Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen 2007

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen 2007
Březen bohužel jasnou odpověď, jak je to ve skutečnosti s budoucím vývojem největších světových ekonomik, opět nepřinesl. "Předpověď" zase jen naznačil. Víme tedy stále to samé: zpomalení ve Spojených státech nabírá jasnějších kontur, naopak Evropa prokazuje další známky oživení. Podívat se ale konkrétněji můžeme na to, jak úspěšný byl loňský rok pro českou ekonomiku. Předejme domácímu hospodářství vysvědčení 2006.

I přes skutečnost, že se situace na trhu s americkými rezidenčními nemovitostmi v průběhu měsíce března nijak nezlepšila, dospěl trh k názoru, že budoucí růst v USA nebo dokonce úvahy o možné recesi v této ekonomice nejsou na počátku letošního jara významné. Do popředí zájmu se dostává inflace, v posledním komentáři k rozhodnutí o ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni, více viz zde, zůstávají právě inflační rizika největším strašákem.

Inflační tlaky rostou také v zemích eurozóny, a to již delší dobu. Další potvrzení nebývalého ekonomického oživení bylo potvrzeno také v březnu, vzrostlo hodnocení ekonomického sentimentu i spotřební nálada. Lepší se také situace na trhu práce a v neposlední řadě rostou ale také spotřebitelské ceny.


Spojené státy

Poslední měsíc potvrdil minulé náznaky zpomalení amerického produktu. Alan Greenspan, bávalý šéf Fedu má na trhy stále velký vliv. V polovině měsíce předpověděl Spojeným státům 30% pravděpodobnost recese na konci letošního roku. K tomuto závěru ho přiměly další spíše chabé výsledky amerického realitního trhu. Prodeje stávajících domů se sice zlepšily, ale sedmileté minimum u prodejů nových domů naznačuje, že trh s rezidenčními nemovitostmi ještě stabilní není, více o tématu viz zde.

 
Ztratí na konci letošního roku hospodářství USA dech?

Myslí si to také Fed, jeho názor na letošní mírnější ekonomický růst s poklesem inflačních tlaků se zatím vyplňuje jen z poloviny. Jádrová inflace totiž zůstává stále na vysokých úrovních. Fed sice vypustil z komentářů slovíčka ohledně dalšího utahování měnové politiky a postupně si připravuje půdu pro budoucí snížení úrokových sazeb,skutečnost, že bude docházet k pomalejšímu poklesu inflačních čísel, může ale udržet úrokové sazby ještě nějakou tu dobu na stávající úrovni. Po březnovém zasedání zůstávají na úrovni 5,25 %.

Spotřebitelské ceny v únoru přidaly na tempu. Po lednovém poklesu cen s energiemi (meziměsíčně -1,5 %) vzrostly v únoru ceny pohonných hmot o 0,9 % , celkově tak přispěly k růstu o 0,4 % (meziročně +2,4 %). Trhy přitom očekávaly o 0,1 p.b. nižší číslo. Relativně vysoko ale stále zůstává jádrová inflace (meziročně +2,7 %).

Silný zůstává trh práce. V březnu byly revidovány hodnoty z přelomu roku (výše) a míra nezaměstnanosti klesla z lednových 4,6 % na únorových 4,5 %. Trh práce bude v následujícím období důležitým barometrem stavu celé ekonomiky, horší data by mohla ovlivnit chování amerických domácností a jejich spotřebu.


Evropská unie

Projekce růstu domácího produktu se během posledního měsíce příliš nezměnily. Celá Evropa v současnosti vypadá v nebývalé kondici, což také potvrzují poslední ukazatele. Největší obavy tak panují z budoucího růstu cen, ale to také není nic nového. Struktura HDP potvrdila klíčový význam exportu, růst za poslední čtvrtletí minulého roku byl potvrzen na 0,9 % (mezičtvrtletně), za celý rok 2006 potom vzrostl produkt o 3,3 %.

Inflace v únoru zůstala na meziroční úrovni 1,8 %. Meziměsíčně vzrostly ceny spotřebního zboží o 0,3 %. To sice nepředstavuje bezprostřední nebezpečí, ale především Evropská centrální banka vidí rizika ve velmi rychlém růstu peněžní zásoby, který v březnu zrychlil na 10 % a přispěje k dalšímu utahování měnové politiky. V březnu ECB navýšila sazby na nových 3,75 %, což zřejmě ještě chvíli vydrží. Pro konec letošního roku trh předpokládá růst o 25 bodů na 4,00 %.

 
Euro stále posiluje. 

Pozitivní vývoj s sebou přinesly také německé předstihové ukazatele Ifo a ZEW. Potvrdily, že expanze v hospodářství pokračuje, roste poptávka po práci i spotřební nálada spotřebitelů. Výsledky ukazatele Ifo skončily dokonce výše než v únoru, když se zmírnily obavy z většího dopadu poklesu HDP v USA na vývozní schopnost německé ekonomiky a zlepšila se situace v maloobchodu.

