Realitní trhy: nákupní nálada vládne i po korekci

Robert Šíbl | rubrika: Investiční produkty | 5. 4. 2007
Realitní trhy: nákupní nálada vládne i po korekci
Korekce na akciových trzích neminula ani trhy realitní. Rizika, která s investováním do realit souvisejí, si tak investoři na celém realitním trhu pořádně uvědomili na konci února a v první půlce března. Přesto projekce pro letošní rok realitám stále přejí. Kde se tento optimizmus bere?

Investoři sledující poslední vývoj si nemohly nevšimnout korekce na kapitálových trzích, kterou spustily výprodeje v Číně a kterou podpořily i špatná čísla z americké ekonomiky. Nevyhnuly se tomu ani realitní trhy.

Pokud bychom dohlédli pouze na konec února, nešlo o nijak významný posun směrem na jih. Z pohledu jednotlivých regionů šlo spíše o období stagnace, kde výraznější zisk zaznamenala pouze Asie díky růstu REITs v Japonsku. Ty také v období jednoho měsíce kvůli velkému růstu v relativně krátké době ztratily nejvíce (přes 6,0 %).


Hlavní sledované indexy (v lokální měně)
23. 3. 2007 1 měsíc rok 2007 rok 2006
Evropa (EPRA Index) 3954,47 -2,60 % 2,58 % 49,36 %
Evropa (GPR Index) 30,61 -2,73 % 1,66 % 46,52 %
USA (EPRA Index) 10236,23 -3,37 % 5,43 % 35,06 %
Japonsko (EPRA Index) 4492,13 -6,18 % 20,00 % 25,78 %
Eastern Europe (GPR Index) 141,29 -1,79 % 8,64 % 30,05 %
Zdroj: Bloomberg, AKAM

Pokud však zahrneme první březnové týdny, zjistíme, že posledními únorovými dny korekce nekončila. Trhy v Evropě i Asii oslabily o 10 %, respektive o 11 %. V celkovém kontextu však měly realitní trhy z čeho rozdávat, vzhledem k ziskům z posledních dvou let. Navrátivší se nákupní nálada poté ve druhé polovině měsíce podpořila také ceny realitních investičních trustů i ostatních realitních společností.

Co se regionálního vývoje týče, poslednímu vývoji na trzích odolala východní Evropa, což jen potvrdilo naše očekávání, že je zde potenciál z pohledu nevýrazných výsledků v předchozím roce. Do východní Evropy se také v současnosti přesouvá zájem trhu, z krátkodobého i střednědobého pohledu má tento region lepší předpoklady než například REITs ve Velké Británii.

Regionální vývoj v Evropě
Subindexy indexu EPRA 23. 3. 2007 1 měsíc rok 2007 rok 2006
Belgie 2381,11 1,03 % 7,30 % 17,45 %
Francie 5541,25 -4,55 % 11,12 % 67,40 %
Holandsko 3945,82 -4,25 % 8,33 % 41,43 %
Velká Británie 3514,1 -2,16 % -3,51 % 50,89 %
Švédsko 5443,9 0,61 % 7,55 % 41,32 %
Německo 1747,4 -5,03 % -0,24 % 53,52 %
Španělsko 6932,39 -1,36 % 6,36 % 28,41 %
Zdroj: Bloomberg, AKAM

Prudký propad zaznamenaly španělské REITs. Celé to má na svědomí konec "hry" kolem největšího trustu ve Španělsku, společnosti Metrovacesa. Oba majoritní akcionáři se totiž dohodli, jakým způsobem si společnost rozdělí a ukončili tak spekulace, které hnaly cenu strmě vzhůru. I přes silný jednoměsíční pokles ve Francii, Holandsku nebo Německu se ale na fundamentu většiny společností nic nezměnilo. Analytici dokonce po korekční vlně navýšily u některých společností projekce očekávaných růstů NAV pro letošní a příští rok.

Jak investovat do realitních společností?

Do realitních společností lze vedle realitních fondů investovat prostřednictvím některých indexových certifikátů nebo ETF (Exchange Traded Funds), popřípadě přímo do jednotlivých realitních titulů. O tom, že investice do nemovitostních fondů, tzv. REITs (real estate investment trust), mohou již být zajímavým řešením i pro širším české vrstvy investorů, jsme psali v článcích Přicházejí nemovitostní fondy pro každého? a Nemovitostní fondy pro všechny aneb co umožní novela. Povolení se letos dočkal také dlouho očekávaný "první pravý" nemovitostní fond, viz článek První ČS Nemovitostní spustí v březnu.

Pokud jsme se na začátku zmínili o špatných makroekonomických datech v Americe, šlo především o signál, který naznačuje, že proces stabilizace amerického trhu nemovitostí bude mít daleko pomalejší průběh než se mohlo na přelomu roku zdát. V lednu oslabily meziměsíčně prodeje nových domů o 16 % a únorová data byla o další 4 % horší. Únorová čísla sice naznačují uklidnění celkové situace, sentiment na trzích ale v současné době není příliš stálý, horší data by opět mohou uvalit rizikovější typy v nemilost. To se ale týká spíše rezidenčního typu bydlení. Zájem o komerční prostory (nájmy v kancelářích, nákupní centra, atd.) zatím ani ve Spojených státech neklesá. V doporučeních pro letošní rok se právě kanceláře a průmyslové stavby objevují před rezidenčními typy nemovitostí.

Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.

Kromě poradenství v oblasti financování bydlení vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky.
V jednotlivých sekcích najdete:
- byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu,
- rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti.
Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu či aktuálnosti nabídky.

Vyhledávač realit najdete na tomto místě!

Jaký vývoj na světových realitních trzích očekáváte letos vy? Investujete do realitních společností?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Realitní trhy: začíná výstavba ambiciozního projektu Pankrác City

28. 2. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Realitní trhy: začíná výstavba ambiciozního projektu Pankrác City

Zisk z jednotlivých investic se na realitním trhu v období minulého měsíce v Evropě i Spojených státech pohyboval kolem úrovně 6 %. Realitní společnosti stále očekávají solidní nárůsty... celý článek

Realitní trhy: těží z dobré nálady na trzích akciových

2. 2. 2007 | Robert Šíbl

Realitní trhy: těží z dobré nálady na trzích akciových

Realitní trhy nadále táhnou. Výjimkou nebyl ani první měsíc roku 2007. V cenách na trzích se projevila velmi dobrá nálada na globálních akciových trzích, solidní zájem o reality přetrvává... celý článek

Realitní trhy: analytici letos předpokládají další úspěchy

4. 1. 2007 | Robert Šíbl

Realitní trhy: analytici letos předpokládají další úspěchy

Další značný zájem a související růst zaznamenaly v průběhu prosince realitní trhy v Evropě i Japonsku. Investorům napomáhá značný zájem zajištěných fondů i stabilní výhled globálního... celý článek

Realitní trhy: opět ukázaly záda

8. 12. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: opět ukázaly záda

Realitní trhy v listopadu opět rostly. Zatímco na akciovém trhu panuje vzhledem k zřejmému zpomalení ve Spojených státech velká nervozita, realitní trhy jdou stále směle vpřed. I když... celý článek

Realitní trhy: investoři letos mohli vydělat až 27 procent

20. 10. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: investoři letos mohli vydělat až 27 procent

Při pohledu na vývoj cen akcií realitních společností se ani nechce věřit, že na počátku letošního léta zaznamenaly propad. Evropský trh se obchoduje již o více než 31 % výše než začátkem... celý článek

Partners Financial Services