vztyčený inflační ukazováček" se stále nepotvrzuje

Po dlouhém čekání se dluhopisovým trhům minulý týden opět dařilo. A mohou za to nová makroekonomická data. Ze Spojených států přišla horší čísla z trhu práce a ve "staré" Evropě se... celý článek

Dluhopisy: zrychlující ekonomika USA trhům nesvědčí

31. 1. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Dluhopisy: zrychlující ekonomika USA trhům nesvědčí

Již několik týdnů píšeme o poklesech dluhopisových trhů. Výjimkou nebyl ani minulý týden. Trhy opět ovlivnila lepší data přicházející ze Spojených států. V Evropě narůstají obavy z... celý článek

Partners Financial Services