Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: září 2006

Robert Šíbl | 5. 10. 2006
Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: září 2006
Nálada na trzích se v září trochu uklidnila. Co se týče vývoje makroekonomických ukazatelů, lze s jistotou říci jen jedno: zpomalení přijde, načasování a hloubka je stále otázkou. Jak se vedlo americkému, evropskému a českému hospodářství? Jakým směrem se vydají a jak zareagují jejich měny?

Ve Spojených státech dále klesají prodeje nově postavených i již postavených domů, viz článek Realitní trhy: snižujte váhu realitního sektoru ve svých portfoliích. Měnový výbor amerického FEDu ponechal sazby na stávajících úrovních, což silně naznačuje pokračující a výraznější zpomalení růstu produktu v USA. Na druhé straně se překvapivě drží kondice amerického spotřebního sentimentu. Také reakce trhu na nová čísla nebyla negativní. A to především díky poklesu cen komodit, především ropy, viz článek Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata. Ta se ke konci tohoto měsíce dostala pod magických 60 dolarů za barel, viz akciový komentář Akcie: hrozí nám náhlé odchody zahraničních investorů z regionu?, což spolu se zpomalením světového růstu snížilo také současné inflační tlaky. To vše dohromady vedlo k velmi pozitivnímu sentimentu na akciových trzích, nejen v USA.

Vývoj v Evropě naznačuje pokračující oživení. Jen nová čísla předstihových ukazatelů dále naznačují zpomalení v šestiměsíčním horizontu. Index ekonomického sentimentu Ifo však zatím vylepšuje budoucí hodnocení evropského hospodářství, zatímco podobný ukazatel, index ZEW, v září naznačil, že by se do půl roku mohla v Evropě dokonce objevit recese. O tom jsme psali v komentáři Dluhopisy: někteří analytici počítají s recesí v Německu, výnosy padají. Evropská centrální banka je, jak se zdá, na rozdíl od své americké sestry připravena navyšovat sazby, což prospívá euru (profil, názory), které by tak k dolaru mohlo ve střednědobém horizontu překonat i hranici 1,300 USD/EUR.


Spojené státy

Září s sebou přineslo vesměs pozitivní informace. Trh již plně započítává očekávané zpomalení ekonomiky, přesné načasování a hloubku "dna" si však v současnosti odváží předikovat málokdo. Analytici však předpokládají, že akumulovaný efekt minulých navýšení sazeb za strany FEDu již brzy vyprší, začíná se hovořit o budoucím snižování sazeb. Některé odhady počítají až s jednoprocentním poklesem sazeb v příštím roce.

Růst HDP ve druhém čtvrtletí byl revidován na 2,9 % z původních 2,5 %. Výsledek není překvapením a byl vesměs očekáván. Situace ve druhém čtvrtletí ještě nenaznačovala mnoho zjevných známek zpomalení. To přišlo až v červenci, kdy ostrý vítr zvedl střechy na realitním trhu - ten se také v současnosti zdá být asi nejsilnější příčinou zpomalení ekonomického růstu ve Spojených státech. Zatímco komerční prostory jako jsou kanceláře nebo nákupní a zábavní centra na ceně neztratily, rapidní zhoršení je patrné především na trhu s rezidenčními nemovitostmi. Prodeje nově postavených i již stojících domů nadále klesají. Boom, jehož svědky jsme mohli být od roku 2002, kdy začal FED s navyšováním sazeb, se zdá být definitivně u konce. Nemovitostní index NAHB amerických stavitelů domů stačil od loňského léta ztratit 58 % a jeho současná hodnota je zároveň nejníže za posledních více než 15 let.

Polevily inflační tlaky, v září se přidaly také nižší ceny energií, sezónní vývoj cen ropy a její pokles díky konci motoristické sezóny byl letos výraznější, letošní vývoj cen netlačilo směrem vzhůru hurikánové počasí v Mexickém zálivu. Inflace proto minulý měsíc stagnovala, její růst na úrovni, 0,2 % a 3,8 % meziměsíčně respektive meziročně, byl plně v souladu s tržními odhady. Tento vývoj také přiměl FED k dalšímu rozhodnutí o ponechání sazeb v USA na stávající úrovni (5,25 %), trh zase díky příznivému vývoji začíná spekulovat o výši snížení sazeb v roce příštím. Díky této změně sentimentu prodělal dluhopisový trh největší týdenní růst od dubna 2005, o tom viz článek Dluhopisy: někteří analytici počítají s recesí v Německu, výnosy padají.

