Přísnost na chudý lid: od prosince místo peněz poukázky

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 27. 11. 2017 | 53 komentářů
Lidi, kteří berou víc než půl roku příspěvek na živobytí, čekají změny: od prosince dostanou na ruku jen část peněz, zbytek bude v poukázkách na to nejnutnější. Stát chce kontrolovat, za co utrácejí.
Přísnost na chudý lid: od prosince místo peněz poukázky

Jestli jste tak moc chudí, že vám příjmy a celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb, a to ani na nejnižší úrovni, jste z pohledu zákona v hmotné nouzi. Můžete žádat o příspěvek na živobytí. Dosáhne na něj jedinec, rodina nebo okruh společně posuzovaných osob, kterým po zaplacení přiměřených nákladů na bydlení nezbývá víc než částka na živobytí. Jak se částka na živobytí určuje a jak vysoký příspěvek je, si připomeneme níž. Nejdřív o novinkách – lidé, kteří dávku delší čas pobírají, s nimi musejí počítat už od prosince.

Místo části peněz poukázky

Podle novely zákona o pomoci v hmotné nouzi účinné od prvního června letošního roku musejí úřady práce do posledního listopadu „přehodnotit“ výplatu příspěvku na živobytí u všech lidí, kteří ho alespoň šest měsíců pobírají, a od prosince jim 35 až 65 procent dávky vyplácet v poukázkách. Hranice šesti měsíců se bude posuzovat vždy za uplynulý rok.

„Lhůta šest a dvanáct kalendářních měsíců se započítává od prvního června 2017, z tohoto důvodu k výplatě poukázkami dle změněných podmínek dojde od prvního prosince 2017,“ upřesňuje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Nahradit část peněz poukázkami šlo i dosud, úředníci o tom mohli individuálně rozhodovat, teď je to povinné. „Poměr vyplácených peněz a poukázek, je ve stanoveném rozptylu na uvážení pracovníků Úřadu práce ČR. A ti jsou instruováni, aby přihlíželi k celé řadě faktorů – jednak k situaci samotného příjemce dávky, jednak k možnosti efektivního využití poukázek v místě bydliště příjemce. Větší část dávky vyplacená v poukázkách bude využita tam, kde má pracovník úřadu práce podezření, že příjemce nevyužije příspěvek k jeho účelu, to je k zajištění základních životních potřeb,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Petr Habáň.

Změnu do zákona protlačila pozměňovacím návrhem poslankyně Jana Pastuchová (ANO). „Ubyly by případy, kdy jsou klienti viděni v obchodě, jak si za dávky hmotné nouze kupují alkoholické nápoje. Delším pobíráním dávek hmotné nouze u klienta a společně posuzovaných osob dochází k uspokojení se svou životní situací. Změnou tohoto ustanovení by u některých z nich došlo k větší motivaci najít si zaměstnání,“ argumentovala ve zdůvodnění pozměňovacího návrhu.

Podle šéfa Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy se změna dotkne i zhruba osmi set lidí s handicapem, kteří pobývají v ústavech. „Dostanou příspěvek v poukázkách, které nebudou mít jak utratit. Smůlu mají i ti, kteří žijí doma. Poukázky tak asi využijí jejich příbuzní,“ řekl ČTK.

MPSV mělo proti pozměňovacímu návrhu poslankyně Pastuchové výhrady, zabránit jeho schválení ale nedokázalo. „My jsme při projednávání v Parlamentu upozorňovali, že se tato změna dotkne i zdravotně postižených spoluobčanů. Přesto byl návrh přijat,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Vzor chudinské poukázky
Zvětšíte klikem

O jaké poukázky jde

Na ředitelství Úřadu práce ČR jsme zjišťovali, o jaké poukázky vlastně jde. „V první řadě je třeba upozornit, že nejde o stravenky. Ty jsou určeny jen na nákup jídla. Poukázky na přímý odběr zboží slouží k nákupu potravin, základních hygienických prostředků, dětského a lékárenského zboží, školních potřeb a oděvů. Tedy zboží, které zajistí osobě v hmotné nouzi základní životní podmínky. Poukázky není možné použít na nákup alkoholu a tabákových výrobků,“ vysvětluje mluvčí Kateřina Beránková.

Úřad práce podle ní odebírá typizované poukázky od tří dodavatelů tak, aby lidé v hmotné nouzi mohli poukázkami zaplatit ve většině prodejen, bez ohledu na velikost obce.

Dodavateli poukázek jsou podle našich informací Le Chéque Déjeuner, Ederend a Sodexo Pass Česká republika. Uplatnit je půjde v síti prodejen nasmlouvaných dodavatelem – seznamy obchodů budou příjemcům dávky poskytovat úřady práce.