Maloobchodní tržby přitom na úvod měsíce trochu zklamaly. Meziměsíčně poklesly o celé jedno procento, na meziroční bázi o 0,1 %. Slabší zůstávají především tržby z prodeje potravin.

Díky pokračujícím problémům americké ekonomiky v průběhu měsíce března získalo také euro (profil, názory). Kurz k americkému dolaru (profil, názory) oslabil z 1,323 USD/EUR na 1,335 USD/EUR. Trh vnímá euro jako druhou rezervní měnu po americkém dolaru, jeho pozice v devizových rezervách centrálních bank rok od roku roste (právě na úkor dolaru).


Česká republika

Na úvod měsíce byl potvrzen růst domácího produktu z roku 2006. Ten meziročně vzrostl o 6,1 %, stejně jako předloni, na čemž se z velké míry podílel růst domácí poptávky a firemní investice.

Výhled pro domácí ekonomiku se také nemění. Dobré výsledky české ekonomiky v posledních dvou letech se odrazily také v růstu mezd v roce 2006. Za celý rok vzrostly platy o 6,5 %, více v podnikatelském než státním sektoru. Průměrná mzda v minulém roce činila 20 211 CZK.

Česká ekonomika 2007: čeká nás úspěšný rok?
Růst české ekonomiky letos mírně poleví, schodek se naopak vyšplhá až k 130 miliardám Kč. Vzrostou ceny bydlení a potravin, nezdraží ale třeba benzín. Spotřebovávat budeme ještě více než loni, úvěry budou nadále levné. Nezaměstnaných moc neubude, zaměstnaní vydělají v průměru o 1 100 Kč měsíčně víc. Za české koruny si v zahraničí koupíme více. Jak se české ekonomice, a tedy nám všem, letošní rok vydaří? Přečtěte si zde.

Zajímavostí byla díky kratšímu únoru hned dvě březnová zasedání centrální banky. Sazby se neměnily ani na jednom. Základní repo sazba zůstává na 2,50 % a také výhled pro nejbližší období značí podle posledních komentářů spíše stabilitu. Letos čekáme dvě navýšení až na 3,00 %. ČNB (profil, názory) v březnu také oznámila, že od roku 2008 upraví svá zasedání (jen 8x do roka).

Minulý měsíc mírně zklamala čísla zahraničního obchodu. Očekávání přebytku na úrovni 13,5 mld. CZK byla přehnaná, i tak je lednové saldo 11 mld. CZK solidní. Překvapením je po třech letech snížení přebytku u obchodů se strojírenskými výrobky a auty.

Sílící domácí poptávka se odrazila v lednových maloobchodních tržbách. Ty vzrostly o 7,7 %, velký podíl na tomto výsledku má lepšící se situace na trhu práce a také slušný růst mezd.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.


Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.

Jaký vývoj očekáváte v dubnu? Jakého růstu dosáhne český HDP letos? Jaký očekáváte vývoj sazeb? 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Realitní trhy: nákupní nálada vládne i po korekci

5. 4. 2007 | Robert Šíbl

Realitní trhy: nákupní nálada vládne i po korekci

Korekce na akciových trzích neminula ani trhy realitní. Rizika, která s investováním do realit souvisejí, si tak investoři na celém realitním trhu pořádně uvědomili na konci února a... celý článek

Dluhopisy: výnosy stále rostou

4. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: výnosy stále rostou

Již druhý týden po sobě můžeme na světových dluhopisových trzích sledovat rostoucí výnosy. Trh se vzpamatoval z korekční vlny na akciových trzích velmi rychle, což dluhovým instrumentům... celý článek

Komodity: osvědčují se jako vhodná diverzifikace portofila

29. 3. 2007 | Robert Šíbl

Komodity: osvědčují se jako vhodná diverzifikace portofila

I když většina investorské veřejnosti považuje komoditní trhy za snad nejrizikovější formu investic, když se ke konci února zvýšila pravděpodobnost recese v USA a trh se začal houfně... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: prosinec 2006

15. 1. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: prosinec 2006

Poslední měsíc loňského roku naznačil, že americké hospodářství nabírá druhý dech. Překvapivě se také americké indexy prodejů nových i stávajících domů odrazily ze svých lokálních minim.... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: listopad 2006

7. 12. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: listopad 2006

V regionu tradičně ke konci měsíce zasedaly centrální banky. Ta česká ponechala sazby na 2,50 %, pokles cen v minulém měsíci nezavdaly důvod pro změnu v nastavení sazeb. Rizika prognózy... celý článek

Partners Financial Services