Nižší růst ve Spojených státech nebude podle posledních odhadů nikterak citelný. Předpovědi hovoří o měkkém přistání, scénář vývoje růstu HDP bude mírně pod trendem, nepředpokládá se však tvrdší pokles či recese. Svědčí o tom také poslední čísla indexů spotřebitelské důvěry. Navíc se velmi slušně vyvíjí situace na pracovním trhu.

Konec hospodářského cyklu a navyšování sazeb s sebou přináší také otázky ohledně vývoje dolaru (profil, názory). Ten se dostal až pod 1,280 USD/EUR, poslední vývoj ale poslal kurz až k 1,260 USD/EUR. Tento vývoj je zapříčiněn vlivem změny sentimentu. Za předpokladu dalšího pokračování současného vývoje ve Spojených státech lze ale ve střednědobém horizontu (6 měsíců) předpokládat spíše pokles kurzu, a to až k 1,300 USD/EUR.

Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění. Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše.


Eurozóna

V poslední době se v popředí zájmu tržních analytiků objevují především německé předstihové indikátory, index ZEW a index Ifo. Zářijová čísla opět potvrdila nesourodost obou (viz komentáře Dluhopisy: někteří analytici počítají s recesí v Německu, výnosy padají vs. Dluhopisy: ve středoevropském čtyřlístku "řádily" centrální banky), nyní ale bez výraznější reakce trhu. Delší dobu se v hodnocení analytiků vylepšuje současná situace potvrzující ekonomické oživení v zemích eurozóny. Vývoj složky očekávání se ale dále vyvíjí v negativním trendu, v půlročním horizontu naznačuje dokonce recesi německé ekonomiky.

Vývoj ale podle všeho nebude tak černý. Také na evropském písečku poklesla inflační očekávání, tlak na růst cen se v září snížil celosvětově díky nižším cenám energií. Výraznějšímu růstu cen také brání domácí spotřeba, což by ale v budoucnu mohlo působit spíše proti růstu HDP, neboť by pokles zahraniční poptávky (zejména ze Spojených států) musel být vykompenzován růstem na domácí scéně nebo na úrovni firemních investic. Čistý export je důležitou složkou růstu produktu.

Pro budoucí vývoj měnové politiky jsou podstatným činitelem inflační očekávání. Krátkodobě klesla inflace v Německu k 1,8 % v meziročním vyjádření, což je pod dvouprocentním cílem Evropské centrální banky. ECB se ale při svém rozhodování řídí spíše dlouhodobějšími faktory, ke kterým lze řadit dlouhodobější růst peněžní zásoby v zemích eurozóny i zlepšující se sentiment spotřebitelů. Proto lze předpokládat minimálně jedno navýšení sazeb do konce roku 2006. Pravděpodobnost, že k němu dojde již na říjnovém zasedání (5. 10.), je velmi vysoká.

Průmyslová výroba v září meziměsíčně poklesla více, než se očekávalo. Meziměsíční pokles o 0,4 % (konsensus trhu očekával -0,2 %), ale meziročně stále představuje růst nad třemi procenty (+3,2 %). Aktivita je převážně tažena zahraniční poptávkou, zlepšuje se také pozice domácí poptávky. Do budoucna se dále projeví pokles ve Spojených státech i růst HDP v Německu. Výrazný pokles však není předpokládán.

