Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: listopad 2006

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: listopad 2006
V regionu tradičně ke konci měsíce zasedaly centrální banky. Ta česká ponechala sazby na 2,50 %, pokles cen v minulém měsíci nezavdaly důvod pro změnu v nastavení sazeb. Rizika prognózy inflace bankovní rada vidí spíše směrem k nižší inflaci. I tak lze předpokládat mírný nárůst sazeb v příštím roce, na který bude tlačit mj. rozšiřující se úrokový diferenciál proti zemím eurozóny.


Spojené státy

Zpomalení americké ekonomiky je zřetelné. Trh očekává snižování krátkodobé úrokové sazby centrální banky na jaře 2007. Pokles aktivity na trhu rezidenčních nemovitostí pokračuje, také data z trhu práce se mírně zhoršují. Indikátory spotřeby domácností zůstávají nejednoznačné. Jasnější představu by mohli analytici dostat podle výsledků tradičně silné předvánoční nákupní sezony. Teoreticky by trh nemovitostí měl ovlivnit stav ekonomiky především dvěma kanály. Snížení stavební aktivity by mělo přinést nižší příspěvek k HDP a nižší zaměstnanost v tomto odvětví. Stagnace nebo dokonce pokles cen nemovitostí by majitelé domů měli vnímat jako snižování svého reálného bohatství a odpovídajícím způsobem snížit spotřebu.

Index spotřebitelských cen za říjen příjemně překvapil (pokles na 1,3 %) a to především díky meziročnímu poklesu cen ropných produktů. Mírně se snížila i tzv. jádrová inflace, která nezahrnuje volatilní ceny energií a potravin. Jádrová inflace nicméně zůstává výrazně nad 2 %, tj. úrovní přijatelnou pro Fed.

Fed si je silně vědom zpomalování americké ekonomiky a předpokládá v blízké budoucnosti pokles jádrové inflace. Pro její zvýšenou současnou úroveň se však musí tvářit protiinflačně a držet úroky na současné úrovni.

Podruhé v řadě poklesla tvorba pracovních míst ve službách i v průmyslu. Reálná spotřebitelská poptávka zůstává slušná i když indikátory spotřebitelské důvěry klesly.

Snížená důvěra finančních trhů v americkou ekonomiku a výhled na vyšší úroky v Evropě pomohly euru (profil, názory) k prolomění hranice 1,3 proti dolaru (profil, názory). Jakmile nevydržela tato důležitá psychologická hranice, dolar se propadl skokově a zakončil měsíc na 1,324.

Výhled pro americkou ekonomiku se mírně zhoršil, ale konsenzuálním tržním scénářem je nadále tzv. měkké přistání, ne propad do recese.


Evropská unie 

Síla oživení v evropské ekonomice nadále pozitivně překvapuje. Hybnou silou jsou exporty a investice, "v záloze" zůstává osobní spotřeba, která by měla postupně růst.

Zajímavé je porovnání předstihových indexů ZEW a IFO. ZEW odráží aktuální vnímání a očekávání analytiků a v současné době signalizuje zpomalení růstu v Evropě v roce 2007. Index IFO indikuje sočasnou náladu a očekávání průmyslníků. Již několik měsíců dává IFO mnohem otimističtější výhled než ZEW. Uvidíme kdo bude mít pravdu.

Index spotřebitelských cen v Eurozóně dosáhl v říjnu 1,6 % meziročně. Jde ale pouze o dočasný pokles a inflace by se měla opět vrátit nad 2 %.

Díky stále silnému růstu se nemění ani rétorika Evropské centrální banky. ECB se snaží dostat úroky co nejvýše, dokud jí to stav ekonomiky dovolí. ECB trápí pohled na nadměrnou expanzi měnové zásoby a rovněž se snaží posílit svou protiinflační kredibilitu. Základní úroková sazba bude zvýšena na 3,5 % v prosinci a pravděpodobnost jejího růstu ke 4 % v 1. polovině 2007 roste.

Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.
Kromě poradenství v oblasti financování bydlení vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky. V jednotlivých sekcích najdete byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu, rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti. Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu - developerské projekty a rodinné domy na klíč či aktuálnosti nabídky (novinky za 7 dní). Vyhledávač realit najdete přímo na naší domovské straně, záložka je umístěna v horním menu vpravo, případně klikněte zde.


