Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: prosinec 2006

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: prosinec 2006
Poslední měsíc loňského roku naznačil, že americké hospodářství nabírá druhý dech. Překvapivě se také americké indexy prodejů nových i stávajících domů odrazily ze svých lokálních minim. Pozitivní čísla přišla též z Evropy. Nižší růst cen vydržel díky stále levným energiím, nálada je dobrá, např. index Ifo se ocitl nejvýše od sjednocení Německa. Česká koruna opět předvedla další nečekaný posun k novým maximům.

Projekce vývoje v roce 2007 se mírně posunula, protože trendový scénář nyní hovoří o lepší kondici americké ekonomiky, než by se mohlo zdát v měsíci listopadu. Především ke konci měsíce překvapil obrat na trhu rezidenčních nemovitostí. Na solidních úrovních se držela americká spotřeba domácností, také díky vánočním svátkům.

Vývoj v zemích eurozóny se v posledním období dále zlepšuje. Křehký zůstává růst poptávky, ale nálada je celkově pozitivní. Tak alespoň hodnotí současnou situaci předstihové ukazatele Ifo a ZEW.


Spojené státy

Teplejší počasí v prosinci drželo při zemi vývoj inflace. Celkové inflace i inflace u jádra (bez cen energií a potravin) v meziměsíčním vyjádření stagnovala. Trhy přitom čekaly růst o 0,2 %.


Zdá se, že americké hospodářství nabírá druhý dech.

Zastavil se především pokles na trhu nemovitostí, který stál za minulým poklesem projekcí růstu HDP v tomto i příštím roce. Indexy prodejů nových i stávajících domů se odrazily ze svých lokálních minim a trh nyní prožívá menší "zmrtvýchvstání". Co je však důležitější, nepotvrdil se dopad poklesu cen realit do spotřebního sentimentu amerických domácností.

Díky tomu dopadla lépe také čísla amerických maloobchodních tržeb. Předpokládaný pokles o 0,1 % proti listopadu se ve skutečnosti nepotvrdil a tržby v maloobchodu vzrostly o celé 1,0 %. Spotřební nálada zůstává nadále velmi solidní. Index důvěry spotřebitelů v prosinci vzrostl a je blízko hodnot z dubna roku 2006.

Zasedání americké centrální autority, Fedu, dopadlo podle očekávání. Měnový výbor ponechal "over-night" sazby na stávajících 5,25 %. Důvody: pokles ekonomického růstu, ochlazení na trhu realit a nižší inflační tlaky (nižší ceny energií). Dokonce se velmi zvýšily odhady poklesu sazeb v prvním čtvrtletí 2007. Současná situace je ale taková, že nejsou důvody pro další růst, není však ani příliš důvodů pro pokles. Inflace je sice stabilní, ale bez cen energií a potravin je nadále zvýšená, na což Fed v minulosti vždy velmi pružně reagoval. Proto lze čekat v střednědobém horizontu spíše stagnaci na 5,25 %.

Problémy působí vývoj americké měny. Dolar (profil, názory) se v úvodu prosince propadl až k 1,340 a celý měsíc potom vydržel v horizontu 1,305 – 1,335 USD/EUR.

Výhled pro americkou ekonomiku se zlepšuje, konsensuálním tržním scénářem nadále zůstává tzv. měkké přistání.


EU-15

V prosinci jsme mohli být svědky dalšího potvrzení pokračujícího růstu. Pozadu ale stále zůstává spotřeba domácností. Za růstem stojí investice a export, ten ale může být v budoucnu ovlivněn prudkým posílením eura k dolaru.

Také trend inflace z posledních měsíců zůstává potvrzen. Celý rok 2006 skončí růstem cen mírně nad dvěmi procenty (2, 2 %). Pokles inflačních tlaků hovoří pro stagnaci úrokových sazeb v eurozóně, ale prezident ECB Trichet dlouhodobě jasně naznačuje svůj postoj k razantnější měnové politice.

Evropská centrální banka tak v prosinci navýšila základní sazbu na 3,50 % a poslední vývoj naznačuje, že v tom hodlá pokračovat také na počátku letošního roku. I když je inflace nižší než by hovořilo pro růst sazeb, nadále vysoký zůstává růst peněžní zásoby v zemích eurozóny. Představa bankéřů o růstu kolem 4,50 % není ve skutečnosti potvrzována, růst zásoby peněz je v ekonomice více než dvojnásobný. Růst úrokových sazeb ke 4,00 % do poloviny 2007 je tedy více než pravděpodobný.

Zajímavé výsledky opět přinesly německé předstihové ukazatele Ifo a ZEW. Oba tentokrát se tentokrát shodly a potvrdily růst hodnocení současné situace i složky očekávání. Index Ifo se dokonce ocitl nejvýše od sjednocení Německa.