Odhady základních makroekonomických ukazatelů ke konci 2005 a 2006 USA EU ČR Konec roku 2005 2006e* 2007e* 2005 2006e* 2007e* 2005 2006e* 2007e* HDP (reálný růst) 3,20% 3,30% 2,50% 1,70% 2,30% 1,70% 6,90% 6,60% 4,80% Míra inflace (index CPI) 3,40% 3,20% 2,40% 2,20% 2,20% 2,20% 2,20% 2,80% 3,10% Míra nezaměstnanosti 4,90% 4,60% 4,80% 8,30% 8,00% 7,90% 8,90% 8,10% 7,80% Základní úroková sazba 5,25% 5,50% 2,75% 3,50% 2,25% 2,25% * vážený průměr odhadů

Zdroj: AKAM, ABN, MS, DB, GS, Bloomberg, ČS


Česká republika

Nadále silný růst HDP by měl vydržet ještě nějakou dobu. Ekonomiku táhne výroba aut a jejich vývoz. Proexportní schopnost českého hospodářství by byla významným faktorem růstu HDP (+10,2 % v prvním čtvrtletí), růst domácí poptávky ale vede také k růstu dovozů (+12,3 %). HDP ve druhém čtvrtletí vzrostlo o 6,2 %, což sice vzhledem k raketovému startu v roce 2006 (+7,2 % za první čtvrtletí) představuje ústup z pozic, nicméně potvrzuje stále výborný stav české ekonomiky.

Zářijová čísla červencového zahraničního obchodu ukazují deficit účtu ve výši 1,2 mld. korun. Kumulované saldo od počátku roku (+36,0 mld. Kč) ale hovoří o výrazném přebytku. Deficit je v tomto období spíše sezónní záležitostí, díky celofiremním dovoleným v letních měsících dochází k poklesům exportu. Celkové saldo běžného účtu platební bilance skončilo schodkem 23,4 mld. Kč díky odlivu dividend do zahraničí.

Stavební výroba v červenci rostla dvojciferným tempem (+12,2 %). Solidní růst je k vidění také v průmyslu. Dále se zlepšuje domácí poptávka, maloobchodní tržby v červenci vzrostly o 6,4 %.

ČNB (profil, názory) navýšila poslední zářijovou středu základní repo sazbu o 25 bodů na novou úroveň 2,50 %. Mírně překvapila, polovina trhu očekávala růst až v příštím měsíci, viz komentář Dluhopisy: ve středoevropském čtyřlístku "řádily" centrální banky. Hlavním faktorem růstu sazeb zůstávají inflační rizika, ke kterým se přidalo také oslabení české měny (profil, názory).

Budoucí vývoj ekonomiky bude záviset na vývoji v zemích eurozóny, která představuje hlavního obchodního partnera českých společností. Exportu může nahrávat také korekce na devizovém trhu s českou korunou, která se propadla až k 28,50 CZK/EUR. Prodeje české měny jsou ale způsobeny spíše technickými faktory, i když svou roli začínají hrát také politická rizika.

Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Zažívá ČR zdravý růst? Co nám nejvíce hrozí? Jak se odrazí nevyslovení důvěry vládě na celkovém výkonu hospodářství?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: ve středoevropském čtyřlístku "řádily" centrální banky

3. 10. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: ve středoevropském čtyřlístku "řádily" centrální banky

Minulý týden zasedaly všechny čtyři centrální banky ve středoevropském regionu. Největším překvapením bylo rozhodnutí maďarské autority, překvapila ale Národná banka Slovenska a z části... celý článek

Realitní trhy: snižujte váhu realitního sektoru ve svých portfoliích

27. 9. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: snižujte váhu realitního sektoru ve svých portfoliích

Jak se během srpna a září vyvíjely realitní trhy? Proč realitní společnosti investující ve východoevropském regionu do budoucna nejspíš překonají společnosti investující v západní Evropě?... celý článek

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

22. 9. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

Pokles geopolitických rizik spolu s koncem motoristické sezóny, to jsou hlavní důvody dalšího poklesu na trhu s ropou. Prodejní náladě na trhu přidalo také zpomalování růstu americké... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: srpen

6. 9. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: srpen

Srpnový vývoj potvrzuje očekávané zpomalení ve Spojených státech, nejvíce patrné je na realitním trhu. Rizika globálního zpomalení světových ekonomik se minulý měsíc více přiblížila,... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červenec

14. 7. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červenec

Po květnových propadech rizikových aktiv se na trhy opět vrátila lepší nálada. Americká ekonomika potvrdila domněnky budoucího ochlazení, v Evropě se zlepšuje trh práce i spotřeba domácností.... celý článek

Partners Financial Services