Česká republika

Kondice domácí ekonomiky zůstává slušná, i když se růst mírně snížil. Hlavním tahounem je nadále export, v roce 2007 postupně poroste spotřební poptávka domácností. Růst HDP v letošním roce by se mohl pohybovat na úrovni přesahující 6,0 %, pro příští rok se odhaduje pokles růstu na úroveň kolem 5,0 %.

Také u nás klesl minulý měsíc tlak na růst cen. Inflace se meziměsíčně snížila o 0,5 %, meziročně pak klesl index CPI na 1,3% proti 2,7 % v září.

V regionu tradičně ke konci měsíce zasedaly centrální banky. Ta česká ponechala sazby na 2,50 %, pokles cen v minulém měsíci nezavdaly důvod pro změnu v nastavení sazeb. Rizika prognózy inflace bankovní rada vidí spíše směrem k nižší inflaci. I tak lze předpokládat mírný nárůst sazeb v příštím roce, na který bude tlačit mj. rozšiřující se úrokový diferenciál proti zemím eurozóny.

Postupné zlepšení probíhá na trhu práce. Lidí bez práce je opět méně. Podle metodiky ILO míra nezaměstnanosti za říjen spadla na 7,4 % oproti zářiovým 7,8 %.

Koruna (profil, názory) v souladu s vývojem v regionu posilovala vůči EUR, vzrostla o cca 1 % a dostala se z úrovně 28,22 pod úroveň 28 korun za euro (27,97). Do konce roku předpokládáme stabilitu či další mírné posílení.

Odhady základních makroekonomických ukazatelů ke konci roků 2005 a 2006
USA EU ČR
Konec roku 2005 2006e* 2007e* 2005 2006e* 2007e* 2005 2006e* 2007e*
HDP
(reálný růst)
3,20 % 3,30 % 2,50 % 1,50 % 2,40 % 1,90 % 6,10 % 6,60 % 4,80 %
Míra inflace
(index CPI)
3,40 % 3,50 % 2,60 % 2,20 % 2,20 % 2,20 % 2,20 % 2,90 % 3,10 %
Míra
nezaměstnanosti
5,10 % 4,70 % 5,10 % 8,30 % 8,00 % 7,80 % 8,90 % 7,90 % 7,60 %
Základní
úroková sazba
5,25 % 5,50 % 2,75 % 3,50 % 2,25 % 2,25 %
* vážený průměr odhadů Zdroj: AKAM, ABN, MS, DB, GS, Bloomberg, ČS

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Jaký vývoj očekáváte v prosinci? Jakého růstu dosáhne český HDP za letošní rok? O kolik procent porosteme v tom příštím?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: ceny rostou, výnosy klesají

6. 12. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: ceny rostou, výnosy klesají

Silný růst cen dluhopisů na americkém trhu přichází s postupným oslabováním amerického dolaru a s dalšími náznaky zpomalení americké ekonomiky. Evropský trh se na nákupní vlně mírně... celý článek

Komodity: připravme se na zimu, zásoby klesají

24. 11. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: připravme se na zimu, zásoby klesají

Říjen potvrdil stagnaci ceny na trhu s ropou, která se výrazněji pod 60 USD za barel před zimním obdobím už asi nepodívá. Od počátku uplynulého měsíce získal na ceně zemní plyn, jehož... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: říjen 2006

2. 11. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: říjen 2006

Změny v průběhu minulého měsíce nebyly převratné. Fundament hlavních světových ekonomik zůstává podobný, očekávání budoucího vývoje snad nejvíce ovlivnily poklesy cen energií, které... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: září 2006

5. 10. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: září 2006

Nálada na trzích se v září trochu uklidnila. Co se týče vývoje makroekonomických ukazatelů, lze s jistotou říci jen jedno: zpomalení přijde, načasování a hloubka je stále otázkou. Jak... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: srpen

6. 9. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: srpen

Srpnový vývoj potvrzuje očekávané zpomalení ve Spojených státech, nejvíce patrné je na realitním trhu. Rizika globálního zpomalení světových ekonomik se minulý měsíc více přiblížila,... celý článek

Partners Financial Services