Česká republika

Růst HDP ve třetím čtvrtletí potvrzen na 5,8 %. Trh přitom očekával růst na úrovni 5,2 %. Ekonomika si tedy i nadále drží vysoký růst. Ta těmito výsledky stojí opět silnější růst exportu nad importem a také více než 7% růst investic. Spotřeba domácností pokulhává, ale drží si tempo růstu z první poloviny roku 2006.

Česká ekonomika 2007: čeká nás úspěšný rok?
Růst české ekonomiky letos mírně poleví, schodek se naopak vyšplhá až k 130 miliardám Kč. Vzrostou ceny bydlení a potravin, nezdraží ale třeba benzín. Spotřebovávat budeme ještě více než loni, úvěry budou nadále levné. Nezaměstnaných moc neubude, zaměstnaní vydělají v průměru o 1 100 Kč měsíčně víc. Za české koruny si v zahraničí koupíme více. Jak se české ekonomice, a tedy nám všem, letošní rok vydaří? Přečtěte si zde.

Domácí vývoj indexu CPI, tedy spotřebitelských cen, se vyvíjí zcela v kontextu světového vývoje. Pokles inflačních tlaků posunul růst cen v říjnu výrazně pod 3,0 % (+1,3 %). Listopadové hodnoty jsou mírně vyšší (+1,5 %), nicméně stále velmi nízko relativně k inflačnímu cíly ČNB (profil, názory). Důvody zřejmé: nižší ceny pohonných hmot a také velmi silná koruna (profil, názory). Ta v průběhu prosince opět předvedla další nečekaný průběh. Po překonání 28 CZK před několika měsíci se v prosinci její jízda prodloužila a analytiky očekávaná korekce nepřišla. Koruna tak zaznamenala posun k dalším maximům na úrovni 27, 468 CZK/EUR.

Prudký růst kurzu koruny zhoršuje vývozní schopnost ČR a mohl by v budoucnu působit proti růstu HDP. Současně také představuje významný protiinflační faktor.

Díky minulému posílení české měny ponechala Česká národní banka sazby na 2,25 %. Stejně se zachovaly všechny banky v regionu střední Evropy. V současnosti neexistují důvody pro růst sazeb, proti kurzu CZK nepomáhá ani vysoký diferenciál sazeb vůči zemím eurozóny, ani slovní intervence jednotlivých představitelů ČNB.

Odhady základních makroekonomických ukazatelů ke konci roků 2005 a 2006
Konec roku USA EU ČR
2006e* 2007e* 2006e* 2007e* 2006e* 2007e*
HDP (reálný růst) 3,30 % 2,40 % 2,50 % 1,90 % 6,40 % 4,90 %
Míra inflace (index CPI) 3,50 % 2,60 % 2,20 % 2,10 % 2,90 % 3,10 %
Míra nezaměstnanosti 4,70 % 5,10 % 8,00 % 7,80 % 7,90 % 7,60 %
Základní úroková sazba 5,25 % 3,50 % 2,25 %
* vážený průměr odhadů

Zdroj: AKAM, ABN, MS, DB, GS, Bloomberg, ČS

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Jaký vývoj očekáváte v lednu? Jakého růstu dosáhne český HDP za letošní rok? Jaký očekáváte vývoj sazeb?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akciové trhy: uvědomujeme si dostatečně kurzová rizika?

28. 12. 2006 | Robert Šíbl

Akciové trhy: uvědomujeme si dostatečně kurzová rizika?

Také letos se nakonec zřejmě potvrdí skutečnost, že s koncem roku na akciových trzích převládá spíše nákupní nálada. Americký i evropský region v prosinci posouvají výše především optimistická... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: listopad 2006

7. 12. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: listopad 2006

V regionu tradičně ke konci měsíce zasedaly centrální banky. Ta česká ponechala sazby na 2,50 %, pokles cen v minulém měsíci nezavdaly důvod pro změnu v nastavení sazeb. Rizika prognózy... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: říjen 2006

2. 11. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: říjen 2006

Změny v průběhu minulého měsíce nebyly převratné. Fundament hlavních světových ekonomik zůstává podobný, očekávání budoucího vývoje snad nejvíce ovlivnily poklesy cen energií, které... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: září 2006

5. 10. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: září 2006

Nálada na trzích se v září trochu uklidnila. Co se týče vývoje makroekonomických ukazatelů, lze s jistotou říci jen jedno: zpomalení přijde, načasování a hloubka je stále otázkou. Jak... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: srpen

6. 9. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: srpen

Srpnový vývoj potvrzuje očekávané zpomalení ve Spojených státech, nejvíce patrné je na realitním trhu. Rizika globálního zpomalení světových ekonomik se minulý měsíc více přiblížila,... celý článek

Partners Financial Services