„Dodavatelé jsou vázáni k pravidelné aktualizaci partnerské sítě a k jejímu rozšiřování. Poukázky jsou příjemcům nabízeny v nominálních hodnotách 20, 25, 30, 50, 100, 200 a 500 korun,“ dodává mluvčí Úřadu práce.

Podle vládní Agentury pro sociální začleňování je ale síť obchodů, které poukázky přijímají, nedostatečná. „V některých obcích nejsou žádné obchody, které poukázky přijímají. Tito lidé budou muset prostředky určené na zajištění základních potravin, oblečení a hygienických potřeb utrácet za dojíždění do větších měst. Představa, že takhle stát zamezí chudým v nakupování alkoholu a cigaret, je naivní. Vždycky se najdou obchodníci, kteří budou ochotní toto zboží za poukázku vydat nebo ji i vykoupit, třeba za poloviční hodnotu,“ říká Robert Herák z agentury. Vyplácení příspěvku v poukázkách podle něj povede jen prohlubování finanční nouze nejchudších.

Ještě přísněji

Jiné zpřísnění pravidel je účinné už od února: po šesti měsících pobírání příspěvku na živobytí spadne částka na živobytí z životního minima na existenční minimum, tedy z 3410 korun na 2200 korun. Zvýšení je možné, jen když se zapojíte do výkonu veřejné služby. Veřejná služba zvedne částku na živobytí o:

  • 40 procent rozdílu mezi životním minimem jednotlivce a existenčním minimem při výkonu veřejné služby minimálně 20 hodin měsíčně – tedy o 484 korun,
  • polovinu rozdílu mezi životním minimem jednotlivce a existenčním minimem, pokud odpracuje alespoň 30 hodin měsíčně – tedy o 605 korun.

Anketa

Má se příspěvek na živobytí vyplácet všem částečně v poukázkách?

„Takže kdo je ‚chudý moc dlouho‘ a nechtějí ho na veřejné službě, na ‚brigádách‘ ani v krajských projektech Úřadu práce, dostává už nyní dle předchozí novely zákona o pomoci v hmotné nouzi příspěvek na živobytí jen ve výši existenčního minima 2200 korun. Od prosince 2017 bude mít dotyčný z této sumy nově nárok třeba jen na 770 korun v penězích (35 procent z částky 2200 korun) a zbytek obdrží ve stravenkách,“ propočítává Institut pro sociální inkluzi.

Jak se počítá příspěvek na živobytí

Výše příspěvku na živobytí se určuje jako rozdíl mezi částkou na živobytí jednotlivce nebo rodiny a jejich příjmem. Nejprve se od příjmu ale odečtou přiměřené náklady na bydlení. Ty můžou tvořit nanejvýš třicet (v Praze pětatřicet) procent příjmu. Když vám po zaplacení bydlení zůstane míň než částka živobytí, dorovná vám stát pomocí příspěvku na živobytí příjmy na její úroveň.

Částka na živobytí se odvíjí od existenčního a životního minima.

Životní minimum je společensky uznaná hranice měsíčního příjmu, která má pokrýt základní potřeby jako jídlo, oblečení a hygienu. V roce 2017 dělá:

  • 3410 Kč pro jedince,
  • 3140 Kč pro prvního dospělého v domácnosti,
  • 2830 Kč pro druhého (a každého dalšího) dospělého,
  • 1740 Kč pro dítě do 6 let,
  • 2140 Kč pro dítě 6–15 let,
  • 2450 Kč pro dítě 15–26 let.

Životní minimum si snadno spočítáte na naší kalkulačce.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Existenční minimum, částka nezbytná k zajištění jídla a ostatních potřeb umožňujících přežití, je ještě nižší – letos dělá 2200 korun.

Podrobnosti o výpočtu příspěvku na živobytí, včetně kalkulačky příspěvku, najdete v článku:


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 53 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 12. 2017 11:23, Petr

V dnešní době dostávají milodary i miliardáři, a to přímo v penězích (stovky milionů)

Zobrazit celé vlákno

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 11. 2017 11:07, Pavel

A proč by neměl? Já pracuju a taky část příjmu dostávám v poukázkách - stravenky, Flexi passy, firemní akcie.

Kdo žebrá (= žije z dávek), tak nemá co kecat do toho, jakou formou ty milodary (= dávky) dostává. Až bude dělat něco prospěšného tak si může diktovat, jakou formou odměnu za svou práci dostane.

Zobrazit celé vlákno

-38
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (53 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services